• 7 kesäkuun, 2023

”Ei ole onnistunut tässä lainkaan”


Yle näyttää kaikki NHL-finaalit suorina lähetyksinä. Kolmas loppuottelu TV2:ssa ja Yle Areenassa perjantaiaamuna klo 03.00 Suomen aikaa.

MIAMI. Floridan päävalmentaja Paul Maurice on tunnettu supliikistaan. Tätä herkkua oli tarjolla ensimmäisen Vegasissa pelatun loppuottelun jälkeen.

Florida hävisi ottelun ja luotsin kehonkeli huokui tulta ja tappuraa – sisällä kiehui, mutta Maurice väläytteli hyvää huumorintajuaan.

Eräässä vaiheessa Maurice jopa rauhoitteli isoin elkein edessään istunutta mediaväkeä.

– Rauhoittukaa nyt hyvät ihmiset, Maurice heitti ikään kuin kieli poskessa, mutta samalla tosissaan antaen ymmärtää median ylireagoineen yhteen tappioon tai tapahtumiin kaukalossa.

Kaukalossahan tapahtui.

Sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä eniten rangaistu Florida lähti loppuottelusarjaan suunnitelmanaan kovistella Vegas raiteiltaan. Jo lähtökohtaisesti ajatus oli huono, sillä isokokoista ja kovaankin tanssiin tarvittaessa kykenevää Vegasia on vaikea töniä NHL:ssä.

Vegas käänsi toista poskea, voitti pelin ja nauroi matkalla pankkiin.

Floridalla paloivat päreet ja esimerkiksi tähtilaituri Matthew Tkachuk lensi pelistä pihalle jo ennen päätössummeria.

Mutta mitäpä tuosta, rauhoittukaa ihmiset!

Paul Maurice puhumassa medialle.

Floridan päävalmentaja Paul Maurice antoi ymmärtää, että media ylireagoi ensimmäisen ottelun jälkeen. Kuva: NHLI via Getty Images

Floridalla läikkyi yli

Maurice saattoi lähettää myös omalle joukkueelleen ensimmäisen ottelun jälkeen väärän viestin. Floridan käsittämättömän kuriton typeröinti löysi nimittäin kakkospelissä kokonaan uusia tasoja. Nyt turhissa jäähyissä tai vihellysten jälkeen pelaamisessa ei ollut enää tolkun häivääkään.

Toista finaalia seuranneessa lehdistötilaisuudessa ei sitten Mauricen supliikista ja hauskoista heitoista ollut enää tietoakaan. Kaiken kokenut valmentaja tiesi itsekin, että nyt läikkyi yli ja pahasti.

Florida on kerännyt kahteen otteluun 130 jäähyminuuttia ja uskomattomat yhdeksän käytösrangaistusta.

Tkachuk taklaa Eichelia.

Matthew Tkachuk taklasi supertähti Jach Eichelia toisessa finaalissa. Kuva: Getty Images

Ylilyöntejä

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen sanoo Floridan makselevan kovassa paikossa raskaita oppirahoja.

– Valmentaja aina toivoo, että joukkue pelaisi ihan rajoilla, mutta se on kuin veteen piirretty viiva. Kun jätkät tosissaan haluaa, niin sitten väännetään, käännetään ja tökitään. Yritetään päästä pelin päälle vankilasäännöillä. Ja kun ihminen epäonnistuu, hän alkaa hakea hyväksyntää ympäristöstä ja silloin tulee ylilyöntejä, Lehkonen pyörittelee.

Niitä on toden totta nähty. Matthew Tkachukin tililtä löytyy kahden ottelun jälkeen kolme käytöskymppiä.

– Kukaan ei tee tuollaista pahuuttaan. Valmentajat eivät kuitenkaan puhu turhaan kokemuksen merkitysestä. Kyse on siitä, miten käsittelet tiettyjä asioita kaukalossa. On asioita, joita pitää sietää. Jos lähdet kostamaan loukkaamisia, häviät aina.

– Kun nyt sitten katsotaan näitä Florida avainpelaajia, kuten Tkachuk, Anthony Duclair, Sam Reinhart ja niin edelleen, niin eiväthän he ole kyenneet yhtään käsitelemään uusia juttuja, joita heille on eteen tullut.

Maurice viittomassa pelaajilleen vaihtopenkillä.

Lehkosen mukaan katseet kiinnittyvät jatkossa Floridan valmennustiimiin. Kuva: Getty Images

Mitä tekee valmennus?

Se, miten Florida on tähän tilanteeseen tullut, hämmentää. Toki joukkueen identiteettiin on läpi kauden kuulunut sääntöjen rajoilla ja jopa niiden tuolla puolen pelaaminen, mutta kollektiivisen kurin totaalinen romahtaminen on ryhmältä valtava epäonnistuminen. Etenkin Tkachuk on kuin nuori Nazem Kadri tai Brad Marchand – hänellä ei ole tunnekontrollia.

Floridan tappiot ovat oiva muistutus myös siitä, ettei NHL:ssä voi 2000-luvulla pelotella huippujoukkueita. Mestaruudet voitetaan pelaamalla.

Pelaajistolla ja etenkin ryhmän johtavilla pelaajilla on aina vastuunsa ryhmäkurin ylläpidosta. Tämä koskee myös kapteeni Aleksander Barkovia. Kakkospelin tapahtumat herättävät kysymyksiä myös valmennusjohdon otteesta. Floridan valmennustiimistä löytyy myös Tuomo Ruutu.

– Katse kääntyy valmennustiimiin ja penkkivalmentamiseen. Kun tunteen kanssa mennään ylärajalla, tarkalla silmällä huomaa, kun kattila alkaa kiehua. Silloin otan olkapäästä kiinni ja käyn tilanteen läpi, ettei me kahden maalin takaa tulla voittoon jäähyjä ottamalla. Tai niin, ettei kärkijätkiä lennä pihalle typerien käytösrangaistusten kautta, Lehkonen linjaa.

– Tämä on penkkivalmentamista ja kyllä senkin pitää mennä jatkuvasti eteenpäin kuin juna kiskoilla. Nythän Florida ei ole onnistunut tässä alkuunkaan.

Kolmas finaali pelataan Floridan kotijäällä Sunrisessa torstain ja perjantain välisenä yönä 03.00 Suomen aikaa. Ottelu on katsottavissa TV2:ssa ja Areenassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *