• 21 maaliskuun, 2023

Naisleijonien tähtipelaajien puuttuminen MM-kisoista hämmentää – päävalmentaja kertoo, miksi Tapani ja Karvinen eivät ole mukana


Naisleijonat lähtee huhtikuussa Kanadassa pelattaviin MM-kisoihin joukkueella, joka on yhdistelmä nuoruutta ja kokemusta. Tiistaina julkaistussa maajoukkueessa on 11 pelaajaa kotimaan sarjasta, kahdeksan Ruotsista ja viisi Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista.

Uusia nimiä ovat muun muassa Kärppien Oona Havanna ja Anna-Kaisa Antti-Roiko.

Naisleijonien tunnetuista kasvoista Susanna Tapani ja Michelle Karvinen eivät ole joukkueessa. He ovat vuosien varrella olleet maajoukkueen hyökkäyksen kantavia voimia.

Päävalmentaja Juuso Toivolan mukaan molempien nimet ovat olleet valmennusjohdon keskusteluissa pitkin kautta. Tapani on keskittynyt tällä kaudella Ringetteen, eikä siksi osallistu MM-kisoihin.

– Michelle Karvinen on monien raskaiden vuosien jälkeen… Kävimme hänenkin kanssaan keskusteluja, ja hän halusi keskittyä oman seurajoukkueensa Frölundan peleihin. Joukkue nyt nousikin pääsarjaan. Ratkaisu oli sinällään helppo ja selkeä, Toivola kertoi.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kertoo, miksi Susanna Tapani ja Michelle Karvinen eivät ole MM-joukkueessa

Lisäksi joukkueessa ei ole ketään niistä kuudesta pelaajasta, joista maajoukkueen entinen päävalmentaja Pasi Mustonen teki maaliskuun alussa tutkintapyynnön Suomen urheilun eettiselle keskukselle Suekille. Osa kyseisistä pelaajista on jo lopettanut, mutta osa pelaa yhä. Tapaus ei Toivolan mukaan ole vaikuttanut valintoihin.

– Nämä ovat kaksi ihan eri asiaa. Olemme keskittyneet pelaajien otteisiin maajoukkuetapahtumissa ja seurajoukkueissa. Niiden pohjalta on rakennettu toiminta ja tehty valinnat, päävalmentaja Toivola totesi.

Naisleijonien pitkäaikainen kapteeni Jenni Hiirikoski on mukana joukkueessa. Luistin viilsi Hiirikosken kaulaa SDHL:n toisessa finaaliottelussa viikonloppuna, jonka jälkeen hänet operoitiin sairaalassa.

Toivolan mukaan joukkueesta on oltu yhteydessä Hiirikoskeen ja hänen toipumistaan seurataan päivä kerrallaan. Tilanne näyttää hyvältä.

KalPan tähtihyökkääjä Elisa Holopainen on sen sijaan poissa loukkaantumisen takia.

Päävalmentaja korosti, että kaikille pelipaikoille oli kovaa kilpailua eikä helppoja valintoja ollut.

Luistimen viillon kaulaansa saanut Jenni Hiirikoski seurasi SDHL:n ratkaisevaa loppuottelua vaihtopenkin takaa.

Jenni Hiirikoski seurasi seurajoukkueensa Luulajan Ruotsin mestaruuden ratkaissutta ottelua vaihtopenkiltä maanantaina. Kuva: TT/Lehtikuva

Mitalipelit tavoitteena

Edelliset MM-kisat päättyivät pettymykseen, kun Naisleijonat jäi mitalipelien ulkopuolelle ja oli kuudes. Seurauksena Suomi aloittaa kisat B-lohkosta, josta kolme parasta pääsee puolivälieriin. Ennen Suomi on ollut A-lohkossa, josta kaikki pääsevät jatkoon.

Hyökkääjä Kiira Yrjänen suhtautuu uuteen tilanteeseen myönteisesti.

– Mielestäni se on hyvä lähtökohta. Pelien tuloksilla on heti merkitystä. Emme saa ilmaiseksi paikkaa puolivälierästä. Pitää oikeasti taistella voitoista.

Toivolan mukaan Leijonat on lohkon ennakkosuosikki. Joukkueen tavoitteena on lohkovoitto. B-lohkon ykkönen välttää todennäköisesti Kanadan ja Yhdysvallat puolivälierässä. Suomen muut tavoitteet kisoissa ovat mitalipeleihin pääseminen ja EHT-kiertueen hyvien otteiden jatkaminen.

Naisleijonat on pelannut MM-kisojen jälkeen kolme EHT-turnausta, joista se on voittanut jokaisen puhtaalla pelillä (12 ottelusta 12 voittoa). Joukkuetta on rakennettu EHT-turnauksissa MM-kisoja silmällä pitäen. Etenkin yli- ja alivoimaan ja vaihtoihin on keskitytty.

– Pelaajat ovat omistautuneet hyvin tekemiselle. Olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä ja tutustuttu toisiimme, Toivola kertoo.

Kauden mittaan on panostettu hyökkäusalueen pelaamiseen ja kiekon saamiseen omalta alueelta hyökkäyspäätyyn.

– Ne kun yhdistetään peliimme, uskomme, että tulos jatkuu hyvänä.

Tuoreita maalivahteja

Naisleijonien ykkösvahti Anni Keisala saa seurakseen aikuisten arvokisojen ensikertalaiset Emilia Kyrkön, 19, ja Sanni Aholan, 22. Team Kuortaneen Kyrkkö loisti kesällä alle 18-vuotiaiden kisoissa ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Aholalla on takana vahva kausi pienessä kaukalossa yliopistosarjassa.

– Vähän erilainen lähtökohta kun on kaksi ensikertalaista. Olemme päässeet todella hyvin molempien kanssa jo EHT-turnauksissa pelaamaan ja tulemme hyvin toimeen. Kai heille jonkinlaisia vinkkejä voin antaa ja samoin heiltä tulee minulle, Keisala sanoi.

Anni Keisala ei saanut kiinni laukausta.

Anni Keisala pelaa edellisten kisojen tapaan Suomen maalilla. Kuva: Tomi Hänninen

Mielenkiintoinen seurattava on myös nuori puolustaja Sanni Rantala, 20, joka pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa olympialaisissa ja aikuisten MM-kisoissa. Rantala paukutti tällä kaudella KalPan paidassa 30 Naisten Liigan runkosarjaottelussa tehot 7+32=39. Kuudesta pudotuspelikamppailusta hän summasi 1+8=9.

Toivolan mukaan hiljainen Rantala tulee saamaan vastuuta MM-jäillä.

– Hän ei tee itsestään numeroa kentän ulkopuolella. Eikä tee sitä tietoisesti kentälläkään, mutta toistaalta tekee, koska tekee erittäin hyviä asioita. Luistelu on ollut hyvää aina ja kehittynyt entisestään. Hän näkee pelin hyvin ja tulee pois ahtaista paikoista. Hyviä, peliä edistäviä syöttöjä.

Naisleijonat matkustaa Kanadaan ensi viikon tiistaina. Joukkue kokoontuu Niagara Fallsissa, jossa se harjoittelee ja totuttautuu aikaeroon muutaman päivän. Lauantaina on vuorossa harjoitusottelu Kanadaa vastaan ja sen jälkeisenä päivänä joukkue siirtyy kisapaikalle Bramptoniin. Ensimmäinen ottelu on luvassa 5. huhtikuuta, kun vastaan asettuu Ranska.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *