• 4 maaliskuun, 2023

”Se kertoo ihmisenä Wilmasta paljon”


Wilma Murto osoitti EM-finaalissa jälleen henkisen kanttinsa. Hän pystyi toistamaan Münchenin EM-finaalin kovan temppunsa.

Wilma Murto.

Wilma Murto häikäisi jälleen EM-finaalissa. Kuva: EPA-EFE

Euroopan mestaruuden voittanut Wilma Murto palkittiin Urheilugaalassa Vuoden esikuvana. Istanbulin EM-hallikisojen seiväsfinaalin jälkeisessä haastattelussa nähtiin osuva esimerkki siitä, miksi Murto valittiin esikuvaksi.

Murto oli juuri saavuttanut uransa toisen EM-kullan.

Haastattelussa suomalaisella oli mielessä Tina Sutej`n kohtalo. 34-vuotias slovenialainen lähti kisaan suurimpana suosikkina, mutta jäi kovan kamppailun päätteeksi toiseksi. Uran ensimmäinen arvokisavoitto on kiertänyt kokenutta urheilijaa.

– Koen hänet sellaisena hyppääjänä, joka ansaitsee uraltaan muutakin kuin hopeaa ja pronssia. Ei sitä lähdetä kuitenkaan nöyristelemään, kun on kisatilanne.

Katso Wilma Murron haastattelu Euroopan mestaruuden jälkeen.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja vaikuttui Murron sanoista kovaa kilpakumppaniaan kohtaan.

– Se kertoo ihmisenä Wilmasta paljon. Toki myös seiväshypyn kulttuurista, Raja viittaa seiväshyppääjien hyvähenkiseen suhteeseen.

Münchenin tarina toistui

Murto toisti Istanbulissa Münchenin EM-finaalissa tekemänsä tempun. Hänestä on kasvanut erittäin kova kilpailija.

Lähtökohdat olivat samanlaiset kuin viime kesänäkin. Murron tuloskäyrä oli ennen Istanbulia laskusuuntainen, joskin tämä johtui pitkälti suomalaisen seiväskokeilusta.

Karsinnassa Murto oli kuitenkin todella suoritusvarma. Finaalissa hän ylitti korkeudet 460 ja 470 ensimmäisellään. Korkeuden 475:n kohdalla hän joutui kuitenkin täpärään paikkaan. Murto ylitti kyseisen korkeuden viimeisellään ja piti kultaunelmansa elossa.

Tämän jälkeen Murto ylitti halliennätyskorkeutensa 480 heti ensimmäisellään.

– Hänet laitettiin siltaan. Mestaruus oli jo tulossa, mutta Sutej vastasi. Siinä mitataan urheilija. Ei häkellytä ja ajatella, että tässä oltaisiin pulassa, Raja äimisteli.

Tämä hyppy toi Murrolle EM-kultaa.

Murron henkinen kantti on äärimmäisen kova.

– Kun on totuuden hetki, pannaan parasta pöytään. Se oli illan kovin juttu, Raja sanoi.

Kesää ajatellen Murron vire lupaa hyvää. Raja uskoo, että Murto lähtee kesään 460-senttisillä seipäillä.

MM-kisoissa kilpailu kiristyy, kun mukaan tulee muun muassa kovat yhdysvaltalaiset. Kuten Holly Bradshaw Yle Urheilulle totesi, kovalla perustasolla MM- tai olympiamitaleiden saavuttamisen todennäköisyys kasvaa.

Murto kokeili EM-kullan varmistuttua kahdesti uutta kisaennätystä 491.

– Ei hän sielläkään ole mitalitaistelusta ulkona. Nuo ovat sellaisia tuloksia, joilla hypätään kaikissa kisoissa kovista tuloksista.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *