• 22 kesäkuun, 2023

Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja eivät pelänneet muuttaa elämäänsä nyrkkeilyuran eteen – kaksikon unelma voi toteutua nyt olympiakarsinnoissa


Tampereen Voimailuseuran Vilma Viitanen, 21, ja Pihla Kaivo-oja, 20, ovat suomalaisen nyrkkeilyn huippulupauksia. Nuorten arvokisoissa menestyneet urheilijat yrittävät päästä nyt Pariisin olympialaisiin.

Naisnyrkkeilijät Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja poseeraavat kameralle Pajulahden Urheiluopistolla.

Nyrkkeilijät Pihla Kaivo-oja (vas.) ja Vilma Viitanen poseerasivat kameralle Pajulahden Urheiluopistolla keväällä 2023. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Euroopan olympiakomiteoiden järjestämä monilajitapahtuma Euroopan kisat käydään Puolan Krakovassa 21.6.–2.7.2023.

– Olen unelmoinut seitsemänvuotiaasta, että olisin joskus olympiakehässä. Tuntuu absurdilta, että se hetki voi olla tosi lähellä.

Tavalliselle urheilun seuraajalle Euroopan kisat ei ehkä sano hirveästi. 21-vuotiaalle nyrkkeilijälle Vilma Viitaselle kyseessä on kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus toteuttaa pitkäaikainen unelma.

Keskiviikkona Puolan Krakovassa alkanut monilajitapahtuma toimii monessa lajissa karsintana ensi kesänä järjestettäviin Pariisin olympialaisiin. Yksi näistä lajeista on nyrkkeily, jossa jokaisen painoluokan neljä parasta saa paikan viiden renkaan kisoihin.

Viitanen tavoittelee olympiapaikkaa 57 kilon sarjassa. Hän on seurakaveri Pihla Kaivo-ojan, 20, kanssa Suomen nyrkkeilyn suuria tulevaisuuden toivoja.

Tampereen Voimailuseuraa edustava kaksikko on napsinut mitaleja alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa, mutta nyt edessä on uran ylivoimaisesti kovin haaste.

Krakovan nyrkkeilyturnaukseen kokoontuu Euroopan parhaimmisto.

– Eurooppalaisten nyrkkeilijöiden taso on erittäin kova. Joukossa on useita huippuiskijöitä ja maailmanlaajuisesti pärjänneitä nyrkkeilijöitä, 50-kiloisissa otteleva Kaivo-oja sanoo.

Pihla Kaivo-oja ja Vilma Viitanen pohtivat mahdollisuuksiaan pärjätä olympiakarsinnoissa Puolassa.

Viitanen ja Kaivo-oja ovat vasta uransa alkutaipaleella, mutta molemmat uskovat mahdollisuuksiinsa karsintakehässä.

Hiljattain päättynyt harjoitusleiri jätti suomalaisnyrkkeilijöille sekä valmentajille Maarit Teuroselle ja Askar Sarsenbajeville luottavaisen olon. Suomen maajoukkueurheilijat leireilivät pari viikkoa Italian Assisissa eurooppalaisten huippujen kanssa. Sparreissa he pääsivät panemaan kuntonsa todelliseen testiin.

– Nyrkkeily vaatii aina myös arpaonnea, mutta mikään ei ole tässä lajissa mahdotonta. Olen saanut ennenkin hyviä päänahkoja. Euroopan kisoissa jätän kehään ihan kaiken, Viitanen sanoo.

Unelma-ammatissa

Viitanen on näyttelijäperheen kasvatti, joka muutti 16-vuotiaana kotikaupungistaan Mikkelistä Tampereelle päästäkseen huippuluokan valmennukseen. Hän sanoo sitä elämänsä parhaaksi päätökseksi.

– Se oli selvästi oikea steppi matkalla ammattiurheilijaksi. Pystyin käymään Tampereella urheilulukion, minkä lisäksi kaupunki on olosuhteiltaan paras paikka nyrkkeillä, Viitanen kertoo.

– Ainoa miinus on, ettei perhe ole niin lähellä. Olemme kuitenkin ajomatkan päässä ja soittelemme joka päivä.

Myöskään entinen joukkuevoimistelija Kaivo-oja ei ole pelännyt ottaa isoja askelia nyrkkeilyn tähden. Hän muutti Kangasalta Tampereelle ja on elänyt useita vuosia kurinalaista urheilijanelämää.

– En ajattele tehneeni uhrauksia, sillä teen nyt sitä, mitä rakastan. On hienoa, että saan tehdä tätä täyspäiväisesti ja keskittyä elämässäni nyrkkeilyyn.

Euroopan kisat eivät ole ainoa tapa saada lippu Pariisiin. Jos ottelut eivät suju Krakovassa toivotusti, nyrkkeilijät voivat tavoitella olympiapaikkoja maailmankarsinnoissa ensi vuoden maalis- ja toukokuussa.

– Tämä on paras mahdollisuus päästä olympialaisiin, sillä maailmankarsinnoissa on jaossa vähemmän paikkoja. Näistä kisoista pitää muistaa kuitenkin myös nauttia. On jo itsessään iso saavutus, että saan edustaa Suomea tässä turnauksessa, Viitanen sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *