• 27 toukokuun, 2023

Jättiyllättäjä jääkiekon MM-finaaliin! Saksan suomalaisvalmentajalta kova arvio: ”Emme pelanneet hirveän hyvin”

Saksa voitti Yhdysvallat maalein 4–3 jatkoajalla jääkiekon miesten MM-kisoissa. Saksan valmentaja Pekka Kangasalusta sanoi joukkueen olleen liiankin luottavainen puolivälierävoiton jälkeen.

Saksa juhlii voittoa Yhdysvaltoja vastaan.

Saksa juhlii voittoa Yhdysvaltoja vastaan MM-välierässä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Riku Porvari,

Henri Pitkänen

Jääkiekon miesten MM-kisoissa Saksa voitti Yhdysvallat välierässä maalein 4–3 jatkoajalla. Voittomaalin viimeisteli Frederik Tiffels, joka onnistui maalinteossa myös avauserässä.

– Äärimmäisen hyvät fiilikset. Aika kovan työn kautta olemme kaivaneet itsemme tähän tilanteeseen, mutta mikäs sen hienompaa? Ei voittaminen ikinä helpolla tule – varsinkaan näissä karkeloissa, Saksan valmentaja Pekka Kangasalusta totesi ottelun jälkeen.

Hänen mukaansa Saksalla oli liiankin luottavainen olo torstaisen puolivälierävoiton jälkeen. Lauantaina Saksa aloitti ottelun hitaasti, mutta ”hyvä ylivoimamaali” toi joukkueen peliin mukaan, Kangasalusta sanoi.

– Mielestäni emme pelanneet hirveän hyvin, mutta riittävän hyvin, että ollaan MM-finaalissa.

Saksa oli neljän minuutin pelin jälkeen jo 2–0-tappiolla. Joukkue onnistui ylivoimalla ja teki 1–2-kavennuksen, jonka hurmoksessa Saksa nousi ensimmäisen erän puolivälin jälkeen tasoihin. Ensimmäiselle erätauolle mentiin lukemissa 2–2. Toisessa erässä nähtiin vain yksi maali, ja Yhdysvallat pääsi 3–2-johdossa tauolle.

Kaksi minuuttia ennen peliajan täyttymistä Saksa pääsi hyökkäysalueelle. Ilman maalivahtiaan pelannut joukkue runnoi kiekkoa kohti Yhdysvaltain verkkoa. Kiekko meni vihdoin maaliin ja jatkoajalle lähdettiin 3–3-tilanteessa.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata noin seitsemän ja puoliminuuttia, kunnes Tiffels pääsi puolittain karkuun vasemmalta laidalta. Hän päätti yrittää ja tinttasi tarkalla laukauksellaan kiekon takayläkulmaan.

Sunnuntaina maailmanmestaruudesta pelaavat Kanada ja Saksa. Kanada kukisti välierässä Latvian 4–2.

Finaalipaikka on Kanadan neljäs peräkkäinen MM-kisoissa. Saksa taasen eteni ensi kertaa nykymuotoisten MM-kisojen finaaliin. Saksa on yltänyt kahdesti neljänneksi vuosina 2010 ja 2021.

Matkalla finaaliin Saksa tiputti puolivälierässä Sveitsin, jota pidettiin yhtenä kisojen suurimmista mestarisuosikeista, kun alppimaa voitti B-lohkon neljän pisteen erolla Kanadaan.

Yhdysvallat–Saksa 3–4 ja (2–2, 1–0, 0–1)

01.11 1–0 Tuch (O’Connor, Grimaldi)
03.56 2–0 Grimaldi (Tuch)
12.22 2–1 Tiffels (Fischbuch, Kahun) yv
16.03 2–2 Szuber (Sturm, Peterka)
28.47 3–2 Eyssimont (O’Connor, Garland)
58.37 3–3 Noebels (Kahun, Gawanke)
67.32 3–4 Tiffels (Kahun, Müller)