• 27 toukokuun, 2023

Maahanmuuton pohjapaperista tuli pitkä vääntö, jonka yksityiskohdat jäivät neuvottelijoiden salaisuudeksi – näin jännittynyt lauantai eteni


Hallitusneuvotteluiden valokeilassa olivat lauantaina RKP ja perussuomalaiset, jotka pääsivät lopulta sopuun maahanmuuton kirjauksista.

Riikka Purra.

Riikka Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 27. toukokuuta. Kuva: Antti Aino-Koivisto / Lehtikuva

Hallitusneuvottelut jatkuvat entisellä kokoonpanolla. Tämä varmistui lauantaina iltapäivällä, kun hallitusta muodostava Petteri Orpo (kok.) asteli median eteen Säätytalolla värikkäiden vaiheiden jälkeen.

– Ei täältä nyt kukaan ole ollut kuitenkaan mihinkään lähdössä. Ei ole ollut mykkäkouluja, hän sanoi.

Takana oli pitkä vääntö asioista, joiden tiedettiin hiertävän erityisesti RKP:tä ja perussuomalaisia.

Vaikeat asiat pitää pystyä ratkomaan, Orpo sanoi päivän päätteeksi.

Lauantaihin lähdettiin jännittyneissä tunnelmissa. Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat olivat kertoneet perjantai-iltana, että maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä oli saatu kirjattua linjaukset, mutta RKP ei ollut hyväksynyt kumpaakaan paperia.

Linjausten vuoksi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kutsui lauantaiksi koolle eduskuntaryhmän ylimääräisen kokouksen Helsinkiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi jo etukäteen, että jos RKP:n eduskuntaryhmä ei hyväksyisi neuvottelutulosta, neuvottelut katkeaisivat.

RKP:n kokous kesti nelisen tuntia. Sen päätteeksi Henriksson kertoi tiedotustilaisuudessa, että eduskuntaryhmä on valmis hyväksymään ilmastopolitiikan pohjapaperin, mutta ei maahanmuuton pohjapaperia.

Henriksson tahtoi jatkaa keskusteluja ja saada aikaan muutoksia. Millaisia muutoksia, sitä hän ei halunnut kommentoida.

Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson tiedotustilaisuudessa RKP:n puoluetoimistolla Helsingissä lauantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Heti Henrikssonin tiedotustilaisuuden jälkeen Purra toisti aiemman kantansa: RKP:n johdosta on jo tehty useita muutoksia, eikä yhdestäkään kirjauksesta tai toimenpiteestä enää jousteta.

Myöhemmin iltapäivällä hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat tapasivat Säätytalolla. Petteri Orpo ilmoitti parituntisen kokouksen jälkeen, että yhteinen näkemys maahanmuuton linjauksista on löytynyt.

Orpon mukaan muut pystyivät hyväksymään RKP:n esityksiä. Orpo – sen enempää kuin Purra tai Henriksson – ei lopulta kommentoinut, mitä muutokset konkreettisesti olivat.

Hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina. Orpo pitää yhä kiinni tavoitteestaan saada hallitusohjelma valmiiksi viimeistään juhannuksena.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *