• 27 toukokuun, 2023

Häikäisevä maali siivitti Kanadan MM-finaaliin – Latvian jättisensaatio kariutui Tampereella


Kanada ei lopulta antanut Latvian yllättää, vaan eteni MM-finaaliin Tampereella.

Tilanne Latvian maalilla.

Latvian maalilla riitti ottelun aikana tapahtumia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Mainiot MM-kisat pelannut Latvia oli lähellä jättiyllätystä, mutta Kanada kampesi kahdesti tasoihin ja lopulta 4–2-voittoon saakka.

Ratkaisevan 3–2-maalin taiteili häikäisevällä yksilösuorituksella Adam Fantilli turnauksen ensimmäisellä osumallaan. Viimeisen Kanada iski tyhjään maaliin.

Latvia oli ottelussa pitkään johdossa, mutta Kanada pääsi erikoisella maalilla tasoihin päätöserässä. Jack Quinnin heitto miinuskulmalta kimposi latvialaisvahdin kautta verkkoon.

– Tämä on perseestä. Pelasimme mielestäni melko hyvän pelin. Kolmannessa erässä he tekivät onnekkaan maalin maalin takaa ja sen jälkeen emme päässeet enää peliimme kiinni, Latvian Rudolfs Balcers harmitteli.

Latvialle jo välieräpaikka oli kuitenkin ensimmäinen MM-tasolla. Näin ollen maalla on mahdollisuus saavuttaa sunnuntaina historian ensimmäinen mitalinsa.

Latvian MM-ryhmässä on tänä vuonna suomalaisväriä, sillä puolustajalegenda Petteri Nummelin toimii joukkueen apuvalmentajana.

Petteri Nummelin Latvian vaihtopenkillä.

Nummelin on toiminut kisoissa Latvian penkin takana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Hurja tunnelma

Dramaattisesta ottelusta ei tilanteita ja tunteita puuttunut. Paikalle saapuneiden tuhansien latvialaisten luoma tunnelma välittyi myös kentälle, sillä tunteet kuumenivat useita kertoja kamppailussa.

– Heidän tukensa on upeaa. Koko turnauksen ajan se on ollut uskomatonta. Tunteet ja se, miten yleisö on puskenut meitä eteenpäin, Balcers sanoi.

– He saapuivat tänne Latviasta ja käyttivät paljon rahaa tukeakseen meitä. Se on perseestä, että emme pystyneet tarjoamaan heille finaaleja. Yritämme tehdä kaiken, jotta voitamme huomenna, Balcers jatkoi.

Hurmoksellinen latvialaisyleisö sai venyttää äänijänteitään ensimmäisen kerran jo ajassa 8.18, kun Dans Locmelis iski irtokiekon verkkoon.

Dans Locmelis tuulettaa Latvian 1–0-maalia Kanadaa vastaan.

Locmelis nosti kädet kattoon. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Ennen osumaa ottelun alku oli ollut vahvasti Kanadan hallinnassa, mutta huippuottelun pelannut Arturs Silovs oli varma maalillaan. Latvialaisvahti venyi kiekon tielle pelissä kaikkiaan 36 kertaa.

Toisessa erässä kumpikin otti paljon jäähyjä, eikä kentällä pelattu paljoa viidellä viittä vastaan. Latvialle tarjoutui erän alussa mahdollisuus jopa viidellä kolmea vastaan, mutta ylivoima oli liian passiivista.

Latvian jäähy oli vuorostaan kostautua puolivälin paikkeilla, mutta Adam Fantilli kilautti tolppaan. Tolppa oli Kanadalle jo pelin toinen. Avauserässä tolppaan kilautti Tyler Toffoli.

Latvia kuittasi nopeasti

Latvialle oli hetkeä myöhemmin tarjoutua jopa toinen viidellä kolmea vastaan tilanne, mutta se kuivui Richards Bukartsin kaksiminuuttiseen laitataklauksesta.

Kanadan tähti MacKenzie Weegar kaatui kasvot edellä päin laitaa ja jäi makaamaan pitkäksi aikaa jäähän. Tuomarit tarkastelivat tilannetta videolta, mutta tuomio ei koventunut.

MacKenzie Weegar makaa jään pinnassa MM-välierässä.

Weegar jäi jäähän pitkäksi aikaa. Kuva: Tomi Hänninen
Latvia ja Kanada kamppailevat kovaa jääkiekon MM-välierässä.

Kamppailussa nähtiin runsaasti torikokouksia. Kuva: Tomi Hänninen

Erän lopulla Kanada sai myös kuparisen rikki, kun Suomeakin vastaan onnistunut Samuel Blais kiskaisi kiekon yläkulmaan.

Minuuttia kauemmin Kanada ei saanut tasoituksesta iloita, kun Latvia oli jälleen johdossa. Osumasta vastasi Weegaria hassuttanut Rudolfs Balcers, jonka laukaus yllätti Samuel Montembeaultin kainalosta.

Latvialaisfanit juhlivat Tampereen areenassa MM-välierässä.

Latvialaisfanit tuulettamassa maalia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Onnekas tasoitusmaali

Heti kolmannen erän alkajaisiksi Kanada pääsi erikoisella ja onnekkaalla maalilla tasoihin, kun Jack Quinn kiskaisi miinuskulmasta latvialaisvahti Silovsin kypärän kautta kiekon maaliviivan ylitse.

Peli kääntyi entisestään Kanadalle ja Fantilli vei joukkueensa johtoon. Lopulta Oskars Batnan taklauksestaan saama jäähy tukahdutti Latvian haaveet historian ensimmäisestä MM-finaalista.

MM-kisojen toinen välierä Yhdysvaltojen ja Saksan välillä pelataan kello 18.20 alkaen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *