• 18 helmikuun, 2023

Taito tuhotaan yhä tutuin keinoin – tässä NHL-klaanissa on kirkkain suomalaisedustus ja tämä olisi asiantuntijan ensimmäinen pakkivalinta


Lauantai-iltana 18.2. NHL-ottelu Nashville Predators–Florida Panthers. Suora lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Yle Urheilun nettisivuilla kello 20.55 alkaen.

NHL:ssä ajan henki on kikkahenki. Nuorekas nopeus ja silmiä hivelevät yksilösuoritukset täyttävät näköradioiden maalikoosteet Atlantin molemmin puolin, ja miksi ei? Jääkiekko on viime kädessä maalintekopeli, ja jos uusi sukupolvi keksii alati viihdyttävämpiä tapoja punalampun sytyttämiseen, aina parempi.

Tämä on itsestään selvyys, koska kansa haluaa maaleja.

Lue myös: ”Kikkapojat” hurmasivat NHL:n, mutta onko näyttävillä tempuilla mitään tekemistä voittamisen kanssa? Asiantuntijalta tyly tuomio

Kansa haluaa kuitenkin myös mestaruuksia.

Se, miten mestaruuksia voitetaan, onkin sitten kokonaan oma keskustelunsa, eikä se käsittele individualistista virtuositeettia silkkihansikkain. Kikkahenki voi tarunhohtoisen jääkiekkoliigan armottomassa pudotuspelimaailmassa usein pahoin. Pudotuspelimaailma on NHL:ssä duunareiden reviiriä.

Tämä koskee myös uuden sukupolven kiekosta eläviä kikkapuolustajia.

– Meidän pitäisi arvostaa tällaista peruspuolustajatyyppiä paljon enemmän jääkiekossa, Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen sanoo.

Uuden ajan NHL:ssä tempotaitoa puolustetaan hyvällä sijoittumisella, sulavalla luistelulla ja oikea-aikaisilla mailapaineilla. Takavuosikymmeninä ote oli astetta raaempaa. Vaikka NHL:ssä ei törmäillä ja haeta keskialueen isoja miinoja takavuosien tapaan, fyysinen uhka on läsnä jatkuvasti ja Lehkosen mukaan alati kasvavissa määrin.

– Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että niin siinä tulee käymään. On siitä puhuttu muissakin lajeissa, että millä taito tuhotaan. No, tietenkin kovuudella. Kiitos muutamien mestarijoukkueiden, nyt monet rakentavat puolustuskalustonsa niin, että siellä on neljä isoa poikaa, jotka antavat keskialueelta alkaen kovuutta.

– Peruspuolustajat eivät mene koskaan muodista, Lehkonen sanoo.

Näkemykselle löytyy tukea.

Rangersin Jacob Trouba edustaa uuden ajan NHL:ssä vanhaa liittoa. Jos kiekollinen pelaaja antaa mahdollisuuden, Trouba ei epäröi taklata voimalla.

Puolustus voittaa pyttyjä

Coloradon Cale Makar on kiekollisena superpelaajana sukupolvitalentti ja poikkeusyksilö, mutta esimerkiksi Vancouverin Quinn Hughes, yksi viidestä pisteen ottelukeskiarvolla kuluvalla kaudella operoineista puolustajista, kokonaisvaltaisesti vielä vahvasti prosessissa. Silti Hughes on joukkueensa ykköspuolustaja.

Harva peräpään nuori – tai kokeneempikaan – virtuoosi on menestynyt joukkuetasolla.

Otetaan esimerkiksi tuplamestaruuden (2020 ja 2021) voittanut Tampa Bay.

Ruotsalaispuolustaja Victor Hedman lienee maailman paras puolustaja kokonaisvaltaisesti, joka ei elä pisteistä, vaikka niitä tekeekin. Hänen takanaan mestarijoukkueiden runkopuolustajia olivat muun muassa Ryan McDonagh sekä Erik Cernak, monelle tuntemattomampia nimiä, jotka eivät todellakaan juhlineet pisteillä.

Ei ole pelin osa-aluetta, jolla Hedman ei operoisi eliittitasolla. Tässä hyvin luettu ja ajoitettu katko hyökkäyssinisellä, minkä jälkeen nopea yksinkertainen avaus mahdollistaa kiekon hyökkäysalueelle viennin. Hyvää puolustamista ja hyökkäämistä samassa paketissa.

St. Louis voitti 2019. Sittemmin Vegasiin vaihtanut Alex Pietrangelo oli joukkueen itse oikeutettu tähtipuolustaja, mutta ei maalikoosteiden riskirajoilla operoiva virtuoosi puhumattakaan kakkosparin Jay Bouwmeesterista tai Joel Edmundsonista – joukkueelleen täysin korvaamattomista perusluudista, jotka tekivät kahteen mieheen pudotuspeleissä yhden maalin.

Vuotta myöhemmin Edmundson perusluuti finaaleihin Montrealin kanssa.

Kun Pittsburgh voitti mestaruuden 2017 ilman ykköspuolustajaansa Kris Letangia, eniten jääaikaa saivat sellaiset suurudet kuin Brian Dumoulin, Rob Hainsey ja Olli Määttä.

Puolustaminen voittaa edelleen mestaruuksia.

– Kun joukkueita rakennetaan NHL:ssä sillä ajatuksella, että pudotuspeleihin mennään ja siellä menestytään, niin kyllä heillä on ymmärrys siitä, että usein nämä pienemmät puolustajat torpedoidaan matkalla kovalla karvauspelillä. Sieltä tullaan tuhatta ja sataa selkään koko ajan. Jotain Hedmania onkin sitten jo vaikeampi vetää katolleen, Lehkonen naurahtaa.

– Tai käännetään niin päin, kun puhutaan voittavasta pelaamisesta ja laadukkaasta puolustamisesta, että pelaatko vastustajana mieluummin Hedmania vai Hughesia vastaan, Lehkonen kysyy.

Molempiin suuntiin

Arvossa arvaamattomassa ovat niin sanotut kahden suunnan puolustajat, jotka pystyvät operoimaan molemmissa päissä kaukaloa. Coloradon supertähtipuolustaja Makar on hurmannut käsittämättömällä luistelullaan ja huimalla yksilötaidollaan koko jääkiekkouniversumin, mutta ei olisi Lehkosen unelmajoukkueeseen ensimmäinen, eikä edes toinen valinta.

– Jos saisin alkaa valita miten tahansa, niin ottaisin Hedmanin ensimmäisenä. Siitä ei ole kahta sanaa. Sen jälkeen ottaisin Coloradon Devon Toewsin ja sitten vasta Makarin, Lehkonen lataa

Toews on suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi. Kanadalaispuolustaja on lähes korvaamattoman arvokas tasapainottava kahden suunnan huippupuolustaja sekä Coloradolle joukkueena että Makarille yksilötasolla. Muita laadukkaita kahden suunnan puolustajia ovat esimerkiksi Carolinan Jaccob Slavin ja Bostonin Hampus Lindholm.

Erinomainen esimerkki Devon Toewsin eleettömästä pelaamisesta. Kaksi tärkeää peliä rikkovaa syötönkatkoa muutaman sekunnin sisään omalla alueella.

Sitten on vielä niin sanottu kotona pysyvien (englanniksi stay at home) puolustajien klaani, jonka tehtävä on puhtaasti suojella omaa maalia sekä tappaa jäähyjä. Näitä työn raskaan raatajia ei ylivoimapelissä nähdä, mutta etenkin pudotuspelimaailmassa tällaisten pelaajien arvo menee läpi katosta.

Jos tämän kategorian pakkipareista nousee viime vuosilta yksi esiin, se on New York Islandersin Ryan Pulock ja Adam Pelech. Kaksikko on pimentänyt vastustajien eliittipelaajia vuosikaudet ja on hallinnut maalijakaumaa tälläkin kaudella yli 65-prosenttisesti. Tässä kategoriassa suomalaisilla on vahvin edustus Esa Lindellin, Olli Määtän ja Jani Hakanpään kautta.

– Nämä ovat pelaajia, jotka pysyvät pelin sisällä, antavat helpon ensimmäisen syötön aina lapaan ja jakavat kovuutta. Siellä on etäisyydet hyvin kunnossa, ja kun he ovat vielä hyvin liikkuvia ja ulottuvia jätkiä, niin ohi ei pääse millään, Lehkonen kehuu.

Harva yltää Heiskasen tasolle

Evoluutio on vienyt peliä nopeuden ja taidon suuntaan, mutta voisiko nihkeästi NHL-puolustajia viime vuosina tuottanut Suomi saada tiheämmällä tahdilla puolustajia rapakon taakse, jos yleisessä keskustelussa esikuvina mainittaisiin useammin Miro Heiskasen ohella vaikkapa Esa Lindellin tai Jani Hakanpään kaltainen NHL:n todellinen huipputason yleispuolustaja.

Esa Lindelliä parhaimmillaan. Katko jo keskialueella, mitä seuraa läpiajoon johtava nopea ja laadukas syöttö pystyyn.
Erinomainen esimerkki kaksikon Esa Lindell – Jani Hakanpää operoinnista. Hakanpää liimaa kiekollisen pelaajan seinälle, Lindell purkaa kiekolla paineen omista.

Vain harva pystyy pelaamaan NHL:ssä, kuten Heiskanen, useampi kuin Lindell tai Hakanpää.

– Saisimme varmasti tätä kautta enemmän pelaajia sinne. Ihanne pitäisi olla sellainen hyvä peruspeli, missä omat pysyy nollilla ja kaikki, mitä tulee hyökkäyksestä, on bonusta. Tuntuu, että tästä uuden ajan kiekollisesta operoinnista on tullut pelaajille päähänpinttymä.

Ismo Lehkonen valitsi puolustajaprofiilien parhaat tältä kaudelta

KIEKOLLISET PUOLUSTAJAT:

Adam Fox, New York Rangers – ”Hyökkäysalueen poikkeuksellinen liikkuminen ja oivaltava toiminta. Ja suorahyökkäysten tukemisessa erinomainen, löytää hyvin välit.”

Erik Karlsson, San Jose – ”Pelaa aivan uskomattomalla tasolla. Tässä on pelaaja, jolla ei ole ikinä kiire. Aivan käsittämättömän hienoja ratkaisuja tiukoissakin paikoissa.”

Josh Morrissey, Winnipeg – ”Kun ovi aukesi, ole hyvä ja ala pyörittää ykköskaliiberin kiekollista peliä. Ja se onnistui, lottovoitto Winnipegille.”

Adam Fox.

Adam Fox on puolustajien pistepörssissä viidentenä tehoin 10+41=51. Edellä ovat Erik Karlsson, Rasmus Dahlin, Josh Morrissey sekä Dougie Hamilton. Kuva: NHLI / Getty Images

KAHDEN SUUNNAN PUOLUSTAJAT

Devon Toews, Colorado – ”Uskomattoman laadukas ja joukkueelleen täysin korvaamaton pelaaja. Hänen luotettavuutensa kautta Makarilla on lisenssi toteuttaa itseään ja juosta ympäriinsä.”

Jaccob Slavin, Carolina – ”Pidän aivan älyttömästi Slavinista, yksi parhaista puolustajista liigassa. Uskomaton soturi ja sonni.”

Hampus Lindholm, Boston – ”Helvetin hyvä kahteen suuntaan. Hän on yksi iso syy, miksi Boston on tekemässä superkautta. Tiesivät saavansa Anaheimista hyvän puolustajan, mutta eivät, että saavat supertähden.”

Jaccob Slavin.

Carolinan Jaccob Slavin kuuluu asiantuntija Ismo Lehkosen valintoihin NHL:n parhaista kahden suunnan puolustajista. Kuva: Getty Images

PYSY KOTONA -PUOLUSTAJAT

Ryan McDonagh, Nashville – ”Ei tee minkäänlaisia virheitä, ensimmäinen syöttö aina lapaan ja pienet asiat viimeisen päälle.”

Esa Lindell ja Jani Hakanpää, Dallas – ”Kun ajatellaan Dallasin nousua, niin näitä jätkiä ei voi unohtaa. Hoitavat hommansa perhanan hyvin. Lindell vielä hoitaa oman hommansa jäähyttömästi, vaikka pelaa jatkuvasti ykköskorin jätkiä vastaan.”

Nikita Zadorov, Calgary – ”Päävalmentaja Darryl Sutterin näköinen pelaaja, joka pelaa todella kovaa. Edelleen työstävät hänen pelaamistaan, mutta on vastustajan kannalta todella vaarallinen pelaaja.”

Ryan McDonagh.

Ryan McDonagh on vakuuttanut virheettömyydellään. Kuva: NHLI / Getty Images

Lauantai-iltana 18.2. NHL-ottelu Nashville Predators–Florida Panthers. Suora lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Yle Urheilun nettisivuilla kello 20.55 alkaen.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *