• 22 maaliskuun, 2023

Salibandyn hirmudynastia voi sortua tänä iltana – Oilersin ykkösvitja liekehtii niin, ettei asiantuntija muista vastaavaa: ”Uskomaton lento”


Tampereen Classic on voittanut miesten salibandyliigan mestaruuden kuudesti putkeen kaudesta 2015–2016. Keväällä 2020 pudotuspelejä ei pelattu koronaviruspandemian vuoksi, mutta tuolloinkin Classic ehti voittaa runkosarjan.

Tällä kaudella Classic jäi runkosarjassa neljänneksi. Se oli heikoin suoritus sitten 2009 viitossijan. F-liigan runkosarjan vei ensi kertaa Nokian KrP.

Classicin pelaamisessa nähtiin viime kausiin verrattuna harvinaisen paljon ongelmia esimerkiksi puolustamisessa. Tamperelaisten talvi oli rikkonainen. Avainpelaajista esimerkiksi Mikko Leikkanen, Nico Salin ja Eemeli Salin olivat sivussa merkittävän osan peleistä.

Classic kuitenkin kamppaili runkosarjan päätöskierrokselle asti sen ykkössijasta ja joukkuetta pidettiin puolivälierän selvänä ennakkosuosikkina.

Vielä harvempi uskoi pudotuspeleihin lähdettäessä, että rutinoitunut mestarijoukkue voisi olla kolmen pelin jälkeen 0–3-tappiolla espoolaista Oilersia vastaan.

Aaro Astala ohitti Lassi Torisevan F-liigan puolivälierässä Oilers–Classic 19.3.2023.

Oilersin Aaro Astala ohitti Classicin maajoukkuevahti Lassi Torisevan. Oilers on voittanut Suomen mestaruuden neljästi, mutta viimeisin on kaudelta 2005–06. Sen ajan salibandya ei voi verrata nykypäivään. Kuva: Juhani Järvenpää / F-liiga

Oilersin ykkösvitja liekehtii

Classicin päävalmentaja Juha Kivilehto huomauttaa, että ottelut ovat olleet tasaisia.

– Nyt on siirrytty meidän osalta cup-systeemiin, tulos tai ulos.

Oilers on voittanut 7–6 jatkoajalla, 6–4 (viimeinen osuma tyhjään maaliin) ja 7–4 (kaksi viimeistä tyhjään maaliin).

– Kaverilla on yksi todella kuuma viisikko, maailmanluokan pelaajia, jotka ovat todella kovassa formussa, Kivilehto tuumaa.

Se todellakin pitää paikkansa. Oilersin ykkösvitjasta Aaro Astala on tehnyt kolmessa puolivälierässä tehot 7+7, Justus Kainulainen 7+2 ja Heikki Iiskola 4+2.

Koko kentällisen tehotilasto on +16, mukaan lukien puolustajat Matias Veikkola (1+6) ja Antti Suomela (1+1).

Astala, 26, oli vuosia toisen espoolaisseuran, Indiansin, avainpelaajia, mutta vaihtoi täksi kaudeksi naapuriseuraan. Vahva, terävä ja ulottuva, 195-senttinen Astala pääsi pelaamaan myös ensimmäiset aikuisten MM-kisansa joulukuussa.

Runkosarjassa Astala oli pistepörssin 12:s, kun 27 peliin syntyivät tehot 24+25=49. Puolivälierissä hänellä on ollut F-liigan kuumin lapa.

Aaro Astala tuulettaa.

Aaro Astala on takonut kolmessa puolivälierässä 14 tehopaunaa. Kuva: Esa Takalo / F-liiga

Ruutu+:n ja Yle Urheilun lähetyksistä tuttu salibandyasiantuntija Toni Lötjönen toteaa, ettei hän muista vastaavaa.

– Toki myös Classicin ja SSV:n dynastia-aikoina ykköskentät ovat olleet dominoivia. Mutta nyt se vielä korostuu, koska Oilersin kakkos- ja kolmoskentällä on nolla palaa taulussa, ei yhtään 5vs5-maalia pudotuspeleissä, Lötjönen ihmettelee.

Tästä huolimatta myös Oilersin ykköskenttä on ollut vastustajaa vähemmän pallossa, Lötjönen jatkaa.

– Oilersin ykköskentällä meni yli 130 minuuttia, että päästivät 5vs5-pelissä ekan maalin. Ihan uskomaton lento. Pienen marginaalin pelejä, mutta Classicilla eivät ykköshepat ole nyt tuollaisessa kunnossa. Kun muistetaan, missä kunnossa Classicin Sami Johansson oli pari vuotta sitten – teki jokaisesta paikasta. Nyt Oilersin ykköskenttä on sellaisessa formussa.

Johansson teki kaudella 2020–21 salibandyliigan pudotuspelien piste-ennätyksen: 16 ottelussa tehot 31+18=49. Se on 3,1 pistettä per ottelu. Astala on tehnyt nyt 4,7 pistettä per ottelu, mutta tämä vertailu kolmen puolivälieräottelun jälkeen on tietenkin aivan liian aikaista.

Sami Johansson.

Sami Johansson on kirjannut toistaiseksi puolivälierissä tehot 0+1. Kuva: All Over Press

Dynastia sitä ja tätä

Dynastia katkolla. Se on teemana. Esimerkiksi F-liiga otsikoi viimeisimmän Oilers-voiton jälkeen tulosjuttunsa (siirryt toiseen palveluun): ”Classicin dynastia perikadon partaalla”.

Aiheuttaako tämä ylimääräisiä paineita?

– En näe sitä ylimääräisenä paineena. Paine, tai miten sitä kutsutaankaan, on aina kilpaurheilussa läsnä, Kivilehto vastasi.

Onko tämä lajille hyvä, mitä nyt nähdään puolivälierissä? Onko piristävää, jos dynastia menee poikki?

Lötjönen itse pelasi SSV:n maalivahtina 2000-luvun lopulla. SSV voitti viisi mestaruutta 2007–2011. Sen jälkeen SPV voitti mestaruuden kolmella kaudella neljästä ja Happee kerran ennen Classicin dynastiaa.

– Jossain mielessä lajin ulkopuolelle se ehkä näyttäytyy tylsänä, että ”jaaha, siellä on yksi mestarisuosikki”. Toisaalta kaikki dynastiat ovat vieneet lajia paljon eteenpäin ja nostaneet rimaa korkeammalle, Lötjönen muistuttaa.

– Piristävää tai ei, en osaa ajatella noin. Kun pelataan paras seitsemästä, yllätyksiä tulee vähän. Jos joku on dynastia ja voittaa vuodesta toiseen, minulle se riittää, kun näkee, että nuo tekevät asioita paremmin. Peli näyttää, kuka on paras, ja se voittaa nämä sarjat, kuuluu asiantuntijan linjaus.

Classic juhlii salibandyn miesten kuudetta perättäistä Suomen mestaruutta keväällä 2022.

Viime keväänä Classic kaatoi puolivälierissä OLS:n voitoin 4–0, välierissä TPS:n 4–2 ja finaaleissa Nokian KrP:n 4–2. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Puolustajalegenda Kivilehto, nyt 41, voitti omalla pelaajaurallaan neljä MM-kultaa ja yhdeksän kotimaan mestaruutta. Viime kaudella Classic yllätti kesken Oilers-runkosarjapelin, kun se tiedotti, että Kivilehto on joukkueen seuraava päävalmentaja.

Vielä viime kaudella Kivilehto juhli Classicin takalinjoilla Suomen mestaruutta pelaajana ja korvasi sitten päävalmentajan tontilla Samu Kuitusen – pelaajan tontilta suoraan päävalmentajaksi siis.

Lue myös: Salibandylegenda Juha Kivilehto päättää pelaajauransa tähän kauteen – siirtyy Classicin päävalmentajaksi: ”Toivon jännitystä taas punttiin”

Jos jäätte puolivälieriin ensimmäisellä päävalmentajakaudellasi, kuinka iso pettymys se on henkilökohtaisesti?

– En ole sellaista miettinyt. Itse mietin sitä, että miten käännämme tämän sarjan. En näe vielä sitä hetkeä, että tipumme tästä sarjasta.

Juha Kivilehto ihmettelee tuomariston ratkaisua toisessa puolivälieräottelussa Oilers–Classic 19.3.2023.

Juha Kivilehto ihmettelee tuomariston ratkaisua toisessa puolivälieräottelussa Oilers–Classic. Kuva: Juhani Järvenpää / F-liiga

Voiko Classic tehdä historiaa?

Toni Lötjönen antoi Classicille pienen mahdollisuuden kääntää ottelusarja. Se olisi historiallista.

– Ikinä ei ole salibandyliigassa noustu jatkoon 0–3-tilanteesta, eikä ole taidettu nousta 0–2-tilanteestakaan.

– Eihän se kovin todennäköiseltä tunnu, mutta Classic, jos joku, pystyy sen tekemään. Classicilla tuska on nyt varmasti kova, mutta rutiini on myös niin kovaa, ettei Oilersin ole helppoa laittaa sarjaa poikki.

Classic ei ole ollut pelillisesti Oilersia vastaan pahasti alakynnessä. Classic on kuitenkin Lötjösen mielestä ollut perässä ennen kaikkea omasta, tasaisesta perussuorittamisestaan.

– Pallollinen peli heikkoa, puolustamisessa ongelmia. He pelaavat reilusti alle oman tasonsa, mutta ovat silti pystyneet pysymään Oilersia vastaan pelissä mukana.

Päävalmentaja Kivilehto totesi, että hänen joukkueensa on pallollisella tekemisellään lahjoittanut vastustajalle maalitontteja. Oilers ei ole vastaavaan sortunut.

– Joudumme tekemään todella kovan työn yhden maalin eteen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *