• 31 maaliskuun, 2023

Tappara ryösti voiton Helsingistä – hyödynsi tylysti HIFK:n pelitavallisen valinnan: ”Odotettu ratkaisu”


Tappara voitti jääkiekon SM-liigan ensimmäisen välierän Helsingissä, kun Veli-Matti Savinainen iski ratkaisun toisessa jatkoerässä ajassa 93.49. Tappara voitti ottelun lukemin 3–2.

Kamppailun ratkaisu nähtiin samalla tavalla, millä Tappara oli tuonut pelin tasoihin Petteri Puhakan maalilla vain 52 sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä. Tälläkin kertaa Tappara heitti siniviivalta kiekon maalille, mistä hyökkääjä sai lapioida kiekon verkkoon.

HIFK:n hyökkääjät antoivat ottelussa paljon tilaa Tapparan puolustajille siniviivalla.

– HIFK:n laiturit ovat liian alhaalla jostain kumman syystä. Tämä oli odotettu ratkaisu. Se on pelifilosofinen valinta, että HIFK turvaa oman alueen keskustaa enemmän, Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen kommentoi Jääkiekkokierroksella.

– Tappara pystyi suht painettomasti käyttämään viivaa. Sieltä tuli nyt kaksi maalia, Lehkonen kommentoi.

Tapparan Savinainen iski pelin ratkaisun maaluin edestä.

Savinainen lapioi irtokiekon verkkoon tästä paikasta. Kuva: Lehtikuva

Savinainen korosti Ylelle, ettei Tappara pystynyt missään nimessä parhaimpaansa.

– En tiedä, näkyikö viikon pelaamattomuus, mutta emme saaneet sellaista starttia, mitä olisimme halunneet. HIFK:n pelaajat tekivät hyvää työtä ja blokkasivat paljon kuteja.

Vaikka Tappara iski kaksi maaliaan viivapelaamisen kautta, Savinaista harmitti, etteivät tamperelaiset saaneet riittävästi kiekkoja maalille.

– Emme saaneet kiekkoa ensimmäisestä miehestä ohi. Olisimme saaneet vaarallisempia tilanteita, jos olisimme saaneet kiekkoa enemmän maalille. Olisimme voineet mitata kunnolla (Roope) Taposta.

HIFK oli pitkään kiinni voitossa Iiro Pakarisen toisen erän maalilla. Tappio olikin kirvelevä helsinkiläisille, mutta iso Tapparalle. Tamperelaiset saivat vaikean alun jälkeen ottelussa koneensa käyntiin.

– Tappara näki, miten HIFK lähti pelaamaan. He pystyvät käymään määrättyjä asioita läpi ja pystyvät tulemaan vahvempana kuin tänään olivat, Lehkonen sanoo.

– HIFK:n kannalta tämä oli erittäin kirvelevä tappio henkisesti ja varmaan fyyisesti myös, koska joutuivat laittamaan kaiken tiskiin.

HIFK haastoi vahvasti

HIFK haastoi kotikaukalossaan Tapparaa ennakkoluulottomasti. Helsinkiläiset saivat puhkottua Tapparan puolustuspelaamista napakoilla syötöillään ja loivat useita hyviä maalipaikkoja.

Palkinnon se sai seitsemän minuutin jälkeen, kun Aleksanteri Kaskimäki porhalsi Victor Berglundin syötöstä läpiajoon, ja nosti kiekon Christian Heljangon kautta verkkoon.

Aleksanteri Kaskimäki vei HIFK:n johtoon.

Kaskimäki vei HIFK:n johtoon. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

– HIFK:n kiekollinen peli oli yllättävän hyvällä tasolla. He olivat pelirohkeita ja uskalsivat haastaa Tapparan puolustussapluunaa koko viisikon voimin, Lehkonen sanoi avauserän jälkeen.

HIFK:lla oli tämän jälkeen paikkoja useampaankin maaliin, mutta Heljanko kesti tilanteissa. Näin ollen ajassa 16.32 Waltteri Merelä pääsi iskemään tasoituksen omasta irtokiekostaan, kun Tappara käänsi hyökkäysalueella nopeasti maalille.

– Jos Tappara pääsee nopeasti iskemään, sen tunnistaa koko viisikko. Esimerkkinä tämä tasoitusmaali, jossa rakenteet olivat hyvin kunnossa. Jos HIFK ei pysty puolustamaan näitä jatkopelejä, he häviävät ehdottomasti näitä otteluita, Lehkonen ennusti jo avauserässä.

Tapparan Waltteri Merelä survoi kiekon maalin edestä verkkoon.

Merelä iski tahtomaalillaan Tapparan 1–1-tasoituksen. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Heljanko hämmästytti

Toisessa erässä Tappara aloitti vahvasti, mutta HIFK pääsi jälleen pelin päälle. HIFK myös sai 2–1-johdon, kun Iiro Pakarinen vei Eetu Koiviston nerokkaan tökkäyksen seurauksena iskemään kiekon tyhjään maaliin.

Vauhdikkaan toisen erän loppuhetkillä Tapparan Mikael Seppälä oli tolpan päässä tasoituksesta, mutta aivan viime minuuteilla HIFK oli siirtyä johtoon ylivoimalla. Ainoastaan Heljanko oli eri mieltä. Hän venytti istuessaankin kilven Roni Hirvosen laukauksen tielle.

– Se oli hasekmainen skorpionimustekala. Voidaan kehittää mitä tahansa eläimiä. Hirvonen varmaan näkee painajaisissakin, kun pönttö oli tyhjä, Lehkonen hämmästeli.

Eetu Koivistoinen ja Iiro Pakarinen juhlivat maalia.

Eetu Koivistoinen ja Iiro Pakarinen juhlimassa HIFK:n toista maalia. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

SM-liigan toinen välierä ratkesi niin ikään jatkoerässä, kun Ilveksen puolustaja Leo Lööf iski 3–2-maalin ajassa 62.10. Sarjat jatkuvat lauantaina kello 17.00 alkaen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *