• 17 maaliskuun, 2023

”Minut viedään ladon taakse ja konekivääriryhmä ampuu minut” – Aino-Kaisa Saarinen ymmärtää rajusti purkautunutta norjalaistähteä


Ylen urheilutarjonnassa tänään hiihtoa, alppihiitoa ja ampumahiihtoa. Katso lähetystiedot tästä linkistä.

– Vihaan toimittajia.

Ampumahiihtotähti Ingrid Landmark Tandrevold, 26, avautui MM-kisojen jälkeen Youtube-kanavallaan (siirryt toiseen palveluun). Tandrevoldin tähdittämä Norja lähti suurin odotuksin helmikuussa Oberhofissa pidettyyn naisten viestikisaan. Joukkue jäi kuitenkin vasta kuudenneksi.

Kahdeksan MM-mitalia voittanut Tandrevold oli pystypaikalla suurissa vaikeuksissa. Hän joutui omalla osuudellaan kolmelle sakkoringille. Hän avautui mietteistään myöhemmin viestin jälkeen.

– Minua ärsyttää vastata 50 haastattelussa siihen, että miksi ammun niin huonosti, miksi olen niin paska ja miksi en onnistu. Yritän tehdä kaikkeni, että onnistun. Uskominen itseensä ei ole helppoa, kun kaikki muut kertovat sinulle, miten huono olet, Tandrevold purkautui.

Tandrevold totesi vihaavansa toimittajia.

– He ovat kavereita, kun kaikki menee hyvin ja aivan kauheita, kun asiat menevät huonosti.

Tandrevold pahoitteli myöhemmin viha-kommenttiaan. Norjalainen on päässyt pettymyksestään hyvin yli, sillä MM-kisojen jälkeen hän on yltänyt muutaman kerran kolmen parhaan joukkoon.

– Se on mielestäni videon idea, että haluan näyttää, miltä minusta tuntui silloin. En vihaa teitä tai muitakaan toimittajia. Siinä kohtaa oli paljon tunteita, Tandrevold perusteli NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Entinen maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ymmärtää, miltä Tandrevoldista tuntuu. Myös Saariselle haastattelut olivat tiukkoja paikkoja.

– En sanoisi, että vihasin toimittajia. Se on aika rajusti sanottu, mutta vihasin sitä tilannetta. Onhan se kurjaa, että heti epäonnistuneen suorituksen jälkeen joutuu kertomaan koko maailmalle, miksi suoriutui niin huonosti.

Ingrid Landmark Tandrevold.

Ingrid Landmark Tandrevold avautui viestipettymyksen jälkeen. Kuva: EPA-EFE

Saarinen pelkäsi toimittajajoukkoa

Neljä maailmanmestaruutta urallaan voittaneen Saarisen urheilu-uran epämiellyttävin muisto liittyy vuoden 2010 Vancouverin olympialaisten 4 x 5 kilometrin viestiin.

Suomi oli voittanut kaksi edellistä arvokisaviestiä, mutta Vancouverin kisa lähti hankalasti liikkeelle.

Perinteisen osuuksien jälkeen Suomi oli vasta seitsemäntenä. Riitta-Liisa Roponen nosti kolmososuudella Suomen mitalitaistoon ja Saarinen kepitti pronssitaistossa Italian.

– Koko joukkueelle ei ollut tullut ainuttakaan mitalia, joten paineet olivat valtavat. Tuntui, että jos mitalia ei nyt tule, toimittajajoukon kysymykset ampuvat minut seulaksi. Oli se tunne, että minut viedään ladon taakse ja konekivääriryhmä ampuu minut.

– Oli kiva tunne voittaa mitali, mutta oli kauhea paine siitä, että jos tässä epäonnistuu. Kun tulin maaliin, olin erittäin huojentunut, että mitali tuli. Pelkäsin toimittajajoukkoa, Saarinen muistelee.

Saarinen oli voittanut juuri olympiamitalin. Sillä hetkellä hän oli kuitenkin onnellisempi siitä, ettei hän joutunut median piinapenkkiin.

– Olin onnellinen siitä, ettei tarvinnut vastata siihen, miksi mitalia ei tullut. Siinä hetkessä se tuntuu vähän hullulta, mutta niin se vain oli, nykyään Ylen kommentaattorina työskentelevä Saarinen naurahtaa.

Pirjo Muranen, Virpi Sarasvuo, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen saavuttivat olympiapronssia Vancouverissa 2010.

Pirjo Muranen, Virpi Sarasvuo, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen saavuttivat olympiapronssia vaikeiden vaiheiden jälkeen. Kuva: Philippe Montigny/Agence Zoom/Getty Images

Ahosen imago

Janne Ahoselle haastattelujen antaminen oli pakollinen paha. Hän aiheutti toimittajille haasteita vähäsanaisena haastateltavana.

– En kovin pitkästi vastannut, mikä oli ihan tietoinen valinta. Kun sellainen imago alkoi muodostumaan, tiesin, etteivät toimittajat minulta mitään odota. Pääsin eroon siitä tilanteesta. Uran lopussa pystyin vähän enemmän avautumaan ja antamaan.

Tv-katsojan mielestä urheilijan kommentit voivat näyttää epäonnistuneen suorituksen jälkeen selittelyltä. Saarinen muistuttaa, että heikon suorituksen taustalla voi olla kuitenkin henkilökohtaisia asioita, joista urheilija ei halua puhua ääneen.

– Taustalla voi olla henkilökohtaisia asioita esimerkiksi sairauksiin liittyen. Tällainen voi olla myös esimerkiksi psyykkinen asia tai vaikka läheisen kuolema. Et halua lähteä avaamaan sitä koko maailmalle. Silti sitä tivataan, mihin pitää keksiä jokin pätevä vastaus.

Ahonen on työskennellyt uransa jälkeen Ylen kommentaattorina.

– Entistä selkeämmin tietää sen, että toimittajat tekevät vain työtänsä. Tandrevold oli sanonut, että hän vihaa haastattelijaa. Ei se haastattelijan vika ole, Ahonen sanoo.

Janne Ahonen.

Vähäsanainen Janne Ahonen oli uransa aikana vaikea haastateltava. Kuva: YLE



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *