• 21 huhtikuun, 2023

”Heitä kiinnosti sotilasarvo, palvelupaikka ja yhteydet Suomen armeijaan”Ylen tietojen mukaan kuulustelut ovat alkaneet sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon.

Toimittaja Kalle Schönberg selvittää, mitä itärajalla on tapahtunut.

Useita Venäjällä käyviä suomalaisia on joutunut kuulusteluihin Venäjän raja-asemalla sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon huhtikuun alussa.

– Passivirkailija tarttui heti puhelimeen ja lausui nimeni, kun passini oli käynyt automaattisessa passinlukijassa, kertoo kuulusteluihin viime lauantaina Venäjän Brushnitsnoen rajanylityspaikalla joutunut suomalaismies.

Brushnitsnoe on Venäjän rajanylityspaikka, joka sijaitsee Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikan kohdalla kaakkoisrajalla.

Ylen haastattelema mies ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, koska ei halua lisää ongelmia Venäjän viranomaisten kanssa.

Mies kertoo, että hänet vietiin Venäjällä pian rajanylityksen jälkeen rajanylityspaikan päärakennukseen kuulusteluihin. Kuulustelijana toimi siviilivaatteissa ollut mies. Kuulustelijaa kiinnosti erityisesti suomalaismiehen yhteydet Suomen Puolustusvoimiin.

– Siinä kysyttiin armeija-asiat eli sotilasarvo, palveluspaikka armeijassa ja onko minulla tuttuja, jotka ovat Suomen armeijassa, mies kertoo.

Ylen tiedossa on yhteensä neljä henkilöä, jotka ovat joutuneet Venäjän viranomaisten kuulusteluihin ylittäessään rajaa Venäjän Brushnitsnoen raja-asemalla.

Myös kännykkätiedot kiinnostivat

Yle on keskustellut kahden suomalaismiehen kanssa, jotka joutuivat Venäjän viranomaisten kuulusteluihin Nuijamaan rajanylityspaikalla.

Kuulusteluissa olleiden kahden miehen kertomukset ovat samankaltaisia. Molempien mukaan Venäjän viranomaiset ovat olleet kiinnostuneita muun muassa heidän sotilasarvostaan, palveluspaikastaan ja yhteyksistä Suomen armeijaan.

Kumpikaan miehistä ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, koska ei halua lisää ongelmia Venäjän rajalla.

Armeijatietojen lisäksi kuulustelijat ovat myös halunneet selvittää suomalaisten rajanylittäjien kännykkätietoja, kyselleet mitä yhteyksiä heillä on Venäjälle, ja mitä he tekevät käydessään Venäjällä.

Kuulustelutapaukset, joista Yle on saanut tiedon, ovat tapahtuneet Suomen nato-jäsenyyden jälkeen eli kuluvan kuukauden aikana. Kuulustelut ovat sujuneet asiallisesti, eivätkä miehet ole kokeneet niitä uhkaaviksi.

– Ei se mikään leppoisa ollut, mutta ei mikään painostavakaan, kuulusteluissa ollut suomalaismies kertoo.

Kuulusteluihin joutuneet rajanylittäjät ovat päässeet jatkamaan matkaansa kuulusteluiden jälkeen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *