• 4 huhtikuun, 2023

Tutkimus: Asiakasmaksujen korotukset köyhdyttivät Sipilän kaudella varsinkin ikääntyneitä


Sipilän hallituksen politiikkatoimet siirsivät noin 5 500 henkilöä köyhyysrajan alapuolelle, THL:n tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan.

Juha Sipilä hallitusinfossa

Pääministeri Juha Sipilän hallitus toimi vuosina 2015-2019. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Asiakasmaksujen korotukset ja lääkkeiden omavastuiden muutokset lisäsivät etenkin ikääntyneiden suhteellista köyhyyttä Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan vuosina 2015–2019 toimineen Sipilän hallituksen politiikkatoimet siirsivät noin 5 500 henkilöä köyhyysrajan alapuolelle ja syvensivät rajan alapuolella entuudestaan olleiden köyhyyttä. Suhteellinen köyhyys kasvoi etuuksien ja verotuksen muutosten vuoksi.

THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervolan mukaan Sanna Marinin hallituksen toimet ovat puolestaan jonkin verran vähentäneet köyhyyttä suhteessa hintatasoon, vaikka hintatason nousu kasvattikin köyhyyttä hetkellisesti.

– Suurin osa etuuksista ja myös verotus on sidottu indekseihin, ja vuoden alussa tehtiin indeksikorotuksia, Tervola sanoo STT:lle.

Tervolan mukaan myös ikääntyneiden köyhyysaste madaltui Marinin hallituskaudella. Asiaa selvitettiin perusturvan riittävyyden arviointiraportissa (siirryt toiseen palveluun). Marinin hallitus nosti vuonna 2020 erityisesti pieniä eläkkeitä.

Vaalikonevastausten perusteella asiakasmaksut eivät nouse

Vaalien alla riitti puhetta kestävyysvajeesta. Tervolan mukaan on poliittinen prioriteettikysymys, kuinka niukkuutta jaetaan.

Tervola sanoo, että erikoissairaanhoidon asiakasmaksuista leikkaaminen ei lisää samalla tavalla hoidon saatavuutta kuin perusterveydenhuollon asiakasmaksujen alentaminen.

– Jos asiakasmaksuja edelleen vähennetään, se kannattaa tehdä perusterveydenhuollon asiakasmaksuista. Hoidon saatavuudesta on puhuttu paljon, ja asiakasmaksut ovat yksi mahdollinen este.

Tervola sanoo, että Ylen vaalikyselyn perusteella kukaan nykyisten eduskuntapuolueiden johtajista ei kannata asiakasmaksujen korotuksia.

THL:n, Kelan ja Turun yliopiston tutkimuksessa arvioitiin verotukseen, sosiaalietuuksiin ja terveysmenoihin tehtyjen politiikkamuutosten terveysvaikutuksia.

Tutkimuksessa oletettiin, että kaikki toimeentulotukeen oikeutetut hakisivat sitä. Simuloinnin mukaan toimeentulotuki jopa puolitti terveysmenojen korotusten köyhyysvaikutukset. Tervola kuitenkin sanoo, että moni oikeutettu ei hae toimeentulotukea. Siksi tutkimuksessa havaitut köyhyysvaikutukset ovat todennäköisesti hieman aliarvioituja.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *