• 7 huhtikuun, 2023

Mikko Rantanen ei laske mustelmia tai hae kavereita kaukalossa – näin hän nousi uskomattomaan saavutukseen NHL:ssäColorado Avalanchen suomalaistähti Mikko Rantanen iski kauden 50. maalinsa vieraspelissä San Jose Sharksia vastaan. Rantanen vei Avalanchen 1–0-johtoon avauserässä ja saavutti harvinaisen merkkipaalun.

Rantanen rikkoi 50 maalin rajapyykin kunnolla, sillä hän teki ottelussa myös 2–1-johtomaalin toisen erän alussa. Kamppailu on vielä kesken.

Rantanen on nyt rohmunnut kauden 77 ottelussa tehot 51+45=96. Sadan pisteen raja on siis enää neljän pisteen päässä.

Washingtonin Aleksandr Ovetshkin on pitänyt 50 maalin rajaa pilkkanaan 2000-luvulla. Venäläinen on rikkonut maagisen rajapyykin käsittämättömät yhdeksän kertaa. Muille se on ollut vaikeaa.

Pavel Bure kaksi kertaa, samoin Steven Stamkos sekä Jaromir Jagr. Todella kovan luokan maalintekijöillekin rima on ollut korkealla.

Suomalaisten osalta 50 maalin klubissa ei ole ruuhkaa. Jari Kurri puhkaisi 50 maalin rajan ensimmäisen kerran kaudella 1983–84 ja ylitti sen lopulta viidesti. Teemu Selänne löi taululle jo tulokkaana uskomattomat 76 maalia. Hän ylsi 50 maalin kausiin urallaan kolme kertaa.

Muut eivät ole käyneet lähelläkään.

Selänteen viimeisestä 50 maalin kaudesta on jo 25 vuotta. Viimeksi tätä rimaa aidosti uhannut on Selänne itse, joka iski vielä 36-vuotiaana (2006–07) 48 osumaa.

Mikko Rantasesta, 26, tuli vuosituhannen ensimmäinen 50 maaliin yltänyt suomalainen NHL:ssä. TPS-kasvatti oli 35:s rajan ylittänyt pelaaja liigassa 2000-luvulla.

Rantanen teki jo kaksi vuotta sitten vain 52 ottelussa 30 maalia ja vuosi sitten osumia syntyi 36.

Kolmen viime vuoden aikana NHL:stä löytyy vain neljä Rantasta tiheämmin verkkoa heiluttanutta pelaajaa. Tämä kertoo Rantasen maalintekovoimasta juuri nyt olennaisen.

Rantanen on tehnyt NHL-urallaan 0,44 maalia ottelua kohden ja edellä tässäkin tilastossa ovat vain Kurri (0,48) ja Selänne (0,47).

Työn kautta monin tavoin

Se, mikä on mahdollistanut Rantaselle poikkeukselliset maalimäärät, on samaan aikaan kovan määrätietoisen tekemisen että muutamien sattumusten tulos. Kun puhutaan sattumista, käytännössä kyse on Coloradon loukkaantumisongelmista tällä kaudella.

Rantanen on luontainen vastuunkantaja, mutta tällä kaudella turkulaisella ei myöskään ole ollut vaihtoehtoa.

Kun syyskaudella miestä putosi oikealta ja vasemmalta, tulosyksikön vastuu lankesi Rantaselle ja se näkyi. Rantanen suoraviivaisti – jos mahdollista – pelaamistaan entisestään ja pyrki selkeästi olemaan ero kahden joukkueen välillä monina iltoina.

Rantasen yhdeksän tehtyä voittomaalia on joukkueen selkeästi korkein noteeraus, NHL:ssä kolmanneksi korkein.

– Se, että Mikko tekee tällaisia maalimääriä silloin, kun joukkueen parhaat pelaajat eivät ole edes penkillä, kertoo, miten isosta pelaajasta on kyse. On helvetisti helpompaa olla joukkueessa kakkos- tai kolmosviulussa, mutta tilanne on toinen, kun jätkiä alkaa pudota kärjestä, Olli Jokinen ylistää.

Jokinen teki itse parhaalla NHL-kaudellaan 39 maalia.

– Voimme vain arvailla, millaisista maalimääristä puhuttaisiin, jos Mikko olisi pelannut koko kauden Nathan MacKinnonin vierellä. Olisiko sitten haarukassa 60 tai 70 maalia, Jukureita valmentava Jokinen nauraa.

Rantanen ei laske mustelmia

NHL-maailma tuntee monta maalien perässä opportunismin keinoin operoivaa pelaajaa, mutta Rantanen ei kuulu näihin. Hän on äärimmäisen kovan työmoraalin voimahyökkääjä, jolle huvi ei tule koskaan ennen töitä.

Rantanen on rusikoinut suuren määrän osumia maalin välittömästä läheisyydestä. Hän ei laske mustelmia lähietäisyydellä rynniessään. Iso koko tuo etua ja Rantanen on oivaltanut käyttää sitä.

Rantasen laukaus on täsmäase, joka mahdollistaa 50 maalin rajan rikkomisen jatkossakin. Laadukas kuti lähtee nopeasti vaikka suoran hyökkäyksen päätteeksi, mutta repertuaarista löytyy muutakin. Rantanen on kylvänyt vahinkoa etenkin oikealta puolelta toinen polvi jäässä, suoraan syötöstä lähteneillä laukauksilla.

– Rantasen maalit ovat ohjauksia, kakkoskiekon voittamisia ja niin edelleen. Jos aikoo tehdä 40-50 maalia, maalin eteen on mentävä. Monet pelaajat eivät ymmärrä, miksi eivät tee maaleja. Perse ei voi olla kiinni lankussa, vaan maalin eteen on mentävä ja pistelinjojen välissä pelattava, Jokinen avaa.

– Mikko suojaa hyvin kiekkoa ja käyttää terää ja taitoa hyvin pienessä tilassa. Kun vastustaja jää selän taakse, suunta on suoraan kohti maalia eikä mihinkään muualle. Mikko on oivaltanut, miten tämä homma toimii ja on kykeneväinen toteuttamaan ajatusta illasta toiseen. Se tekee hänestä erityisen..

Rantasen suurin vahvuus on monipuolisuus; on työmoraalia, voimaa, taitoa sekä erinomainen laukaus.

– Kun ei saa hyökkäyspäässä mellakkaa aikaiseksi, täytyy tiedostaa muun laadukkaan pelaamisen merkitys. Peliä ei voi pakottaa siksi, ettei itsellä kulje hyökkäyksessä. Sitten täytyy tehdä jotakin puolustuksessa. Laadukkaan kokonaisvaltaisen pelin kautta seuraavat maalipaikatkin aina tulevat, Rantanen totesi Yle Urheilulle jo pari vuotta sitten.

Rantasen tasoisia 50 maalin voimahyökkääjiä ei olla montaa NHL:ssä tällä vuosituhannella nähty.

– Mikko on (Jaromir) Jagrin syntymätön veljenpoika, 385 NHL-ottelua omalla urallaan pelannut Ville Nieminen veisteli Yle Urheilun artikkelissa tammikuussa.

Keskiössä halu kilpailla ja olla paras

Maalitehtailun takaa löytyy luonnollisesti myös kova luonne. Vaikka Rantanen tunnetaan leppoisana ja kohteliaana persoonana, kaukalossa turkulainen ei ole hakemassa kavereita. Ei edes harjoituksissa.

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen on vetänyt Rantaselle ja muille turkulaisille NHL-pelaajille jääharjoituksia kesäisin.

– Hän ei ole kiertoharjoituksissa läpsyttelemässä. Joka ikinen kerta hän tekee maalia, ja se menee oikeasti tunteisiin hänellä, jos kiekko ei mene sisään. Hän hakee kiekon uudelleen niin monta kertaa, että menee, Lehkonen avasi aiemmin talvella Yle Urheilun artikkelissa.

Myös pelien aikana tunteen palo näkyy. Rantanen ei kaihda kamppailuja tai pystypaineja, kun tunne alkaa viedä tilaa. Monet muistavat kahakat Esa Lindellin ja Jani Hakanpään kanssa kuluvalta kaudelta.

Dallasia vastaan Rantanen ajautui iskujen vaihtoon Jani Hakanpään kanssa sen jälkeen, kun puolustaja oli taklannut Artturi Lehkosen vauhdilla päätylautoihin.

Armoton kilpailuvietti ei ole Mikko Rantasen kohdalla sanahelinää.

– Se on välittämistä. Huippupelaajat kilpailevat joka ikisestä asiasta, se tulee äidinmaidosta. Vaikka Mikko ei sanoisi sitä ääneen, voin vakuuttaa, että hän haluaa joka vuosi pelata paremmin tehojen valossa kuin Nathan MacKinnon ja olla ykkösviulun mies. Työmäärä, kilpailuvietti ja usko omiin kykyihin ovat näillä jätkillä kovaa luokkaa, Jokinen linjaa.

Jos Kurri ylsi 50 maaliin viidesti ja Selänne kolmesti, tuskin Rantanenkaan yhteen kertaan jää.

– Ei jää tähän kertaan. Nyt on sellainen pelaaja kyseessä. Ei tuolla kauhean montaa jätkää ole, jotka 50 maaliin yltää, joten onhan tämä uskomaton suoritus. Ja nyt pitää muistaa, ettei Mikolla mitään kesää pitkän viime kauden jälkeen ollut. Tämä on ikään kuin toinen kausi putkeen. Se tekee saavutuksesta vielä kovemman, Jokinen hehkuttaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *