• 10 toukokuun, 2023

Mäkihypyn päävalmentajaksi palaamassa tuttu nimi – valmentaa jo Suomen kirkkainta timanttia


Lauri Hakola on Yle Urheilun tietojen mukaan Suomen mäkihyppymaajoukkueen uusi päävalmentaja. Aisapariksi on lähdössä yhdistetystä tuttu Kimmo Savolainen.

Lauri Hakola

Lauri Hakola on palaamassa mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajaksi. Hän valmentaa henkilökohtaisella tasolla nuorta lupausta Vilho Palosaarta. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Suomen miesmäkihyppääjien viime kausi oli urheilullisesti valtava pettymys sekä maailmancupissa että Planican MM-kisoissa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa paras mies eli Niko Kytösaho sijoittui 37:nneksi.

Kokonaistuloksesta odotettiin selvästi parempaa sen jälkeen, kun Antti Aalto oli esiintynyt edukseen Pekingin olympiakisoissa ja Eetu Nousiainen kisojen jälkeen maailmancupissa.

Uusien nousuvankkurien valjaisiin hankittiin lajijohtajaksi takavuosien menestysvalmentaja Mika Kojonkoski, jonka johdolla lajiryhmän budjetti meni pitkäksi jopa noin 100 000 eurolla, kuten Yle Urheilu äskettäin kertoi.

Päävalmentajana keväästä 2020 toiminut, Japanissa vakituisesti asuva Janne Väätäinen, ilmoitti keväällä, että hän jättää tehtävänsä.

Hiihtoliitosta kerrottiin keskiviikkona Yle Urheilulle, että Väätäisen seuraajaksi on löydetty uusvanha nimi eli Lauri Hakola, 43.

Kuopiolainen liikuntatieteiden maisteri toimi päävalmentajana jo 2018–2020. Vuosina 2016–2018 hän oli itävaltalaisen päävalmentajan Andreas Mitterin kakkosvalmentajana A-maajoukkueessa.

Hiihtoliiton lajiryhmät kokoontuvat torstaina ja perjantaina Vuokatin urheiluopistolla niin kutsuttuihin lajiriihiin, minkä jälkeen myös mäkihypyn ensi kauden kokonaisuudesta kerrotaan julkisuuteen.

Yle Urheilun tavoittama Hakola ei halunnut keskiviikkona vahvistaa päävalmentajuuttaan.

– Asiat ovat niin sanotusti vaiheessa. Yleisellä tasolla intohimoni on mäkihyppy ja mäkihyppyvalmentaminen.

Tukala avauskausi

Yleisellä tasolla Hakola totesi, että nyt aloittava valmennustiimi saa paremmat eväät kuin hän sai keväällä 2018.

– Olin kaudella 2018–2019 ainoa päätoiminen valmentaja. Kyllä siitä jonkin aikaa kesti palautua, Hakola naurahti.

Päättyneellä kaudella hän toimi pääasiassa nuorten maajoukkueen parissa, mutta teki työtä myös A-maajoukkueen kanssa.

Sen hyppääjistä Hakola valmentaa henkilökohtaisella tasolla Antti Aaltoa ja lajin kirkkainta tulevaisuuden timanttia, viime talvena nuorten MM-kultaa voittanutta Vilho Palosaarta.

Aisaparikseen Hakola on saamassa kokeneen Kimmo Savolaisen, 48, joka viime kaudella työskenteli Kuopion alueella akatemiavalmentajana, jolle palkkaa maksoivat mm. Hiihtoliitto ja Puijon Hiihtoseura.

Aktiivihyppääjänä parhaimmillaan maailmancupin osakilpailun voittanut Savolainen toimi 2008–2012 Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajana. Hän on valmentanut myös Italiassa ja Turkissa.

Vilho Palosaari ilmalennossa.

Vilho Palosaaren kultamitali nuorten MM-kisoissa oli Suomen miesmäkhypyn harvoja kohokohtia viime kaudella. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Mitkä resurssit?

Savolainen ei kiistänyt, että hän toimii ensi kaudella Suomen mäkimaajoukkueessa, mutta ei suostunut vahvistamaan rooliaan.

– Kiinnostavaa on tietenkin nähdä resurssit. Ne riippuvat Hiihtoliiton taloustilanteesta ja Olympiakomitean tukipäätöksistä.

A-maajoukkueen kärkihyppääjistä Savolainen valmentaa Eetu Nousiaista.

Maajoukkueen varusteasiantuntijana työskennellyt hollantilainen Pierre Hartmann siirtyi Etelä-Koreaan, joten tälle sektorille uusi valmennus tarvitsee apua.

Vaikka Suomen A-maajoukkueen valmentaminen ei ole mäkihyppymaailmassa enää yhtä haluttu tehtävä kuin 20 vuotta sitten, kansainvälistäkin mielenkiintoa löytyi. Reunaehtoja tiedusteli Yle Urheilun tietojen mukaan ainakin Slovenian maajoukkueissa työskennellyt Igor Medved.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *