• 24 maaliskuun, 2023

Vihreät ja vasemmistoliitto taistelevat Marinin varjossa – keskusta tuskin haluaa apupuolueeksi



Yksi asia on varma. Keskusta ei haluaisi istua vaalitentissä keskisuurten puolueiden joukossa. Vielä kahdeksan vuotta sitten se nousi eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi yli 21 prosentin kannatuksella.

Nyt kannatuskyselyissä lukemat pyörivät kymmenen prosentin kieppeillä. Se on vanhalle suurpuolueelle vakava paikka.

Hallituksen taival on ollut myrskyisä. Nyt keskusta joutui Ylen torstai-illan puheenjohtajatentissä saman pöytään juuri niiden puolueiden seurassa, joiden kanssa se on hallituksessa eniten nyrkkeillyt: vihreiden ja vasemmistoliiton.

Keskustan ja vihreiden riitely hallituksessa ei satanut kummankaan pussiin. Se yllätti ehkä puolueet itsekin.

Vaalikevättä on leimannut se, että puolueet melkeinpä yksi toisensa jälkeen ovat jo etukäteen sulkeneet pois hallituskumppaneita. Myös keskusta on ilmoittanut, että nykyinen hallituspohja ei voi jatkaa.

Asetelma näkyi myös vaalitentissä. Vihreät ja vasemmistoliitto höykyttivät erityisesti keskustaa – ja toisinpäin.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo syytti keskustaa muun muassa luonnonsuojelulain vesittämisestä.

Myöskään keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei malttanut olla kuvailematta, ettei hallitustaival ole ollut mikään rakkausavioliitto. Hän sivalsi myös hallituskumppaneidensa talousajattelua.

– Kun katson eteenpäin, tämä joukkue yhdessä ei pysty vastaamaan talouden kestävyyden vaikeuksiin.

Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson asettelivat sanansa varovaisemmin mahdollisista hallituspohjista. Saarikkokaan ei halunnut sulkea pois mitään yksittäistä puoluetta.

Vihreät liukuneet vasemmalla kuin vahingossa, eikä siellä ole paljoa tilaa

Keskustan lisäksi myös vihreiden tilanne on hankala. Kannatuskyselyissä puolueen suosio laahaa matalalla. Vihreiden kannatus pyörii tuoreimmissa kyselyissä kahdeksassa ja yhdeksässä prosentissa.

Ohisalo on jo ehtinyt ilmoittaa, että nykykannatuksella puoluetta ei nähdä seuraavassa hallituksessa. Vuonna 2011 vihreät kaatoi silloisen hallituspohjan jatkon vaalitappionsa jälkeen.

Ohisalon asema puheenjohtajana voi olla vaakalaudalla ensi kesän puoluekokouksessa, mikäli vihreiden tulos jää vaaleissa kannatuskyselyiden tasolle.

Vihreiden ongelma on, että punavihreässä blokissa on ahdasta. Ylen tuoreimmassa kannatuskyselyssä vihreät menetti kannattajia SDP:lle ja vasemmistoliitolle.

Vihreät kärsii ainakin jossain määrin siitä, että se näyttää liukuneen vasemmalle kuin vahingossa. Kannattajat ovat äänestäneet eduskuntaan punavihreitä ehdokkaita, ja kokoomuksen kanssa kilpailevaa sinivihreyttä on enää vaikea löytää. Puolueen on vaikea erottautua.

Oma murheenkryyninsä vihreille on se, jos taktinen äänestäminen lisääntyy ja punavihreän blokin äänestäjät antavat ääniään SDP:lle estääkseen perussuomalaisten hallitukseen pääsyn.

Tämä on tunnistettu vihreissä. Ohisalo toivoi tentissä, että äänestäjät eivät taktikoisi.

Vaalikausi on ollut vihreille hankala. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota ja inflaatio ovat peittäneet ilmastoasioita alleen, kun kansalaiset ovat joutuneet miettimään ruoka- ja sähkölaskuista selviämistä ja turvallisuuttaan.

Kannattajat eivät selvästikään ole kokeneet, että vihreät olisi onnistunut ajamaan hallituksessa riittävästi ilmastoasioita.

Tentissä Ohisalo yritti valaa puolueen kannattajiin uskoa, että vihreät pääsee vaaleissa parempaan tulokseen kuin miltä kyselyt näyttävät.

Ohisalon mukaan puolue haluaa hallitukseen, mutta ei ”viherpesemään” muiden politiikkaa.

Vasemmistoliitto näyttää selvinneen vihreitä paremmin

Vasemmistoliitossa ja vihreissä on jouduttu pelkäämään läpi hallituskauden, että SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on liian vasemmistolainen ja vihreä ja syö happea molemmilta puolueilta.

Vasemmistoliitto näyttää selvinneen tästä kamppailusta vihreitä paremmin. Sen kannatus on pysynyt kyselyissä tasaisena. Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa puolue kiri vihreiden ohi yhdeksän prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliitto voi myös luottaa vaalitenteissä taitavana puhujana tunnettuun puheenjohtajaansa.

Toisaalta vasemmistoliiton hallitusvaihtoehdot näyttävät olevan vähissä. Vasemmistoliitto on sulkenut vihreiden tavoin pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Li Andersson on pitänyt epätodennäköisenä myös, että vasemmistoliitto ja kokoomus istuisivat samassa hallituksessa.

Vaalitentissä Andersson pyrki tuttuun tapaan tekemään eroa oikeistopuolueisiin. Hänen mukaansa vasemmistoliitto on vastavoima ”oikeiston eriarvoistavalle ja syrjivälle politiikalle”.

Mikäli vaalien jälkeen ryhdytään rakentamaan sinipunahallitusta, nähnee SDP kuitenkin vasemmistoliiton mieluummin tukipuolueenaan kuin räksyttämässä oppositiossa sen ja kokoomuksen politiikalle.

Vaikeat hallitusneuvottelut antaisivat puolueille pelikortit

Kaikilla kolmella puolueella voi joka tapauksessa olla vaa’ankieliasema uutta hallitusta muodostettaessa.

Hallitusneuvotteluista ennakoidaan vaikeita riippumatta vaalien voittajasta. Silloin kullakin kolmikosta voi olla pelikortit käsissään.

Keskusta kuitenkaan tuskin helpolla ottaa riskiä, että se kutistuisi seuraavassa hallituksessa seitsemän prosentin puolueeksi. Ilman nykyisiä kannatuslukemia merkittävästi parempaa vaalitulosta puoluetta on vaikea nähdä muualla kuin oppositiossa.

Viime eduskuntavaalien 13,8 prosenttia saattaisi kuitenkin herättää hallitushalut.

Puheenjohtaja Saarikko tuskin on myöskään valmis vielä hyväksymään keskustaa keskisuureksi puolueeksi.

Perhe- ja aluepolitiikkaa korostanut Saarikko pyrki asemoimaan puoluetta yhdistäväksi keskivoimaksi muiden puolueiden ”säntäillessä äärilaidoille”.

  • Tästä pääset Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun)

* Herättikö keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton vaalitentti ajatuksia? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24. maaliskuuta 2023 kello 23:een saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *