• 1 maaliskuun, 2023

Suomalaiset rescue-koirajärjestöt järkyttyivät Espanjan tulevasta eläinsuojelulaista: “Hirveä shokki”


Suomeen tulee tarjolle jatkossa aiempaa enemmän hylättyjä koiria, koska Espanjan eläinsuojelulaki muuttuu pian.

Näin arvioivat suomalaisten koirienpelastusyhdistysten edustajat, Galgos del Fénixin toiminnanjohtaja ja eläinlääkäri Tanja Hakkarainen sekä Espanjan katukoirat ry:n hallituksen jäsen Miina Pellinen. Kumpikin yhdistys tuo hylättyjä koiria eli rescue-koiria Espanjasta Suomeen, jossa niille etsitään loppuelämän kotia.

Uusi laki suojaa lemmikkieläimiä nykyistä paremmin, mutta esimerkiksi metsästyskoirat ja muut käyttöeläimet on rajattu lain ulkopuolelle. Laista on uutisoinut muun muassa uutistoimisto Reuters. (siirryt toiseen palveluun)

– Tuli järkytyksenä, että muutos eteni tuollaisenaan, Hakkarainen sanoo.

– Tämä on on ollut hirveä shokki kansainvälistä eläinsuojelutyötä tekeville ja niille, jotka suojelevat koiria Espanjassa, Pellinen kertoo.

Lain ulkopuolelle jää Hakkaraisen mukaan arviolta 60 prosenttia koirista ja lisäksi runsaasti muita eläimiä. Hän kertoo, että Espanjassa on arviolta puolitoista miljoonaa koiraa. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska suurta osaa koirista ei ole sirutettu.

Espanjan parlamentin alahuone hyväksyi lain hiljattain. Laki etenee seuraavaksi parlamentin ylähuoneeseen, jossa sen odotetaan menevän läpi.

– Mahdollisuus, että se ei mene läpi, on todella pieni, Hakkarainen sanoo.

Kaksi koiraa katsoo suoraan kameraan.

Hylätyt metsästyskoirat päätyvät usein kunnallisille koiratarhoille, joista koirat päätyvät lopetettaviksi, ellei niitä noudeta sieltä määräajassa. Pieni osa tarhoille päätyneistä koirista pääsee eläinsuojelujärjestöjen kautta adoptoitaviksi. Kuva: Tanja Hakkarainen

Kovan kohtalon koirat

Metsästyskoirien asema on Espanjassa jo valmiiksi kurja. Tähän mennessä Espanjan itsehallintoalueilla on ollut omia eläinsuojelusäännöksiä, jotka ovat voineet suojella myös metsästyskoiria.

– Edistysaskeleet jotka on saatu paikallisesti nollaantuvat, kun kansallinen lainsäädäntö tulee voimaan, Hakkarainen sanoo.

Espanjassa tapetaan ja hylätään arviolta kymmeniä tuhansia metsästyskoiria vuodessa.

– Osa metsästäjistä näkee metsästyskoiran vain kertakäyttöisenä välineenä, Pellinen sanoo.

Metsästyskoiria käytetään Espanjan maaseudulla etenkin jäniksenmetsästykseen. Galgoilla eli espanjanvinttikoirilla kilpaillaan esimerkiksi niin, että kaksi koiraa päästetään jäniksen perään ja katsotaan kumpi tavoittaa jäniksen ensin. Saalista olennaisempaa on se, kumpi koirista on nopeampi.

Parhaista metsästyskoirista voidaan tehdä metsästysuransa jälkeen pentukoneita, koska metsästäjät toivovat aina vain voittokkaampia metsästyskoiria. Hakkaraisen mukaan massapennutuksen suitsiminen olisi paras keino parantaa metsästyskoirien tilannetta, mutta tuleva laki ei puutu asiaan.

Pellinen pelkää, että lakimuutos pahentaa koirien kohtelua entisestään. Metsästyskoirien jättäminen lain ulkopuolelle antaa hänen mielestään viestin metsästäjille. Jo nyt metsästyskoiria löydetään hukutettuina, hirtettyinä, poltettuina ja kaivoihin heitettyinä. Jotkut metsästäjät uskovat, että huonon metsästyskoiran raaka hävitystapa tuo metsästysonnea.

– Huolettaa, että koiria hylätään entistä huonokuntoisempia, Pellinen sanoo.

Espanjanvinttikoiria espanjalaisella metsästystilalla. Koirat ovat häkin edessä sidottuina.

Podencoja käytetään Espanjassa metsästyskoirina. Niitä löytyy hylättyinä ja tapettuina massoittain metsästyskauden päättyessä. Koirat on kuvattu Espanjassa vuonna 2015. Kuva: Tiina Salumäki / Yle

Lisää hylättyjä

Hakkarainen ja Pellinen uskovat, että lain voimaantulo lisää hylättyjen koirien määrää.

– Pohdin, pystymmekö vastaamaan riittävissä määrin ja haluamallamme tavalla avunpyyntöihin, jos avuntarve kasvaa entisestään. Tälläkään hetkellä emme kaikkia kykene auttamaan, vaikka haluaisimme, Pellinen sanoo.

Metsästyskoiria adoptoidaan moneen maahan Euroopassa, mutta koiria adoptoivia ihmisiä on tällä hetkellä liian vähän. Hakkarainen ja Pellinen kertovat, että tavallista useampi hylätty koira odottaa parhaillaan kotia Suomessa väliaikaisessa hoitopaikassa.

– Nykyinen maailmantilanne ja esimerkiksi talousvaikeudet ja epätietoisuus tulevasta saattavat aiheuttaa adoptioiden hidastumista, Pellinen sanoo.

Rescueyhdistys Galgos del Fénix tuo Espanjasta Suomeen 60–100 galgoa vuodessa. Viime vuosina Espanjan katukoirien kautta Suomeen on tullut muutamista kymmenistä lähemmäs sataan koiraa vuodessa.

Voit keskustella aiheesta 2.3. klo 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *