• 25 toukokuun, 2023

Yksi hetki muutti Emil Larmin suhtautumisen jääkiekkoon – vaikeuksistaan avautunut maalivahti nousi sensaatiomaisesti Leijonien tähdeksi


Emil Larmin, 26, kausi jääkiekkoilijana on ollut häikäisevä. Hän pelasi loistavan kauden, saavutti Ruotsin mestaruuden ja valinnan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Nämä eivät ole kuitenkaan tärkeimpiä syitä, miksi Larmi hymyilee niin leveästi. Hän on saa lapsen noin kuukauden kuluttua.

– Kyllähän kaiken kaikkiaan viimeinen vuosi on ollut aika uskomatonta aikaa. Kun kaikki asiat kaukalon ulkopuolella ovat niin hyvin mallillaan. Hyvä olla siinä elämässä. Ehdottomasti iso kiitos menee kotiin siitä, että on helppo nauttia, Larmi sanoo Yle Urheilulle.

Larmi kertoi jo aiemmin Yle Urheilulle erityisestä hetkestä kauden aikana, kun hän palasi ”vihkoon” menneen ottelun jälkeen kotiin.

– Hyvä, kun mahtui ovesta sisään, kun kotiin tuli. Niin iso tappi kasvoi otsassa. Sitten kotona samana iltana tunsi ensimmäistä kertaa oman lapsen potkut.

– Se hetki laittoi asiat mittakaavaan ja avasi, mikä on oikeasti tärkeintä. Tulee helpottava ja tasapainoinen tunne, että jääkiekko on vain jääkiekkoa. Jotkut asiat säilyvät ihan sama, miten kaukalossa käy, Larmi sanoi Ylelle.

MM-debyyttinsä kotikisoissa tehnyt Larmi on noussut Leijonien ykkösvahdiksi. Torstaina hän pääsee torjumaan puolivälierässä Kanadaa vastaan.

– Ehdottomasti erittäin hieno mahdollisuus. Nämä ovat niitä paikkoja, joihin kaikki haluavat päästä. Ehdottomasti nautin siitä illasta.

Ykkösvahdin tontti on Larmin mukaan hieno luottamuksen osoitus.

– Näen myös itse, että pystyn pelaamaan (tällä tasolla). Olen toisaalta sen tiennyt. Miksi en pystyisi? Olen vain nauttinut jääkiekosta. Pelaaminen on kuitenkin parasta tässä hommassa.

Emil Larmi hymyilemässä.

Larmilla riittää syitä hymyyn. Kuva: Tomi Hänninen

Larmi hoitanut tonttinsa

Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen näkee, että Larmi on osannut käsitellä hyvin kotikisojen tuoman lisäjännityksen.

Lehtonen peilaa tilannetta lähtökohtiin. Vaikka Larmi on torjunut sekä Ruotsissa että Suomessa pääsarjan mestaruuden, hän debytoi tällä kaudella maajoukkueessa.

– Nyt kotikisat ekstrana ja kotiyleisön odotukset, niin voisi kuvitella, että helposti lähtee jännityksen puolelle. Mutta olen huomannut, että siitä ei ole ollut kyse. Hän on hyvin käsitellyt asian ja ollut mies paikallaan.

– Jos lähtisi laukalle, täytyisi rauhoitella ja vetää suitsia kireämmälle. Mutta ei ole niin tarvinnut tehdä. Ei ole edes meinannut lähteä, Lehtonen sanoo.

Emil Larmi maalinsa sisällä.

Larmi on pelannut MM-kisoissa tähän mennessä viisi ottelua prosentilla 92,2. Kuva: Tomi Hänninen

Mielenterveyshaasteita

Larmi on halunnut puhua tämän kauden aikana henkisestä hyvinvoinnista ja mielenterveydestä. Hän kirjoitti Instagramissa, että vaikka elää elämänsä parasta aikaa, asiat eivät ole aina olleet yhtä hyvin kuin nyt.

– On tärkeää ymmärtää, etteivät asiat ole aina sitä, miltä näyttävät. Kaikilla on ylä- ja alamäkiä. Koskaan ei voi tietää, missä tilanteessa toinen on, Larmi kirjoitti viestissään.

Larmi on sanonut esimerkiksi MTV:lle, että hänellä oli pääkopan kanssa haasteita Pohjois-Amerikan reissullaan. Larmi kuului HPK:n mestaruuskevään jälkeen Pittsburgh Penguinsin organisaatioon ja pelasi vajaa kaksi kautta AHL:ää sekä ECHL:ää.

– Haluan tuoda esiin sen, miten jokaisella on oma tarinansa, ja miten jokaisella on omat huonommat hetkensä. Joillakin ne synkimmät syöverit menevät vielä syvemmälle, kun puhutaan elämästä ja mielenterveydestä. Asioista on ihan ok puhua ja kukaan ei ole yksin, Larmi taustoitti päivitystään MTV:lle.

Viimeisellä kaudellaan hän pelasi AHL:ssä vain kuusi ottelua torjuntaprosentilla 84,5. Larmin kanssa HPK:ssa Suomen mestaruutta juhlinut Leijonat-puolustaja Niklas Friman näkee, että reissu on varmasti kehittänyt maalivahtia.

– Veskarilla on tuo henkinen puoli kuitenkin todella tärkeää. Mitä olen ymmärtänyt, niin hän on varmasti kasvanut myös sillä saralla, Friman sanoo.

Emil Larmi tuulettamassa Suomen mestaruutta.

Larmi juhli keväällä 2019 mestaruutta HPK:ssa. Kuva: Tomi Hänninen

Tarvittava mahdollisuus

Larmi on pelannut tällä kaudella uransa parasta kiekkoa. Menestymisen taustoista kysyttäessä hän kuitenkin muistuttaa, että pohja on tehty jo aiemmin.

– Ei se tietystä hetkestä koostu, mistä palkintoja kerätään. Ehdottomasti työ, jota on tehty, ne ylä- ja alamäet, jotka ovat matkan varrella olleet. Ne kaikki ovat kuitenkin tuoneet minut tähän pisteeseen.

Larmin ura lähti nousuun kaudella 2015–16 Peliitoissa. Kovasti töitä tehnyt maalivahti sai 19-vuotiaana loukkaantumisten ja pelikieltojen myötä mahdollisuuden Mestiksessä, vaikka oli Pelicansin A-nuorten kolmosmaalivahti.

Larmi torjui ensimmäisessä pelissään 40 kertaa ja nollapelin.

– Sen jälkeen se oli pelkkää ylösnousemista. Larmi lähti aivan raketin lailla lentoon saman tien, silloinen Peliittojen maalivahtivalmentaja Santeri Matikainen muisteli aikoinaan Ilta-Sanomille

Emil Larmi torjunta-asennossa.

Emil Larmi ja Mikael Seppälä seuraamassa tarkasti pelivälinettä. Kuva: Tomi Hänninen

Matikainen totesi lehdelle Larmin olevan esimerkki siitä, kuinka tärkeää on saada näytön paikka.

– Tässä huomaa, että välillä pitää vain saada mahdollisuus. Joillakin on kykyjä, mutta mahdollisuus on jäänyt saamatta, Matikainen näki.

Kova työnteko sekä halu kehittyä ja onnistua näkyvät edelleen Frimanin mukaan Larmissa.

– Hän on tosi kilpailuhenkinen. Vaikka jäisimme jään jälkeen vetelemään sata poikkisyöttöä, hän heittäytyy jokaisen kiekon eteen, mihin vaan pystyy. Hänellä on kilpailijaluonne.

– Ja vähän velmu siviilissä. Tunnistaa veskariksi, Friman veistelee.

Emil Larmi työntämässä Seliniä.

Kun Leijonat otti joukkuekuvaa, Emil Larmi nauratti joukkuekavereitaan antamalla vauhtia valmentaja Ari-Pekka Selinille. Kuva: Tomi Hänninen

Hikinen iltapuhde

Larmista on ollut hienoa päästä ykkösmaalivahdiksi Leijoniin. Maalivahti kuitenkin katsoo asemansa niin, että hän on yksi henkilö reilun 20 hengen ryhmässä.

– Ei sitä hirveästi mieti, että kuka pelaa ja minkäkin verran. Koen, että olen yksi osa porukkaa. Me tarvitsemme jokaikistä menestyäksemme, Larmi takeltelee, mutta naureskelee perään:

– Vielä kun osaisi puhua, niin helpottaisi tätä hommaa.

Kanadaa vastaan Larmin ei tarvitse puhua, vaan torjua kiekkoja. Iltapuhteesta on tiedossa hikinen, sillä Kanada laukoo paljon ja toimittaa kiekkoa maalille pienistäkin kulmista.

– Ehdottomasti uskon, että se on kovin haaste tässä turnauksessa. En näe pienintäkään syytä, ettemmekö pystyisi pärjäämään.

– Lähdetään tekemään ne kuuluisat omat jutut ja nauttimaan siitä. Napataan kaikki virta, jota yleisöstä saadaan ja lähdetään kaatamaan se maa.

Emil Larmi torjumassa kiekkoa.

Emil Larmi saa venyä myös Kanadaa vastaan parhaimpaansa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi ja Kanada kohtaavat torstaina kello 20.20 alkaen Tampereella. Yle seuraa ottelun tapahtumia hetki hetkeltä Yle-sovelluksessa ja verkkosivuilla.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *