• 22 toukokuun, 2023

“En enää ikinä lähde USA:han yksin” – huippugolfari Sanna Nuutinen avautuu traumaattisesta syksystään


Pickalan golfkentän viheriölle putoilee runsaasti pieniä valkoisia kuulia. Kyse ei kuitenkaan ole golfpalloista, vaan nyt sataa rakeita ja räntää.

Tilanne naurattaa Sanna Nuutista, joka on hiljattain palannut Suomeen Havaijilta.

Viime syksynä Nuutista ei naurattanut yhtään. Vuosi oli alkanut erinomaisesti, mutta sitten kaikki meni metsään.

Yksinäisyys painoi ensimmäistä kauttaan LPGA-kiertueella pelannutta Nuutista, selkä kipuili ja paketti hajosi totaalisesti. Ensin Nuutisella meni välit poikki caddien kanssa, seuraavaksi lähti valmentaja.

– Se oli aikamoista sekasortoa. Kesällä tapahtui asioita ja lumipallo rupesi vyörymään.

Kauden päätteeksi Nuutinen kärsi uupumuksen oireista. Ensimmäinen vuosi golfin ykköskiertueella oli rankka kokemus, josta hän on yrittänyt ottaa opiksi.

– Olemme yrittäneet analysoida, mitä tapahtui, ettei vastaavaa tapahtuisi enää ikinä. Se oli monen asian summa. Kropan kanssa oli ongelmia, ja Yhdysvaltoihin lähteminen oli suuri muutos. Olin siellä aika yksin. Se oli todella kuluttava yhtälö.

Nuutisella oli ongelmia sekä henkisellä että teknisellä puolella. Kentällä hän oli menettänyt kontrollin pelivälineestä ja pallot sinkoilivat sinne sun tänne.

– Jos tekniikka lähtee brakaamaan ja pallot lähtee minne sattuu, niin siinä on vaikea olla positiivinen.

Sanna Nuutinen lyö golfpalloa aurinkoisessa säässä Thaimaassa.

Nuutisen viime kaudesta muodostui vaikea. Kuva: Getty Images

Tukiverkostojen merkitys tuli Yhdysvaltoja kiertäessä 31-vuotiaalle golfarille selväksi. Kun perhe ja ystävät asuvat eri mantereella ja aikavyöhykkeellä, on yhteydenpito haastavaa.

Läheisten merkitys korostuu entisestään, kun kisaa maailman huippuja vastaan.

– Kilpailu on niin kovaa ja ilmapiiri niin erilainen. Voi kokea olevansa todella yksinäinen, jos sinne lähtee yksin isojen tyttöjen kanssa.

Nyt Nuutinen on tehnyt isoja muutoksia valmennus- ja taustajoukkoihinsa, johon kuuluu myös henkinen valmentaja.

Kevät on ollut Nuutiselle hyvää aikaa. Harjoittelussa on muutettu painopistettä ja tehty muutoksia svingiin. Selkäkivut ovat hellittäneet, ja pallokin lähtee jo oikeaan suuntaan.

Tällä kaudella Nuutinen kiertää pääasiassa Euroopan kiertuetta. Kesäkuusta eteenpäin hänellä on vahva kortti LET-kiertueelle.

– Panostan Euroopan kiertueelle tänä vuonna ihan siitä syystä, että saan viettää enemmän aikaa kotona tukiverkostojen lähellä. Näen, että Euroopan kiertue on minulle paras paikka nostaa pelini seuraavalle tasolle.

Suunnitelmissa on myös muutama LPGA-kisa, mutta niiden kanssa Nuutinen aikoo käyttää harkintaa.

– Osallistun niihin jaksamisen ja pelikunnon mukaan. Kun lähden sinne, otan kyllä tiimin mukaan. En enää ikinä lähde USA:han yksin.

Moderni teknologia valtavassa roolissa

Pickalan harjoitusalueella Nuutinen työstää viime kaudella hajonnutta svingiään. Samalla hän esittelee toimittajalle salaista asettaan, vajaan 30 000 euron hintaista lyöntitutkaansa.

Nuutinen asettelee kannettavan tietokoneen kokoisen vekottimen viereensä, tekee muutaman pienen kalibroinnin, ja yhdistää tutkan wifillä puhelimeensa.

Seuraavaksi lyödään palloa. Sulavan näköinen svingi lähettää pallon tyylikkäässä kaaressa kohti harjoitusalueen griiniä.

Nuutinen kaivaa puhelimensa esiin ja selaa näytöltä tutkan tarjoamia lukemia. Tarjolla on vähän yli 30 numeroa, jotka mittaavat mailan ja pallon liikkeitä.

– Itse tarkkailen lähinnä viittä lukemaa. Draiveissa seuraan vauhteja, lyhyemmissä lyönneissä tarkkuutta, ja että se on metrilleen oikean mittainen. Sitä voi käyttää myös putissa, vaikka itse en sitä tee. Putissa laite mittaa rytmiä ja missä kulmassa putteri tulee pallolle.

Tutkasta on iloa etenkin silloin, kun lyöntitekniikkaan tehdään muutoksia, kuten Nuutinen on tehnyt uuden päävalmentajansa Niklas Dahlgrenin otettua ohjat.

– Jos tekee muutoksia svingiin, tutka vahvistaa, mitä valmentaja sanoo. Kaikella kunnioituksella valmentajaa kohtaan, uskon toki häntä, mutta on kiva saada dataa tueksi.

Moderni teknologia on nykyään valtavassa roolissa ammattilaisgolfissa. Pandemian aikana lyöntisimulaattoreista tuli haluttua tavaraa.

Nuutinen oli naisten kiertueella edelläkävijä, kun hän hankki tutkansa reilut neljä vuotta sitten. Investointi ei ole siitä pienimmästä päästä, sillä laitteen hyllyhinta oli 28 000 euroa. Ammattilaispelaajat saavat tästä kuitenkin tuntuvan alennuksen.

– Nykypäivänä ei ole varaa luottaa pelkästään fiilikseen.

Nuutinen arvioi, että Euroopan kiertueella joka kolmannella naisella on oma tutka. Huomattavasti isompia summia tienaavien miesten huippukiertueilla niitä on lähes kaikilla.

Kevät on, kuten todettu, mennyt Nuutiselta hyvin, etenkin harjoittelun kannalta. Pallo tottelee, ja mieli on kirkastunut. Tämän kauden tavoite on selkeä.

– Haluan tulla niin hyväksi golfin pelaajaksi, kuin vain mahdollista. Haluan, että pystyn taas tekemään pallolle ihan mitä huvittaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *