• 18 elokuun, 2023

THL suosittelee koronarokotteen syystalven tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille


Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta, joka odottaa vielä myyntilupaa. Rokotteen toivotaan antavan parempaa suojaa uusien XBB-varianttien aiheuttamia tartuntoja vastaan.

Korona- ja influenssarokotuksista kertova kyltti Hatanpään koronarokotusyksikön ovilla.

Jos uusi rokote saa myyntiluvan ajoissa, tehosteannokset voidaan antaa yhtä aikaa influenssarokotusten kanssa. Kuva Tampereen Hatanpään rokotuspisteestä lokakuulta 2022. Kuva: Anna Sirén / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on linjannut ensi syksyn koronarokottamisesta.

THL suosittelee koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksen antamista 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Syystalven tehosteannoksena käytetään todennäköisesti Pfizerin uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.

Ennakkotiedon mukaan Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee rokotteen myyntilupahakemuksen elokuun lopussa.

Kun rokote saa myyntiluvan, voimassa olevan yhteishankintasopimuksen mukaan sitä tulee Suomeen syyskuun lopusta alkaen runsas miljoona annosta.

– Jos uusi XBB.1.5-rokote saa myyntiluvan elokuun lopussa tai viimeistään syys-lokakuussa, rokotteet saadaan Suomeen ennen marraskuun alkua, jolloin riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset alkavat. Korona- ja influenssarokotteet voidaan antaa tällöin samalla kertaa, THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen kertoo tiedotteessa.

THL uskoo, että XBB-räätälöidyillä rokotteilla saadaan parempi suoja uusien XBB-varianttien aiheuttamia tartuntoja vastaan kuin aiempiin omikronvariantteihin perustuvilla rokotteilla.

Terveet alle 65-vuotiaat eivät tarvitse tehostetta

Suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille suositellaan tehosteannosta, koska koronatautia esiintyy mahdollisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella.

Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.

Laajaan koko väestön rokottamiseen ei kuitenkaan ole lääketieteellistä perustetta, Muhonen sanoo.

– Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

THL ei odota XBB.1.5-rokotteiden antavan merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan.

Tämän vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole THL:n mukaan lääketieteellisiä perusteita.

EG.5-variantin osuus koronatartunnoista viiden prosentin luokkaa

THL kertoo, että epidemiatilanne on ollut kesällä Suomessa rauhallinen.

Suomessa ja maailmalla havaituista koronavirusmuunnoksista noin 90 prosenttia on ollut XBB-alalinjoja.

Tällä hetkellä leviää nopeasti omikronvariantin alalinja EG.5, joka havaittiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2023. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut sen tehostetun seurannan alle nopean leviämisen vuoksi.

Elokuuhun mennessä muunnosta on havaittu 51 maasta. Sen osuus kaikista havainnoista on kasvanut etenkin Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa.

Suomessa EG.5-variantti havaittiin ensimmäisen kerran kesäkuun alussa ja sen osuus kaikista havainnoista oli heinäkuussa noin 5 prosenttia.

– On mahdollista, että uuden variantin osuus tartunnoista nousee syksyn ja talven aikana huomattavasti. Ei ole kuitenkaan viitteitä, että se olisi muita variantteja vaarallisempi ja aiheuttaisi suurempaa terveydellistä haittaa kuin muut samanaikaisesti kiertävät muunnokset, kertoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh tiedotteessa.

XBB.1.5-varianttiin verrattuna EG.5-variantilla on piikkiproteiinissa uusi mutaatio, joka voi vähentää vasta-aineiden toimintaa virusta vastaan.

Tutkimustietoa mutaation vaikutuksesta on vielä rajallisesti, mutta tähän asti raportoitujen havaintojen perusteella on odotettavissa, että EG.5-variantti pystyy kiertämään immuunivastetta hieman enemmän kuin XBB.1.5-variantti.

Katso Yle Areenasta: Rankka vuosi. Suomi siirtyi poikkeustilaan keväällä 2020. Kolmiosainen dokumenttisarja seuraa elämää maaliskuusta 2020 aina vuoden loppuun asti, erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten ja johtavien päättäjien kautta. Miten koronapandemian aiheuttama kriisi horjutti meidän kaikkien elämää, mitä virheitä tehtiin ja mitä opittiin?Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *