• 14 helmikuun, 2023

Jukka Jaloselta kova ehdotus – pudottaisi joka vuosi SM-liigan heikoimman Mestikseen: ”Toisi sähköä eri tavalla”


Jukka Jalosen visiossa Liigassa ja Mestiksessä olisi molemmissa 14 joukkuetta. Liigan heikoin putoaisi ja Mestiksen paras nousisi, jos täyttää kriteerit.

Jukka Jalonen seuraa Suomen kiekko-ottelua vaihtopenkin takana.

Polvileikkauksesta toipuva Jukka Jalonen ei ollut mukana Ruotsin EHT-turnauksessa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Jääkiekon SM-liigassa on tänä keväänä törmätty samaan ilmiöön kuin edellisinäkin keväinä, eli niin sanottuihin tyhjennysmyynteihin. Sarjataulukon loppupäässä olevat joukkueet myyvät tai vuokraavat pelaajiaan keventääkseen palkkakustannuksiaan.

Samalla ne käytännössä luovuttavat taistelun pudotuspeleihin pääsystä. Siihen on mahdollisuus, koska sarjasta ei voi pudota.

Tällä kaudella niin ovat tehneet SaiPa ja Sport. Sportin viime viikonlopun ilmoitus pelaajien myynnistä herätti ärtymystä, koska sillä oli vielä ainakin teoreettiset mahdollisuudet pudotuspeleihin. Ilmiö aiheuttaa tilanteita, joissa pelaajiaan myyneet joukkueet ajautuvat tappioputkiin.

Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella on selkeät näkemykset tilanteesta ja ratkaisumalleista.

– Talouspuolestahan tässä on kysymys. Osalla niistä seuroista, jotka toteavat, että eivät pääse playoffeihin, ainoa keino selviytyä tilanteesta on se, että aletaan myymään pelaajia. Seurat ovat varmasti eläneet vähän yli varojensa, Jalonen totesi.

Jalonen listaa tilanteen aiheuttamia ongelmia.

– Se on liigalle imagohaitta eikä ole urheilullisesti hyvä asia. On myös epäreilua, että joukkueet, jotka pelaavat heitä vastaan saavat helpommalla pisteitä. Kannattajat voivat jättää tulematta peleihin, mikä voi jatkua myös seuraavalla kaudella. Todella lyhyellä tähtäimellä tämä on ymmärrettävää, mutta pitkällä tähtäimellä se ei toimi.

Liigan avaamisesta on keskusteltu pitkään ja keskustelu on jälleen kiihtynyt.

– On selvää, että tällaista ei tapahtuisi, jos olisi vaara pudota Mestikseen.

Jalonen muistuttaa, että liigaan on nykyäänkin periaatteessa mahdollisuus nousta, vaikka se onkin todella vaikeaa, mutta sieltä ei voi pudota.

– Vasta se lisää aitoa kilpailua, että on mahdollisuus nousta ja vaara pudota. Suosittelisin, että rakennetaan kaksi laadukasta sarjaa, Liiga ja Mestis. Mikä se tapa sitten olisi, sitä voisi fiksata, mutta mielestäni voisi olla niin, että joka vuosi Liigan heikoin putoaisi ja Mestiksen paras nousisi.

– Mestiksen parhaan pitäisi totta kai täyttää tietyt kriteerit. Se toisi sähköä ihan eri tavalla, Jalonen visioi.

Jalonen huomauttaa myös, että Ruotsin SHL:ssä on aivan päinvastainen tilanne kuin Suomessa. Sarjan häntäpään joukkueet nimenomaan yrittävät etsiä vahvistusta joukkueisiinsa ja välttää putoamisen. Missään Euroopan isossa liigassa ei ole vastaavaa tyhjennysmyyntiä kuin Suomessa.

Jalosella on kanta myös Liigan ja Mestiksen joukkuemääriin.

– Olen sen kannalla, että olisi 14 seuraa Liigassa ja 14 Mestiksessä. Olen realisti, se ei tule onnistumaan, että liigasta pudotettaisiin kolme tai viisi joukkuetta. Kiekko-Espoo on kovasti tulossa ja Jokeritkin jossain vaiheessa, joten 14 joukkoon olisi kilpailua.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *