• 6 huhtikuun, 2023

16-vuotias Summer McIntosh hämmästyttää poikkeuksellisella potentiaalillaan – huima vertaus urheilulegendaan


Summer is coming. Kyseistä lausetta tullaan mehustelemaan uinnin arvokisojen lähestyessä useita kertoja.

Valokeilan kohteena on teinisensaatio Summer McIntosh. 16-vuotias kanadalainen todisti viimeistään viime viikolla maansa mestaruuskisoissa Torontossa, että hänellä on kaikki edellytykset nousta jopa Michael Phelpsin veroiseksi megatähdeksi.

Kanadan mestaruuskisat pitkällä radalla olivat yhtä McIntoshin ilotulitusta. McIntosh avasi ensimmäisellä aikuisten maailmanennätyksellään, kun hän rikkoi ajalla 3.56,08 Australian Ariarne Titmuksen nimissä olleen entisen 400 metrin vapaauinnin ME-ajan 32 sadasosalla.

Hänestä tuli 16-vuotiaana nuorin maailmanennätyksen tehnyt uimari yli kymmeneen vuoteen.

Ja kun ME-peli oli kerran avattu, sitä ei jätetty siihen. 400 metrin sekauinnissa McIntosh murskasi Unkarin Katinka Hosszún lähes seitsemän vuotta vanhan ME-ajan 4.26,36 ajalla 4.25,87.

Kanadalaiskomeetta teki samalla ainutlaatuista uintihistoriaa. Hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen uimari, joka pitää samanaikaisesti hallussaan sekä 400 metrin vapaauinnin että 400 metrin sekauinnin ME-aikaa.

McIntoshin hurjan ennätysviikon täydensivät nuorten ME-ajat 200 metrin sekauinnissa (2.06,89), 200 metrin perhosuinnissa (2.04,70) ja 200 metrin vapaauinnissa (1.53,91).

15-vuotias Summer McIntosh voitti naisten 200 metrin perhosuinnin maailmanmestaruuden.

Summer McIntosh voitti viime vuonna kaksi maailmanmestaruutta vain 15 vuoden ikäisenä. Kuva: Getty Images

McIntoshin tulevaisuudella spekuloiminen on uintipiireissä suosittu puheenaihe. Ensi vuonna pidettävissä Pariisin olympialaisissa McIntosh on vasta 17-vuotias.

Urheilijoiden kehityskaarissa on eroja, mutta vertailun vuoksi ennätykselliset kahdeksan olympiakultaa vuoden 2008 Pekingin olympiakisoissa voittanut Michael Phelps oli kyseisellä hetkellä 23-vuotias.

– Absurdia tästä keskustelussa on se, että kun on 2028 olympialaiset, hän (McIntosh) on silloin vasta 21-vuotias. Periaatteessa hänen priimaikänsä osuu todennäköisesti vuoden 2032 olympialaisiin, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallinen arvioi.

Valmentajan kuolema ja isän syöpä

McIntosh on ollut superlahjakkuuden maineessa pitkään. Suuri yleisö sai vihiä hänestä ensimmäisen kerran vuonna 2021, kun hän kilpaili Tokion olympialaisissa vain 14 vuoden ikäisenä. McIntosh väläytti heti potentiaaliaan sijoituttuaan 400 metrin vapaauinnissa neljänneksi.

Viime vuonna McIntosh otti seuraavan harppauksen urallaan. Budapestin pitkän radan MM-kisoissa hän saavutti kultaa 200 metrin perhosuinnissa sekä 400 metrin sekauinnissa. Mitaleita 15-vuotiaalle urheilijalle tuli kerta rytinällä neljä.

McIntoshin taustalla on paljon tekijöitä, jotka puoltavat menestyksekkään urheilu-uran puolesta. Hänen äitinsä Jill Horstead on entinen huippu-uimari, joka kisasi vuoden 1984 olympialaisissa.

McIntoshia vuotta vanhempi sisko Brooke McIntosh on myös huippu-urheilija. Taitoluistelija kilpaili hiljattain pidetyissä MM-kisoissa pariluistelussa.

– Myös isä ymmärtää huippu-urheilun päälle. Siellä ovat taustatekijät kunnossa.

McIntoshilla on ollut lahjakkuutta myös moniin muihin lajeihin. Hän on kilpaillut jalkapallossa, voimistelussa, taitoluistelussa ja ratsastuksessa.

Kehityksen kannalta iso vaikutus on ollut myös valmennusympäristöllä. Valmentaja Kevin Thorburn tiesi, millainen huippulahjakkuus oli kyseessä ja osasi viedä tätä eteenpäin. McIntosh harjoittelee nykyään Floridassa Brent Arckeyn valmennuksessa.

Thorburn menehtyi kolme vuotta sitten 63 vuoden iässä. McIntoshin tie kohti uran ensimmäisiä olympialaisia oli muutenkin dramaattisten asioiden sävyttämä, kun hänen isällään Gregillä todettiin syöpädiagnoosi vuoden 2021 alussa.

Tarinalla oli onnellinen loppu, sillä Greg selätti syövän ja pääsi todistamaan tyttärensä olympiadebyyttiä.

– Hän tekee kovasti töitä. On mahtavaa nähdä, miten hän saa palkkion tekemästään kovasta työstä. Hän ansaitsee tämän, liikuttunut Greg kommentoi kanadalaiselle CBC:lle (siirryt toiseen palveluun) tyttärensä olympiapaikkaa.

Summer McIntosh.

Monipuolisuus on Summer McIntoshin vahvuus. Hän loistaa sekä vapaauinnissa, perhosuinnissa että selkäuinnissa. Kuva: Getty Images

Poikkeuskyky

Uinnissa on ollut aiemminkin menestyneitä teinitähtiä, mutta Kallisen mukaan McIntoshin kohdalla puhutaan täysin poikkeuksellisesta tapauksesta.

Naisten puolella tunnetuin moninkertainen arvokisavoittaja on pitkillä vapaan matkoilla dominoiva USA:n Katie Ledecky. Vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa hän juhli neljää kultamitalia, joista kolme oli henkilökohtaisia.

Kallinen sanoo, että Ledeckyllä on parhaimmillaan 3–4 sellaista henkilökohtaista matkaa, jossa hän pystyy uimaan olympiavoitosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana loistaneista naisuimareista Ruotsin Sarah Sjöströmillä ja Hosszúlla sellaisia matkoja on ollut 2–3.

16-vuotias McIntosh puolestaan on jo nyt kultakandidaatti viidellä henkilökohtaisella olympiamatkalla. Kallisen mukaan McIntosh voi uida olympiakullasta myös 200 metrin selkäuinnissa, jota hän ei Kanadan mestaruuskisoissa uinut.

Phelps pystyi Pekingissä viiteen henkilökohtaiseen olympiakultaan. Naisten puolella yksikään uimari ei ole pystynyt yksissä olympialaisissa viiteen kultamitaliin.

Mikäli isompia takaiskuja ei tule, McIntoshilla on mahdollisuus saavuttaa viisi henkilökohtaista olympiakultaa jo Pariisissa.

– Jos suoritukset ovat tuollaisia, hänen ei tarvitse edes tehdä nappisuorituksia voittaakseen olympiakultaa niissä. Hän on sellainen naisten verrokki Michael Phelpsille, Kallinen sanoo.

Kallisen mukaan McIntoshin selvä vahvuus on se, että hänellä on kolme äärettömän vahvaa lajia. Hän loistaa sekä vapaauinnissa, perhosuinnissa ja selkäuinnissa. Ainoastaan rintauinnissa on selviä haasteita.

McIntosh on fysiologisesti urheilija, joka pystyy vastaanottamaan kovaa harjoittelua.

– Käsitykseni mukaan häntä työstetään Floridassa tosi kovien maitohappopitoisten sarjojen kautta. Uidaan paljon kisavauhtisia 200 metrin vetoja. Sillä tähdätään siihen, että hän kestää kovaa maitohappomäärää. Ehkä siinä on se, miksi hänellä on edellytykset uida niin kovaa, Kallinen näkee.

Summer McIntosh (vas.) on uinnin superlupaus.

Viime vuoden MM-kisojen naisten 400 metrin vapaauinnissa Summer McIntosh (vas.) otti hopeaa hopeaa ja uintikuningatar Katie Ledecky (kesk.) kultaa. Ensi kesänä osat saattavat vaihtua. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Hirmuaikojen murskaajaksi?

Ennen Pariisin olympialaisia McIntoshin välitavoite on kesällä Japanin Fukuokassa pidettävät pitkän radan MM-kisat. 400 metrin vapaauinnissa on odotettavissa huima jännitysnäytelmä McIntoshin, Ledeckyn ja Titmuksen kesken.

400 metrin ja 200 metrin sekauinnissa McIntoshille ei ole näköpiirissä haastajia. Kallisen mukaan Fukokassa 6–7 mitalia on realismia McIntoshille.

Tulevaisuudessa McIntoshilta voidaan odottaa useiden olympiavoittojen ja maailmanmestaruuksien lisäksi lisää maailmanennätyksiä. McIntoshin uimilla matkoilla pöyristyttävin maailmanennätys on Kiinan Zige Liun vuonna 2009 uima 200 metrin perhosuinnin ME-aika 2.01,81. Kanadalaisen ennätys on noin kolme sekuntia hitaampi.

Kyseinen ME on niin sanotulta kumipukuaikakaudelta, jolloin maailmanennätyksiä tehtailtiin solkenaan. Samalta vuodelta on edelleen voimassa oleva Italian Federica Pellegrinin 200 metrin vapaauinnin ME 1.52,98. Se voi olla hyvinkin seuraava matka, jonka McIntosh kirjaa omiin nimiinsä.

– 200 metrin perhosuinnin ME on levoton isolla L:llä. En usko, että McIntoshilla riittää siihen vielä tänä kesänä. Mutta jos kehityskulku jatkuu samanlaisena, hän on ehdottomasti sellainen urheilija, joka voi sen rikkoa.

Zige Liu.

Zige Liu pitää hallussaan 200 metrin perhosuinnin ällistyttävää ME-aikaa. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over PressSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *