• 17 heinäkuun, 2023

EM-hopealla yllättänyt suomalaisjuoksija kertoo, miksi alle 23-vuotiaat tarvitsevat vielä ”nuorten” arvokisat: ”Voisi tippua porukkaa pois”


Suomen EM-menestyjät Saga Vanninen ja Veera Mattila voivat osallistua alle 23-vuotiaiden kisoihin myös vuonna 2025. Mattilan mielestä tapahtuma antaa urheilijalle motivaatiota jatkaa uraansa.

Kahdeksan suomalaisurheilijaa poseeraa nuorten EM-mitalien kanssa Espoossa.

Suomalaismitalisteja juhlimassa sunnuntaina. Alarivissä vasemmalta: Jerry Jokinen, Eemil Helander, Topias Laine, Jessica Kähärä ja Silja Kosonen. Ylärivissä vasemmalta: Veera Mattila, Emilia Kangas ja Saga Vanninen. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat on siitä poikkeuksellinen nuorten arvokisatapahtuma, että siellä urheilija voi kisata jopa kahdesti.

Espoossa kisojen nuorimmat urheilijat ovat vuonna 2003 syntyneitä. Suomen mitalisteista tähän ikäluokkaan kuuluvat seitsenottelun Euroopan mestari Saga Vanninen, 800 metrin EM-hopeamitalisti Veera Mattila sekä seiväskultaa sunnuntaina voittanut Juho Alasaari.

Vanninen on voittanut menestyksekkään nuorten arvokisauransa aikana neljä mestaruutta. Onkin uskomatonta, että Vanninen voi tavoitella kahden vuoden päästä Norjan Bergenissä vielä yhtä nuorten mestaruutta.

Vanninen on urheilijana sillä tasolla, että hän voi yltää tämän kesän aikuisten MM-kisoissa onnistuessaan jopa kuuden parhaan joukkoon.

Kahden vuoden päästä tilanne voi olla aivan erilainen. Kun vuonna 2025 Tokiossa pidetään MM-kisat, Vanninen saattaa olla aito mitalikandidaatti.

Saga Vanninen.

Saga Vanninen on voittanut jo neljä nuorten arvokisakultaa MM- ja EM-tasolla. Viideskin maistuisi. Kuva: Tomi Hänninen

Saman vuoden alle 23-vuotiaiden EM-kisat kiinnostavat kuitenkin jo tässä vaiheessa voitonnälkäistä seitsenottelijaa.

– Jos kisat osuvat aikataulun osalta sopivaan kohtaan, olisin kyllä mukana, Vanninen ilmoittaa.

Miksi? Mitä saavutettavaa sinulla enää niissä kisoissa on?

– Koen, että kun on nuorten arvokisaikäinen, ne ovat tärkeimpiä tapahtumia. Tietysti monet oman ikäiseni pärjäävät jo tässä kohtaa aikuisten tasolla. Pidän silti nuorten kisoja isona juttuna.

Veera Mattila.

Veera Mattila haluaa osallistua alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin myös kahden vuoden päästä. Kuva: Tomi Hänninen

Tärkeä tapahtuma

Myös Veera Mattila haluaisi kisata kahden vuoden päästä pidettävissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Oli tilanne sitten millainen hyvänsä.

Mattilan mitali näissä kisoissa oli iso yllätys.

– Näissä kisoissa olin altavastaaja, joten näihin kisoihin oli ehkä helpompi tulla. Kahden vuoden päästä paineita on varmasti enemmän. On kuitenkin hienoa olla tällaisissa kisoissa, joissa on kansainvälistä meininkiä.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoja on pidetty vuodesta 1997 asti joka toinen vuosi. Toisinaan kisojen tarpeellisuutta kyseenalaistetaan.

Urheilijat ovat kuitenkin jo nuoria aikuisia. Moni ikäluokan urheilijoista menestyy MM- ja olympiatasolla. Siitä esimerkkinä ovat viime vuosina loistaneet Ruotsin Armand Duplantis ja Norjan Jakob Ingebrigtsen.

Mattila kertoo, miksi kyseinen EM-tapahtuma on kuitenkin tarpeellinen.

– Kaikki eivät voi todellakaan olla tämän ikäisinä aikuisten kansainvälisellä tasolla. Jos olisi oikeasti hyppäys alle 20-vuotiaiden kisoista suoraan aikuisiin, voisi tippua porukkaa pois. Minusta tuntuu, että nämä motivoivat nuoria. On jotain, mitä tavoitella.

Eeva Kantomäki.

Eeva Kantomäki tietää nuorten kisojen tärkeyden. Kuva: Tomi Hänninen

”Arvokisoja ei voi olla liikaa”

Myös Vanninen pitää tapahtumaa tärkeänä.

– Eihän arvokisoja ikinä liikaa ole, Vanninen toteaa.

MM-tasolla kyseisen ikäluokan kisoja ei ole. Pitäisikö olla?

– En osaa sanoa. EM-tasolla se on ainakin tosi tärkeää. Kyllä sellainen ainakin itseäni motivoisi.

Suomen EM-joukkueen johtaja Eeva Kantomäki pitää alle 23-vuotiaiden kisoja luontevana siirtymäpolkuna aikuisten koitoksiin.

– 19-vuotias on vielä aika nuori hyppäämään aikuisten huipulle. Yleisurheilulajeissakin on eroja. Toiset lajit ovat varhaisen erikoistumisen lajeja ja toisissa voi kehittyä vielä kolmekymppisenäkin, Kantomäki sanoo,Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *