• 2 maaliskuun, 2023

Kaikki vaativat Niko Anttolaa MM-viestiin, paitsi yksi – asiantuntija esittää huolensa suomalaislupauksesta


Matias Strandvall pohtii, onko Niko Anttola valmis arvokisaviestin painekattilaan. Tässä jutussa käydään joka aamu läpi MM-hiihtojen puheenaiheet, yllättäjät ja flopit.

Niko Anttola miesten 15 kilometrillä.

Niko Anttolan nimi nousi viestispekulaatioihin keskiviikkona. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Mistä puhutaan?

Viestivalinnoista spekuloiminen on hiihdon arvokisojen suola – niin tälläkin kertaa. Naisten viestijoukkue julkaistiin keskiviikkona, miesten vuoro on tänään.

Yle Urheilun äänestyksessä yleisön suosikki miesten viestijoukkueeksi oli hiihtojärjestyksessä Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Remi Lindholm ja Perttu Hyvärinen.

Keskiviikon 15 kilometrin yhdistelmäkilpailu herätti kuitenkin kysymyksen – pitäisikö arvokisadebytantti Niko Anttolan korvata Lindholm?

Anttola oli vapaalla hiihtotavalla 15 kilometrin matkalla yli puoli minuuttia nopeampi kuin Lindholm.

– Niko vakuutti minut. Hänet pitäisi ehdottomasti valita viestiin vapaalle hiihtotavalle, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen sanoi.

– Kyllä varmasti näin. Suomen miesten joukkue on sellaisessa tilanteessa, että varmaa, tasaista kokoonpanoa ei kannata hakea, koska mitali ei ole suoraa realismia. Kannattaa priorisoida kuumia hiihtäjiä, Ylen Urheilun asiantuntija Kalle Lassila komppasi.

Remi Lindholm oli jo luovuttamassa viestipaikkaansa Anttolalle – ”Veikkaan, että minulla alkoi nyt kevät”

Yle Sportenin asiantuntija Matias Strandvall muistutti, että Anttolan keskiviikon huippusuoritus tuli paikassa, jossa 20-vuotiaan urheilijaan ei kohdistunut mitään menestyspaineita. Siksi Strandvall ei valitsisi Anttolaa viestijoukkueeseen.

– Miesten viestijoukkueelta odotetaan aina mitalia, vaikka sellaista ei ole tullut pitkään aikaan. Sellaisessa tilanteessa paineet kasvavat, enkä panisi häntä vielä sellaiseen paikkaan, Strandvall perusteli.

Kuka yllätti?

Ei mäkihyppääjä Jenny Rautionaho ehkä enää keskiviikkona yllättänyt, mutta kokonaisuudessaan vahva vire Planican on ollut yllätys.

Rautionaho kaatui Willingenin maailmancupissa helmikuun alussa. Suomalainen kannettiin paareilla pois kisapaikalta ja hän joutui olemaan kolme päivää sairaalassa.

Suomalainen on toipunut pahasta tärskystä huimaan hyppyvireeseen, joka ällistytti jopa Suomen päävalmentajan.

Rautionaho hyppäsi kisoissa sijat 13 ja 16, jotka menevät Suomen naisten mäkihistoriassa top-3 -tuloksiin. Paras tulos on Julia Kykkäsen kymmenes sija vuoden 2013 MM-kisoista.

– Kyllä nämä kisat menevät kiitettävän puolelle. Lähtökohdat olivat aika heikot, mutta tuli uran parhaita sijoituksia, Rautionaho tunnelmoi.

Jenny Rautionaholta mainio hyppy! 126 metriä
Jenny Rautionaho hyppäsi toisella kierroksella 124,5 metriä

Kuka floppasi?

Mäkihypyn tuomarineuvosto. Suomen Arttu Mäkiaho joutui hyppäämään todella huonoon tuulirakoon yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuudella. Mäkiahon hyppy oli avauskierroksen hyppääjistä huonoin.

Kaiken lisäksi hän joutui vielä odottelemaan pitkään vuoroaan ennen kuin lupa tuli.

– Tuomarineuvostolta ihan käsittämätön ratkaisu nyt. Alkupään annetaan hypätä reiluun vastatuuleen, Arttua odotutetaan pitkän aikaa ja sitten kuitenkin päästetään surkeaan tuulirakoon. Varmasti voisi tekniikan puolestakin hypätä paremmin, mutta jos kerta odotellaan, niin odotellaan sitten samalla ne olosuhteet kaikille urheilijoille, Yle Urheilun asiantuntija Petter Kukkonen puhisi.

Mäkiaho itse kuvaili, että keulan jälkeen tuntui kuin joku olisi lyönyt pesäpallomailalla selkään.

Katso Arttu Mäkiahon hyppy.

Rehellisyyden nimissä tämä ei pilannut Suomen menestysmahdollisuuksia joukkuekisassa, jossa loppusijoitus oli viides.

Kuten päävalmentaja Antti Kuisma sanoi, ”kaikkihan sen näkee”, että Suomen joukkueen mäkihyppääminen ei ole riittävän hyvällä tasolla.

Mitä seuraavaksi?

Suomi lähtee torstaina naisten 4×5 kilometrin viestiin joukkueella Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Krista Pärmäkoski.

Odotukset kisaan ovat vähän samankaltaiset kuin viime viikonlopun yhdistelmäkilpailuihin. Mitali on mahdollinen, mutta Suomi ei missään nimessä ole mitalisuosikki.

Norja ja Ruotsi lähtevät kisaan suosikkeina. Suomi taistelee lähtökohtaisesti pronssimitalista Yhdysvaltoja ja Saksaa vastaan.

– Kaksi ensimmäistä osuutta on aika ratkaisevassa osassa, että pääsee hyvistä asemista vapaan osuudelle. Sitten Eveliina Piipon pitää pysyä huippumaiden mukana ja Kristalle jää se viimeistely, Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

Kaksi vuotta sitten Pärmäkoski viimeisteli ankkuriosuudella pronssimitalin arvoisesti. Toistuuko sama tälläkin kertaa? Lisää ennakointia ja hiihtäjien tunnelmat naisten viestistä voit lukea tästä linkistä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *