• 2 maaliskuun, 2023

Analyysi: Ahtaajien työehtosopimuksesta tuli sopimus, josta osapuolet vetävät omat tulkintansa


Työnantajien mukaan ahtaajien työehtosopimus noudattelee yleistä linjaa, AKT:n mukaan puolestaan ei, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Tre män kring ett bord på riksförlikningsmannens byrå: till vänster sitter förlikningsman Leo Suomaa, i mitten sitter AKT:s ordförande Ismo Kokko och till höger står arbetsmarknadschef Juha Mutru.

Leo Suomaa sovitteli satamien työehtoriitaa. Kuvassa myös AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ja Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru. Kuva: Lehtikuva

Ahtaajia edustava AKT ja satamia edustava Satamaoperaattorit ilmoittivat keskiviikkona odotetuista uutisista, kun ne kertoivat työehtosovusta satamissa.

Sovun lisäksi yhtä iso uutinen oli palkankorotuksen taso. Osapuolet ilmoittivat, että ahtaajat saavat 6,3 prosentin palkankorotuksen 25 kuukauden aikana. Tämän lisäksi ahtaajille maksetaan 1 100 euron kertakorvaus.

Pian sovun syntymisen jälkeen Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru ilmoitti, että ahtaajien korotus oli yleisen linjan mukainen. Ahtaajia edustavan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan puolestaan jokainen pystyy päättelemään itse luvuista, mentiinkö linjan yli.

Yleisen linjan tulkitaan yleensä tarkoittavan Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sekä Kemianteollisuuden sopimuksia.

Esimerkiksi Teknologiateollisuuden työnantajien sopimuksessa palkat nousevat kuusi prosenttia ja siihen kuuluu 400 euron kertaerä, jonka kustannusvaikutukseksi on laskettu prosentti.

Puhtaasti yksittäisiä lukuja tuijottaessa näyttää siltä, että ahtaajien sopimus ylitti yleisen linjan. Mutta pitääkö tämä tarkastelu paikkaansa?

Työnantajat sanovat ei

Työnantajat kiinnittävät työehtosopimuksessa huomiota sopimuskauteen, joka on ahtaajien osalta 25 kuukautta.

Teknologiateollisuudessa sopimus puolestaan saavutettiin helmikuun alussa, ja se on voimassa vuoden 2024 loppuun.

Työnantajan laskelmien mukaan tämä tarkoittaa sitä, että puhtaat korotukset ovat samantasoisia kuin teknologiateollisuudessa.

Kertakorvaus näyttää ensisilmäyksellä paljon suuremmalta ahtaajien osalta kuin teknologiateollisuudessa. Tämä johtuu työnantajien mukaan siitä, että ahtaajien korotukset tulevat jälkipainotteisesti maksuun.

Tämän takia kertakorvaus on suurempi ahtaajilla kuin teknologiateollisuudessa, mutta se ei työnantajien mukaan tarkoita suurempia kustannuksia.

Yhtä kaikki työnantajien näkemyksen mukaan ahtaajien korotukset pysyvät yleisessä linjassa.

Työntekijät sanovat kyllä

Työntekijäliitto AKT painottaa vastauksissaan sitä, että palkkojen korottava vaikutus sopimuskaudelle on 6,3 prosenttia.

Tämän lisäksi heidän mukaansa 1 100 euron kertakorvauksen vaikutus palkkoihin on 2,1 prosenttia.

Yhtälö johtaa AKT:n johtopäätökseen, jonka mukaan se on saavuttanut tavoitteensa eli Saksan suurimman ammattiliiton IG Metallin tasoiset palkankorotukset.

IG Metall sai 8,5 prosentin palkankorotukset kahdelle vuodelle viime vuoden marraskuussa. Tämän lisäksi Saksassa maksetaan 3 000 euron veroton korvaus työntekijöille.

AKT ei puolestaan ole tunnustanut niin sanotun vientimallin olemassaoloa. Tämän takia se ei tulkitse yleisen linjan ylittymistä, mutta heidän laskelmiensa mukaan sellainen ylitettäisiin reippaasti.

Mikä on lopputulema?

Ahtaajien työtaistelun jälkeen tilanne näyttää entisenkaltaiselta työmarkkinoilla. Työnantajat koordinoivat tiukasti, etteivät muut työntekijäjärjestöt saa muita korkeampia palkankorotuksia.

Ja valtakunnansovittelija pitää kiinni siitä, ettei sovittelusta tule yli yleisen korotuksen olevia palkankorotuksia.

Ahtaajien työtaistelu ja heidän saamansa palkankorotukset eivät muuttaneet tätä asetelmaa mihinkään suuntaan, vaikka osapuolet kiistelevät palkankorotusten tasosta.

Myös jatkossa on selvää, että työntekijöiden pitää vääntää työtaisteluruuvia todella tiukalle, ennen kuin ne saavat yleisen linjan yli meneviä korotuksia.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *