• 18 maaliskuun, 2023

Urakka-Husso nauttii NHL-organisaation täydestä luotosta – Hehkuttaa seuralegenda Yzermania: ”Tietää, missä menemme”


La 18.3. NHL-ottelu Detroit – Colorado klo 18.55 TV2

Ville Husso, 28, on torjunut tällä kaudella 49 ottelussa, joka on toiseksi eniten suomalaisista NHL-maalivahdeista. Vain Nashvillen Juuse Saroksella on vyöllään enemmän matseja, 51.

Husso on suoriutunut mainiosti tolppien välissä. Vaikka Detroit Red Wings ei näillä näkymin yllä pudotuspeleihin, niin HIFK-kasvatti on pystynyt torjumaan joukkueelleen kunnioitettavat 25 voittoa torjuntaprosentilla 90,2. Kolmesta edellisestä ottelustaan Husso on torjunut miehistölleen kaksi voittoa (Boston ja Chicago nurin).

– Kausi on mennyt ihan ok ja olen ollut tyytyväinen tähän mennessä omaan tekemiseen. Totta kai sitä haluaisi, että tilastot olisivat vielä paremmat. Itse en niihin keskity, vaan menen peli kerrallaan eteenpäin. Paljon on ollut pelejä, kun yleensä oma maksimi on ollut 40 ottelua kaudessa. Kautta on jäljellä vielä 15 peliä, ja niihinkin voi vielä vaikuttaa.

Ville Husso ja Tyler Bertuzzi kuvassa

Ville Husso ja Tyler Bertuzzi kuvassa Kuva: NHLI via Getty Images

Viime kaudella Hussolla oli ykkösveskarin viitta pelatessaan jo St. Louis Bluesissa, ja nyt se on myös Detroitissa.

– Kun kesällä tuli tieto, etten jatka välttämättä St. Louisissa, niin Detroit tuli siihen heti (kuvioihin). Innolla tulin Detroitiin, vaikka en tiennyt mitään paikasta ennakkoon. Puitteet ovat kunnossa, hallikin on vain viisi–kuusi vuotta vanha. Minut otettiin johtoporrasta, valmennusta ja pelaajia myöten heti hyvin vastaan, tänne oli helppo tulla.

– Paljon olen päässyt pelaamaan, ja valmennukselta on tullut luottoa, mikä on ollut kiva huomata. Se tuo sellaisen rentouden päivittäiseen tekemiseen. Uusia tilanteita ja kokemuksia on tullut lisää sekä pieniä, erilaisia asioita, joita olen pystynyt käsittelemään hyvin, arvioi Husso.

Steve Yzerman – numero 19

Legendaarinen kiekkopersoona, Detroitin nykyinen GM Steve Yzerman pestasi viime kesänä Husson kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

– Hän on täällä legenda ja häntä kohtaan on kaikilla iso arvostus. Sen huomaa jo siitä, että porukoilla on vielä Yzerman-pelipaidat päällä hallissa. Hän seuraa paljon treenejä ja pelejä sekä matkustelee tarvittaessa, kertoo Husso.

NHL:ää seuraavat muistavat taalajäillä legendaarisen numeron 19. Se yhdistetään aina Yzermaniin.

Steve Yzerman on Detroit Red Wingsin toimitusjohtaja

Steve Yzerman on Detroit Red Wingsin toimitusjohtaja Kuva: Getty Images

– Kun Yzerman pelasi aikanaan, niin kovaa hän aina rymisteli. Ehkä samanlainen intensiteetti näkyy siinä, että joukkueen treeneissä halutaan sitä samaa. Hän kyllä tietää tarkalleen, missä me menemme tällä hetkellä, Husso lisää.

Yzerman tuo suomalaisen näkemyksen mukaan Red Wingsiin korkean vaatimustason.

– Jokapäiväistä työntekoa katsotaan ja sitä myös vaaditaan. Varmasti seurajohto haluaisi, että olisi kasassa muutama voitto enemmän. Itsekin haluaisin, että pystyisin antamaan joka ilta joukkueelle mahdollisuuden voittoon, Husso pohtii.

Kuusi vuotta ilman pudotuspelejä

Detroit Red Wings kuuluu Original Six -seuroihin, jotka olivat mukana jo ennen liigan laajenemista vuonna 1967. Perinteikäs NHL-seura on mestaruuksissa mitattuna liigan kolmanneksi menestyksekkäin seura, sillä mestaruuksia on kaikkiaan 11 (vuosilta 1936, 1937, 1943, 1950, 1952, 1954, 1955, 1997, 1998, 2002 ja 2008).

Tällä hetkellä Red Wings on kuitenkin NHL:n kymmenenneksi huonoin joukkue sarjataulukon perusteella, eikä se ole päässyt kuuteen vuoteen pudotuspeleihin. Detroitissa rakennetaan parhaillaan tukevaa pohjaa tulevien vuosien menestystoiveille. Jossain vaiheessa seuran on tarkoitus alkaa takoa tulosta, joka huomataan koko taalaliigassa.

Ville Husso on oppinut on pitämään "päänsä kasassa" tiukoissa paikoisa.

Ville Husso on oppinut on pitämään ”päänsä kasassa” tiukoissa paikoisa. Kuva: NHLI via Getty Images

– Meillä on paljon nuoria pelaajia, ja joukkueena olemme vasta menossa sinne suuntaan, minne me haluamme mennä. Treeneissä näkee, että kaikilla on palava halua kehittyä, Husso kuvaa.

Detroit on keskellä uudelleenrakennusta.

– Olemme pikkuhiljaa siinä tilanteessa, että seuraavina vuosina pitää alkaa päästä ensinnäkin playoffseihin ja sen jälkeen alkaa voittaa, se vaatii tietysti jo paljon. Olemme hyvissä asemissa ja tälläkin kaudella on vielä teoriassa mahdollisuus päästä pudotuspeleihin. Ensi kaudella on varmasti isommat odotukset ja tavoitteet, tietää Husso.

Seuraava Nicklas Lindström nurkan takana

Husso ei uskalla veikkailla, missä Detroit menee kahden–kolmen vuoden päästä.

– Ensin pitää päästä playoffseihin, ja sitten voi tapahtua mitä tahansa. Jokaisen pelaajan pitää treenata kovasti ja tulla vielä paremmaksi. Kun pelaamme joukkueena hyvin, niin se tulos tulee myös sitä kautta. Tällä kaudella olemme jo pystyneet voittamaan ns. ykkösjoukkueita. Tiedämme, että olemme jo lähellä sitä tasoa, Husso toteaa.

Isoimmat odotukset kohdistuvat Detroitissa muutamaan nuoreen lupaukseen, joiden odotetaan ottavan pian johtavien pelaajien roolit ja toimivan organisaation kulmakivinä.

– Hyökkääjä Lucas Raymond, 20, ja puolustaja Moritz Seider, 21, ovat esimerkiksi todella hyviä pelaajia molemmat. Heitä on kiva seurata ihan päivittäin.

Detroitin kultahippu, puolustaja Simon Edvinsson

Detroitin kultahippu, puolustaja Simon Edvinsson Kuva: Getty Images

Farmissa kasvaa korkoa 20-vuotias, liki kaksimetrinen ruotsalaispuolustaja Simon Edvinsson, joka on vuoden 2021 ensimmäisen kierroksen kuutosvaraus.

– Hänen pitäisi olla seuraava Nicklas Lindström. Harjoitusleirillä kauden alla pääsin näkemään häntä, ja hyvän oloinen poika oli kyllä. Innolla odotan, milloin hän saa mahdollisuuden ylhäällä, Husso innostuu.

Husso talloo Hasekin, Vernonin ja Osgoodin jalanjälkiä

Red Wingsin riveissä on torjunut tolppien välissä muun muassa sellaisia tunnettuja kiekon pysäyttäjiä kuten Mike Vernon, Chris Osgood ja tietysti Dominik Hasek.

– Maalivahti on aina yksin maalilla, ja paineet ovat kovat. Itse olen oppinut parin viimeisen kauden aikana, miten käsitellä paineita. Itse pyrin latautumaan peleihin aina samalla tavalla, oli kyseessä runkosarjan peli tai playoffs-ottelu. Pää on pysynyt ainakin tällä kaudella kasassa, eikä oloni ole ollut sellainen, että olisin jossain painekattilassa, sanoo Husso.

Detroitilla on pudotuspelien villikorttipaikkaan eroa yhdeksän pistettä, kun runkosarjaa on jäljellä enää 15 peliä. Teoriassa unelma yhä elää, mutta käytännössä se on lähes tavoittamattomissa.

– Treidiajan päättymisen jälkeen on ollut pari vauhdikasta viikkoa. Tyler Bertuzzi ja Filip Hronek lähtivät. He olivat kuitenkin iso osa tätä joukkuetta. Tämä on viime kädessä bisnestä, mutta se oli ikävää, kun olimme lähellä playoffsia. Sen jälkeen muutama peli meni meiltä ehkä ohi, emmekä saaneet parasta irti, Husso viittaa kuuden pelin tappioputkeen.

Kiekot tarttuvat hyvällä tasolla Ville Husson hanskakäteen NHL:ssä.

Kiekot tarttuvat hyvällä tasolla Ville Husson hanskakäteen NHL:ssä. Kuva: Getty Images

Onko Detroit heittänyt pyyhkeen jo kehään pudotuspelien suhteen?

– Menemme peli ja päivä kerrallaan. Emme mieti liikaa sitä, mitä tapahtuu kuukauden päästä. On uskottava mahdollisuuksiin, toteaa Husso.

Tulikuumat Detroit vs Colorado -pelit enää muisto

Suomalaisvahdin mukaan Detroit on edelleen kova kiekkokaupunki. Sellaisena se tunnettiin erityisesti pari vuosikymmentä sitten.

– Kaupunkia voi sanoa sydämeltään kiekkokaupungiksi. Seuralla on paljon kiekkolegendoja, ja se näkyy hallilla. Lidströmin ja Yzermanin paitoja voi bongata yhä edelleen.

– Vanhoja suuruuksia vierailee lisäksi usein hallilla. Heitä on ollut kiva tavata ja jutella heidän kanssaan. Vaikka emme ole menestyneet viime vuosina, niin fanit täyttävät silti hallin ja meininki on hyvä, Husso muistuttaa.

TV2:n NHL-ottelussa kohtaavat lauantaina 19.3. Detroit Red Wings ja Colorado Avalanche, joiden kohtaamiset olivat tulikuumia ja täynnä dramaattisia tapahtumia 1990-luvulla.

– Colorado vs Detroit -sarjasta on tehnyt dokumenttikin. En tiedä, onko peli enää yhtä kovaa, mitä se silloin oli. Dokumentin mukaan siihen aikaan oli paljon kovia taklauksia ja huitomisia. Sellaista tuskin tapahtuu lauantain pelissä. Kova peli on lauantaina tulossa, ja jos on tarvis, niin meiltä löytyy tarvittaessa kovuutta. Joka joukkue haluaa voittaa tänä kautena mestari-Coloradon, korostaa Husso.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *