• 7 elokuun, 2023

Englannin tähti talloi törkeästi vastustajan pelaajaa – selostajalta ja asiantuntijalta suorat sanat ”älyvapaasta” tempustaKaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.

Englanti eteni jalkapallon naisten MM-kisojen puolivälieriin, kun se voitti Nigerian rangaistuspotkukilpailussa 4–2. Peli eteni jatko-ottelun loppuun maalittomana.

Varsinaisella peliajalla yksi Englannin tärkeimmistä pelaajista Lauren James purkasi turhautumisensa törkeällä tavalla. Laitahyökkääjä tallasi 84. peliminuutilla Nigerian puolustajan Michelle Alozien päälle ja sai keltaisen kortin.

– Ei todellakaan ollut vahinko. Alkaa olla siinä kintaalla, onko keltainen tarpeeksi tuollaisesta törkytempusta. Aivan älyvapaa suoritus Lauren Jamesilta, selostaja Velja Engström kuvaili tilannetta.

Videotarkistuksen jälkeen James sai punaisen kortin ja joutui poistumaan kentältä. Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio kuvaili tekoa todella typeräksi.

– Kun tunteet ovat valloillaan, sekunnin murto-osa riittää etuotsalohkon pettämiseen. Hän varmaan tiesi saman tien (saavansa punaisen kortin), Sainio sanoi ennen jatko-ottelun alkua.

Näet tilanteen jutun alussa olevalta videolta.

Kun Englannin miesten maajoukkue hävisi Italialle rangaistuspotkuilla EM-loppuottelussa vuonna 2021, pettymys purkautui rasismina. Nuoret pelaajat olivat solvausten kohteena. Pelastiko Englannin jatkopaikka Jamesin nyt samanlaiselta törkeältä kohtelulta?

– Varmaan punaisen kortin vaikutus lieventyy voiton myötä. Sympatiani ovat Jamesin puolella pelkästään sen takia, että hän on pelannut huikeat kisat tähän otteluun asti, Sainio arvioi.

Punaisen kortin myötä James ei pelaa ainakaan puolivälieräottelussa, jossa vastaan tulee joko Jamaika tai Kolumbia.

Fifa voi kuitenkin pidentää pelikieltoa, ja tarkka kurinpitokäsittely on tämän rikkeen tapauksessa varma. Kurinpitosääntöjen mukaan ”väkivaltaisesta käytöksestä” annettava rangaistus on vähintään kolmen ottelun mittainen pelikielto. Englannin turnausta on jäljellä korkeintaan kolme ottelua.

Jos pelaajat tai joukkueen henkilökunta poistetaan kentältä suoralla tai epäsuoralla punaisella kortilla, he eivät saa pelata seuraavassa ottelussa. Lisäksi Fifan kurinpitolautakunta voi määrittää muita seuraamuksia, MM-turnauksen säännöissä todetaan.

AIemmin näissä kisoissa Nigerian Deborah Abiodun sai punaisen kortin lohkovaiheen Kanada-ottelussa. Abiodun taklasi myöhässä Kanadan Ashley Lawrencea ja astui nappulat edellä tämän nilkan päälle. Kurinpitokäsittelyn jälkeen hänelle määrättiin kolmen ottelun pelikielto, eikä Abiodun ehtinyt enää pelata turnauksessa.

Maalivahti oli Nigerian sankari

Varsinaisella puoliajalla Englannilla oli lukuisia maalipaikkoja, mutta kaikki yritykset torppasi hienosti pelannut Nigerian maalivahti Chiamaka Nnadozie.

– Nnadozie torjui kaksi kovaa laukausta upeasti, oli rauhallinen ja sijoittui oikein. Hän pelasi maltillisesti, kommunikoi puolustuksen kanssa vahvasti ja seurasi jatkuvasti, mitä kentällä tapahtuu, Nigerian entinen maajoukkuepelaaja Ayisat Yusuf arvioi puoliajalla.

Nnadozie jatkoi vahvoja otteitaan myös toisella puoliajalla ja ottelu eteni maalittomassa tasatilanteessa jatko-otteluun. Vaikka Englanti pelasi jatko-ottelun alivoimalla, Nigeria ei onnistunut maalinteossa painostuksestaan huolimatta.

– Jos pelaa ylivoimalla, pitäisi pystyä hyödyntämään sen tuoma tila. Vastuu pelitavasta on päävalmentajalla, jonka pitäisi tuossa tilanteessa tarjota keinot pelaajille, Yusuf arvioi ottelun päätyttyä.

– Ottelun alussa Nigeria pelasi hyvin. Joukkue pelasi pelaajavartioinnilla, eikä aluepuolustuksella. Kaikki tekivät huimasti töitä niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Jos he olisivat pystyneet ylivoimalla pelaamaan samalla tavalla, Englanti olisi voinut olla ongelmissa. Nigerian olisi pitänyt pystyä paremmin hyödyntämään ylivoima, hän jatkoi.

Katso Englannin ja Nigerian rangaistuspotkukilpailu.

Ottelu eteni rangaistuspotkukilpailuun, joka koitui Nigerian kohtaloksi. Englanti voitti pilkkukisan luvuin 4–2, kun kaksi Nigerian pelaajaa epäonnistui karmeasti.

Ratkaisevan vedon laukonut Chloe Kelly kertoo, että Englanti on harjoitellut paljon rangaistuspotkuja.

– Kun kävelen laukomaan pilkkua, ajattelen tekeväni maalin. Kun voitan sen mentaalitaiston, kaikki on hyvin, Kelly sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle jatkopaikan ratkettua.

Kelly ratkaisi ottelun, kun Englanti voitti viime kesänä EM-finaalissa Saksan. Hän ei kuitenkaan halunnut nostaa itseään jalustalle, vaan kehui joukkuettaan.

– Voitimme EM-kisat, Finalissiman ja ylsimme voittoon jälleen. Jatkamme puskemista. Lisää on luvassa tältä mahtavalta joukkueelta.

Englanti voitti huhtikuussa Brasilian rangaistuspotkuilla Finalissimassa eli Euroopan mestarin ja Etelä-Amerikan mestarin välisen ottelun.

Asiantuntija Sainion mukaan Englanti joutuu varmasti käsittelemään Nigeria-ottelua paljonkin.

– Ja varmasti sen kautta, että mikä ei toiminut. Heidän on myönnettävä, että Nigeria pelasi hyvän ottelun, mutta tuo peli kertoi myös Englannin sitkeydestä. Nämä ottelut pitää voittaa ja ainoastaan lopputulos merkitsee, Sainio toteaa.

Katso Englanti–Nigeria-ottelun kooste napauttamalla kuvaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *