• 23 elokuun, 2023

”Yksi oli lyönyt siivousmopilla työkaveriaan” – Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja puoltaa potkujen helpottamistaSuomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ottivat yhteen A-studiossa hallituksen kaavailemista työllisyystoimista.

Ella Haura,

Veera Pennanen

Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen on monelle yrittäjälle tärkeä asia, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Pentikäisen pitää nykyistä lainsäädäntöä varsin epäedullisena työnantajalle.

– Katsoin muutaman tapauksen, jossa ei olisi saanut tehdä irtisanomista. Yksi oli lyönyt siivousmopilla työkaveriaan, ei saanut irtisanoa. Toinen oli tankannut työnantajan luottokortilla oman autonsa, ei saanut irtisanoa.

Orpon hallitus kaavailee työmarkkinoille laajoja uudistuksia, joihin ay-kenttä on reagoinut voimakkaasti. Työnantajapuolta edustavan Pentikäisen mielestä muutoksia tarvitaan, sillä yrittäjien määrä on pienentynyt Suomessa merkittävästi.

– Jos ei ole työnantajia, ei ole myöskään työpaikkoja.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan kokee, että henkilöperustaisen irtisanomisen helpottamisella ei ole mitään tekemistä työnantajien määrän vähenemisen kanssa.

– Ne syyt ovat kyllä aivan muualla.

Hallituksen esittämiin työllisyystoimiin kuuluu henkilöperusteisen irtisanomisen lisäksi helpotuksia paikalliseen sopimiseen. Pentikäinen kokee, että lainsäädännöstä ollaan nyt poistamassa ”syrjiviä elementtejä” paikallisen sopimisen suhteen.

– Jatkossa paikallinen sopiminen tapahtuu niissä työehtosopimuksen puitteissa, ja se on mahdollista kaikille yrityksille, ei vain järjestäytyneille yrityksille. Sopiminen voidaan tehdä koko henkilökunnan, ei vain ammattiliiton edustajan kanssa.

SAK ja monet muut ammattiliitot on viime päivinä ilmoittaneet ryhtyvänsä vastatoimiin, jos hallituksen uudistukset menevät sellaisinaan läpi. SAK:n Elorannan mukaan vastatoimet voidaan vielä välttää, jos työntekijäosapuolia kuullaan uudistuksia valmistelevissa kolmikantaneuvotteluissa.

Yleislakon mahdollisuutta Eloranta ei lähde arvioimaan.

– Pahimmat [työntekijän aseman] heikennykset on saatava pois pöydältä. Jos ei näin tapahdu, voi olla vähän vakavampi tilanne.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *