• 10 huhtikuun, 2023

”Ei ole suosikkeja, valmistaudumme itse paremmin”

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue selvitti B-lohkon tappioitta ja eteni jatkopeleihin lohkovoittajana.

Maanantaina B-lohkon päätöskamppailussaan Naisleijonat kukisti Unkarin selvin 5–0-lukemin. Uransa toista aikuisten MM-ottelua pelannut Sanni Ahola piti maalinsa koskemattomana, vaikka Unkarilla oli paikkansa.

– Tavoite numero yksi saavutettiin, eli voitimme alkulohkon. Siihen pitää olla todella tyytyväinen. Se ilme ja tapa, miten joukkue on kasvanut voittamaan pelit, on todella iso asia. Vähän päästimme maaleja, sitä tulee jatkaa, päävalmentaja Juuso Toivola summasi.

Vaikka peli olikin Suomen hallinnassa, jäi Naisleijonien otteisiin jatkopelejä ajattellen parantamisen varaa.

Sen myönsi myös Toivola.

– Kaksinkamppailuvoitot, yhdessä eli tiiviinä viisikkona pelaaminen, tuki kiekolliselle ja kiekottomalle pelaajalle ja maalipaikoista tehokkaammin viimeisteleminen, päävalmentaja luetteli.

Juuso Toivola kävelee jäällä.

Juuso Toivola nousi Pekingin olympialaisissa Naisleijonien päävalmentajaksi. Kuva: Heikki Löfman / Finlands ishockeyförbund

Unkari-ottelun avauserässä maalinteossa onnistui vain Nelli Laitinen.

Voitto varmistui toisessa erässä, kun Suomi iski kolmesti: ensin erän alussa Jenni Hiirikoski iski ylivoimalla turnauksen ensimmäisen osumansa.

Suomen vahva kuusisekuntinen erän loppupuoliskolla tuotti lopulta kaksi osumaa: Jenniina Nylund hyödynsi ensin Suomen ylivoiman ja iski maalivahti Aniko Nemethin varusteista kimmonneen kiekon maaliin. Vain kuusi sekuntia myöhemmin kiekko oli jälleen maalissa. Emilia Vesan laukaus näytti epäonnistuvan, mutta vieri kuin vierikin Nemethin vartioimaan maaliin.

Se oli myös kahden nopeiten tehdyn maalin MM-ennätys.

Luvuista huolimatta Naisleijonien otteisiin jäi parantamisen varaa.

– Aika tahmeeta omasta mielestäni, helppoja virheitä, tehdään peli itse itsellemme vaikeaksi. Toivottavasti pystymme nostamaan tasoa viimeiseksi 20 minuutiksi, Tulus kommentoi toisen erän jälkeen Discoveryn erätaukohaastattelussa.

Päätöserässä toivottua tasonnostoa ei vielä nähty, vaikka Ronja Savolainen onnistuikin lisäämään voittolukemiksi 5–0.

Suomi vei kaikki neljä alkulohkon kohtaamistaan selvin 26–3-lukemin. Toisaalta esimerkiksi Ruotsia vastaan oli vaikeaa – voitto irtosi vasta päätöserässä kokeneiden yksilöiden noustua esiin. Luulajan tähdet Viivi Vainikka, Petra Nieminen ja Ronja Savolainen iskivät tarvittavat osumat ja toivat Suomelle helpottavan voiton.

Pohjois-Amerikan jättiläiset vältettiin

Lohkovoitto oli Suomelle erityisen tärkeä, sillä nyt Naisleijonat välttää Pohjois-Amerikan jättiläisten eli USA:n ja Kanadan kohtaamisen puolivälierissä. USA ja Kanada ratkaisevat A-lohkon voiton keskinäisessä kohtaamisessaan Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

A-lohkon ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet joukkueet saavat vastaansa B-lohkon kakkosen ja kolmosen. B-lohkon voittaja Suomi kohtaa A-lohkon kolmosen.

Tällä hetkellä A-lohkon kolmantena on Tshekki, mutta myös Japanilla ja Sveitsillä on vielä mahdollisuutensa. Sarjataulukot näet tästä linkistä.

Suomi on kohdannut Tshekin puolivälierissä kolmissa edellisissä MM-kisoissa (2022, 2021, 2019). Ottelut ovat perinteisesti olleet tasaisia, ja viime syksynä Tanskassa Tshekki nousi voittoon.

Päävalmentaja Toivolalla ei ollut erityistä suosikkia Suomen vastustajaksi.

– Kaikki ovat erilaisia joukkueita, otamme vastaan kenet tahansa. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkouksiakin löytyy. Ei ole suosikkeja. Otamme vastaan kuka tulee, valmistaudumme itse paremmin, Toivola kuittasi.

Maksimaalinen palautusaika

Suomi saa puolivälieriin maksimaalisen palautumisajan: yli kaksi vuorokautta. Puolivälierät käynnistyvät vasta torstaina, ja Suomen ja Unkarin kohtaaminen käynnistyi maanantaina paikallista aikaa jo kello 11.00.

Suomen vastustaja selviää viimeistään keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Tshekki ja Sveitsi kohtaavat.