• 10 huhtikuun, 2023

Kuusi yhtiötä on saanut luvan lykätä sähköhyvityksien maksamista kuluttajille – katso, onko oma yhtiösi listalla


Takautuva hyvitys pienentää monen kuluttajan huhtikuun tai sitä seuraavaa sähkölaskua. Sähkönmyyjää vaihtaneet asiakkaat voivat saada hyvityksen aiemmalta myyntiyhtiöltään rahana.

Efeeler sähkönkulutukseen- ja hallintaan kehitetty rele ja älypuhelinsovellus.

Monen kuluttajan sähkölaskut pomppasivat reippaasti talvella. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Loppusyksyn ja alkukevään korkeiden sähkönhintojen takia jälkikäteen maksettavaksi luvattu sähköhyvitys lähenee toteutumistaan.

Tuen maksamisen vaatimista järjestelyistä huolimatta lukumääräisesti suurin osa sähkönmyyntiyhtiöistä kyennee hoitamaan hyvitykset asiakkaille säädetyn aikataulun mukaisesti.

Toistaiseksi kuusi yhtiötä on saanut Energiavirastolta luvan sähköhyvitysten maksun lykkäämiseen.

– Tämä viittaa siihen, että suurimmalla osalla, koska he eivät ainakaan vielä ole hakeneet lisäaikaa, niin ilmeisesti heillä asiat ovat tavalla tai toisella hoidossa, sanoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Luvan on saanut Fortumin sähkömyyntiyhtiö Fortum markets ja viisi pienempää sähkön myyjää.

Yhtiöt, joille lisäaikaa on myönnetty Mihin asti lisäaikaa on myönnetty
Fortum markets 24.4.2023
Lankosken sähkö 5.5.2023
Seinäjoen energia 19.7.2023
Naantalin energia 30.6.2023
Korpelan energia 31.7.2023
Äänekosken energia 26.6.2023
Lista päivitetty 6.4.2023

Lisäksi käsittelyä odottaa kuusi hakemusta. Sähkönmyyjiä on yhteensä noin kuusikymmentä.

– Tietenkin tilanne voi vaihdella eri yhtiöitten välillä, kuinka paljon yhtiöllä on hyvitykseen oikeutettuja asiakkaita ja kuinka suurista summista puhutaan. Joillakin yhtiöillä määrä on hyvin pieni, niin että ne pystyvät jopa nämä hyvitykset käsittelemään ihan manuaalisesti, toteaa Paananen.

Hän korostaa, että lainsäädäntö edellyttää yhtiöitä viipymättä hakemaan lisäaikaa, jos se ei tietojärjestelmäsyistä saa hyvityksiä maksettua.

Antti Paananen, johtaja (markkinat) Energiavirasto seisoo Tuusulanjärven rannalla Halosenniemessä 17.03.2022.

Jos asiakas ei ole tyytyväinen sähköhyvitykseen, tulee ensin pyytää sähköyhtiöltä oikaisua. Tämän jälkeen voi tarvittaessa tehdä valituksen Energiavirastoon, opastaa johtaja Antti Paananen. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Myös EU on hyväksynyt hyvityksen

Hyvitystä voi saada tietyin ehdoin (siirryt toiseen palveluun) yli 90 euron suuruisista sähkölaskuista.

Sähköyhtiö hyvittää laissa määritetyn summan automaattisesti sähkölaskussa.

Kuluttajien kannattaa kuitenkin varmistaa laskuistaan, että hyvitys tulee myönnetyksi. Epäselvissä tapauksissa tulee olla yhteydessä sähköyhtiöön.

– Jos asiakas ei ole tyytyväinen sähköhyvitykseen, tulee ensin pyytää sähköyhtiöltä oikaisua. Tämän jälkeen voi tarvittaessa tehdä valituksen Energiavirastoon, opastaa johtaja Antti Paananen.

Jos asiakas on vaihtanut sähkönmyyjäänsä, aiemman sähköyhtiön kuuluu maksaa tuki rahana. Tilinumeron puuttuessa tuki voidaan lähettää asiakkaalle myös maksuosoituksena.

Käytännössä sähkönmyyntiyhtiöt toimivat vain hyvityksen määrän laskijoina ja tilittäjinä. Varat hyvitykseen tulevat valtiolta.

Verottajalta haettava sähkövähennys tai Kelan sähkötuki eivät vaikuta sähköhyvityksen saamiseen. Hyvityksellä ei myöskään ole vaikutusta muihin tukiin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.4. klo 23:een saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *