• 13 toukokuun, 2023

Vantaa järjestäisi voitonjuhlan, Yle selvittäisi tulevia EuroviisujaJos Suomen Euroviisuedustaja Käärijä eli Jere Pöyhönen voittaisi viisut myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, alkaisi Suomessa välittömästi melkoinen hässäkkä.

Ensireaktiot näkyisivät ja kuuluisivat varmasti kodeissa, kaduilla ja esimerkiksi torilla.

Yöllisistä juhlista tuskin ehtisi toipua, kun jo sunnuntaina ilmoitettaisiin voitonjuhlien sijainti ja aikataulu. Lisäksi heti alkuviikosta alkaisivat seuraavan vuoden Euroviisujen selvitystyöt.

Tästä jutusta voit seurata Euroviisujen finaalia, joka alkaa kello 22.

Voitonjuhla Vantaalla

Käärijä on kisojen aikana tuonut esiin kotipaikkakuntaansa Vantaata. Tästä syystä on luonnollista, että hän voitettuaan saapuisi Liverpoolista suoraan kotikonnuilleen. Myös koko kansan voitonjuhla järjestettäisiin Vantaalla, kertovat Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén ja Vantaan kulttuurin ja hyvinvoinnin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand.

– Yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä, mutta jos Käärijä voittaisi, olisivat voitonjuhlat Vantaalla joko heti sunnuntaina tai lähipäivinä, Åstrand sanoo.

Vantaalle on jo ehdotettu muun muassa Käärijä-patsasta. Åstrand ei kerro yksityiskohtia, mutta paljastaa, että jotain kyllä olisi luvassa.

– Varmasti jotakin sellaista, josta kaikki Vantaan asukkaat ja Käärijä-fanit pääsevät nauttimaan.

Vaikka voittoa ei tulisi, on Käärijää toivottu Vantaalle esiintymään tämän vuoden aikana.

– Tuloksesta huolimatta uskon, että jollakin tavalla tulemme häntä isommin muistamaan. Käärijä on ollut iso juttu Vantaalle, Åstrand sanoo.

Jos voitto tulisi, voitonjuhlien aikataulu ja sijainti Vantaalla selviäisivät todennäköisesti sunnuntaipäivän aikana.

Yle ryhtyisi selvittämään seuraavia kisoja

Käärijän viisuvoitto käynnistäisi samalla valtavan kisajärjestelyurakan. Ensi vuoden Euroviisut nimittäin järjestettäisiin todennäköisesti Suomessa. Varmaa se ei kuitenkaan olisi, kertoo jo Lordin voiton aikaan vuonna 2006 Euroviisuja järjestänyt Ville Vilén.

Vilénin mukaan aluksi päätettäisiin Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan johdolla, ketkä valitaan kisavalmistelujen työryhmään.

– Olisimme nopeasti yhteydessä EBU:un, pitäisimme parit etäkokoukset ja katsoisimme askelmerkit, Vilén kertoo.

Euroviisuja hallinnoivalla Euroopan yleisradiounionilla EBU:lla on tiukat kriteerit isäntämaan puitteista. Viisutyöryhmällä olisi kuukausi aikaa tutkia ja ilmoittaa EBU:lle, järjestetäänkö kisat Suomessa vai ei.

– Kisakaupunki ja tapahtumapaikka ovat tärkeitä tekijöitä. Suomessa haasteena on tapahtumapaikka, sillä isoja halleja ei täällä paljoa ole.

Helsinki-halli, joka tuolloin tunnettiin nimellä Hartwall Arena, varattiin Lordin voiton jälkeisenä vuonna viideksi viikoksi viisuvalmisteluja varten. Vilén uskoo, että varausaika olisi nyt pidempi.

– Kaikissa isoissa halleissamme pelataan jatkuvasti jääkiekkoa, joten varausaika on haaste.

Tiukat kriteerit kisapaikalle

Kisakaupungilla pitäisi olla valtava määrä hotelli- ja majoituskapasiteettia, ja sen pitäisi olla kansainvälisen lentokentän läheisyydessä. Satojen kilometrien ajaminen lentokentältä kisoihin ei sovi EBU:lle.

Myös kisa-areenalle on tiukkoja kriteerejä muun muassa yleisökapasiteettiin, tekniikkaan ja katon korkeuteen liittyen. Keskikokoiset tv-studiot eivät tule kysymykseen.

– Hallin ei toki tarvitse vielä olla valmis. Esimerkiksi Tanskassa rakennettiin viisuareena tyhjästä viisuvoiton jälkeen, Vilén kertoo.

Vilén ei vielä arvaile, mitkä paikat sopisivat Suomessa kisoja varten. Helsinki-halli on edelleen suljettuna, joten katseet kohdistuvat Tampereen Nokia Areenaan.

Myös Vantaan kaupunki olisi kiinnostunut kisoista. Kansainvälinen lentoasema löytyy, mutta riittävää tapahtumahallia ei.

– Olisimme kyllä todella innoissamme järjestämässä Euroviisuja myös siksi, että Vantaa täyttää ensi vuonna 50 vuotta, Vantaan apulaispormestari Riikka Åstrand sanoo.

Selkeä sapluuna, mutta iso työ

Jos kisakaupunki ja -paikka löytyvät, tehdään Vilénin mukaan raakabudjetointi. Viisukisojen hinta on noin 20–25 miljoonaa euroa. Vilén muistuttaa, että kisat olisivat koko Suomen asia. Suomen valtio antoi Lordin voiton jälkeisenä vuonna kisojen järjestämiseen noin neljä miljoonaa euroa.

– Toki kisoista tulee tuloja. Isäntämaa saa lipputulot, jotka ovat huomattavat, ja paljon muutakin.

Jos Yle ilmoittaisi EBU:lle, että kisat järjestetään Suomessa, alkaisi työ, jonka Vilén jakaa karkeasti hallin sisä- ja ulkopuolisiin tapahtumiin.

Kisoihin tarvittaisiin paljon yhteistyökumppaneita.

– Ohjelman sapluuna on melko selkeä ja tarkka. Ohjelmiston puolelta Ylen vastuulle jäisivät muun muassa avausnumeroiden ja eri maiden esittelypostikorttien suunnittelu.

Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, miksi esiintymisjärjestyksellä on Euroviisuissa merkitystä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *