• 13 toukokuun, 2023

ssä! Florida Panthers kirjoittaa satutarinaa, joka ei unohdu


Yle näyttää Dallasin ja Seattlen NHL-kohtaamisen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Dallas voi varmistaa paikkansa konferenssifinaaleissa, sillä se johtaa ottelusarjaa 3–2. Lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa alkaa kello 2.05.

Florida Panthers 2023 muistetaan vielä pitkään. Käsillä on nimittäin satutarina, jollaista ei NHL:ssä olla todella pitkään aikaan nähty. Runkosarjassa alle tasonsa operoinut joukkue ei ole lyönyt pudotuspeleissä laudalta ainoastaan yhtä, vaan kaksi todella kovan luokan joukkuetta.

Boston takoi runkosarjassa tauluun NHL-historian uuden ennätykset sekä voitoissa että pisteissä ja Torontokin vaikutti olevan tänä keväänä aidosti valmis kaappaamaan pyhän jääkiekkomaljan itselleen.

Mitä vielä.

Bostonin kanssa Florida joutui painimaan seitsemän ottelua, mutta Toronton se hapetti nopeasti viidessä pelissä.

Tällaista tarinaa on vaikea uuden ajan NHL:stä hakea. St. Louis konttasi vielä vuodenvaihteessa 2019, mutta ehti kevääseen mennessä divisioonassaan sijalle kolme. Eikä se kohdannut tiellään mestaruuteen näin isoja tekijöitä.

Kevään 2012 Los Angeles pääsee lähelle. Se tuli pudotuspeliviivan päälle viime metreillä ja pudotti heti kättelyssä kyydistä runkosarjan voittaneen Vancouverin sekä kolmoseksi sijoittuneen St. Louisin. Kahteen isoon päänahkaan se tarvitsi vain yhdeksän ottelua.

Ei silti pidä antaa totuuden hämärtyä: Florida on monin paikoin erittäin laadukas joukkue, kuten olivat 2012 Kings ja 2019 Blueskin. Eikä unohtaa sovi sitäkään, että Florida rullasi vuosi takaperin näyttävään runkosarjan voittoon.

Pohjat nyt nähdylle nousulle on tehty jo aiemmin – harva tosin uskoi tuloskunnon puhkeavan vaikean runkosarjan jälkeen kukkaan tällaisia vastustajia vastaan.

Florida kaatoi Toronton jatkoerässä 3–2 ja eteni konferenssifinaaliin voitoin 4–1. Katso ottelun maalit videolta.

Bobrovski ja Barkov

Marginaalit NHL:n pudotuspeleissä ovat siinä määrin olemattomia, että päivän kunto, joukkueen yhtenäisyys sekä tasapaino näyttelevät usein materiaalietua suurempaa roolia. Torontolla oli hieman enemmän kärkipään osaamista hyökkäyspäässä, mutta tasapainoa tai maalivahtipeliä Floridan tapaan sillä ei ollut.

Jotakin Floridan tasapainosta tällä haavaa kertoo se, että joukkueen paras pistemies Toronto-sarjassa oli puolustaja Aaron Ekblad viidellä (1+4) pisteellä.

Vain pari kuukautta takaperin ammattigolfari Brooks Koepka heilutteli Panthersin kotipelissä Ekbladille oranssia liikennekartiota ja karjui: ”Olet v*tun liikennekartio!”

Aaron Ekblad.

Aaron Ekblad teki eniten pisteitä Floridalle Toronto-ottelusarjassa. Kuva: NHLI / Getty Images

Näin nopeasti maailma NHL:ssä joskus muuttuu. Paljon hehkutetun, runkosarjassa 109 tehopistettä tehneen Matthew Tkachukin ei tarvinnut tehdä Toronto-sarjassa yhtäkään osumaa. Tämä kertoo paljon Floridan syvyydestä.

Yksi pelaaja nousee silti ylitse muiden: kymmenen miljoonan vuosipalkkaa nauttiva, paljon parjattu venäläismaalivahti Sergei Bobrovski aloitti pudotuspelit kakkosvahtina, mutta on maalille päästyään ollut joukkueelleen täysin korvaamaton pelaaja. Evolving hockeyn tilastojen mukaan Bobrovski pelasti sarjassa yhdeksän maalia yli maaliodottaman.

Lukema on järisyttävän kova.

Kaksi Bobrovskin kenties tärkeintä torjuntaa ottelusarjassa tulivat ratkaisupelin jatkoerässä. Ensin Alex Kerfootia ja sitten Auston Matthewsia vastaan.

Esiin on nostettava myös Aleksander Barkov.

Suomalaissentteri sai jo Boston-sarjassa vastustajan kärkipelaajat kuriin, mutta nyt klinikka nousi kokonaan uudelle tasolle. Supertähdet Auston Matthews ja Mitch Marner eivät tehneet Barkovin vahtivuorolla sarjassa yhtäkään maalia viidellä viittä vastaan. Barkov vieläpä pelasi maalipaikkatilastot tähtiä vastaan plussalle.

Barkov ei vieläkään loista kokonaisuutena parhaalla tasollaan, mutta tähtipelaajan pimentäminen nähdyllä tavalla, oli lopputuleman kannalta äärimmäisen merkittävä asia joukkueelle.

Floridan ykkösketju Barkovin johdolla pimensi Toronton avainpelaajat ja vastaiskun se käytti tylysti hyväkseen, kuten ratkaisuottelun 2–0-osumassa.

Jäljelle jääkin vain kysymys: kuka tämän Floridan enää pysäyttää?

Uskomaton Suomi-kevät meneillään

Stanley Cup on tavannut kiertää Suomea tehokkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Vuoden 2010 jälkeen ennen menneen kevään Colorado-juhlaa suomalaisista pokaalin olivat päässeet kirjaimellisesti pelaamalla voittamaan vain Antti Niemi, Kimmo Timonen, Teuvo Teräväinen ja Olli Määttä.

Nyt käsillä on jotakin, mitä emme ole koskaan aiemmin nähneet.

Roope Hintzin kone ei hyydy. Perjantaiaamun viidennessä ottelussa Seattlea vastaan syntyi kaksi osumaa.

Jatkossa on nimittäin neljän suomalaispelaajan Carolina ja kolmen suomalaispelaajan Florida, jotka kohtaavat toisensa itäisen konferenssin finaaleissa. Lännessä viiden suomalaispelaajan Dallas on yhden voiton päässä konferenssifinaalista yhden suomalaispelaajan Seattlea vastaan.

Kaiken päälle Roope Hintz löytyy pudotuspelien maalipörssistä sijalta kaksi ja pistepörssistä sijalta kolme.

On melkoista kotimaista jääkiekkoilotulitusta, että Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Roope Hintz joukkueidensa ykkössenttereinä ovat johdattaneet joukkonsa näin pitkälle maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Täysin mahdollista, jopa todennäköistä, on, että kaksi kolmesta kohtaa toisensa Stanley Cupin loppuotteluissa kesäkuussa.

Siinä tapauksessa sormuksia Suomeen olisi tulossa joka tapauksessa roppakaupalla.

Yle näyttää Dallasin ja Seattlen NHL-kohtaamisen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Dallas voi varmistaa paikkansa konferenssifinaaleissa, sillä se johtaa ottelusarjaa 3–2. Lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa alkaa kello 2.05.

Ikan änärin tuoreimmassa jaksossa puhuttiin muun muassa Toronton sulamisesta, Euroopasta tulleesta pelillisestä virtauksesta sekä säkenöivistä suomalaisista! Kaikki Ikan änäri -jaksot löydät Yle Areenasta tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *