• 25 heinäkuun, 2023

Kylian Mbappen siirtyminen Saudi-Arabiaan ravisuttelisi jalkapallomaailmaa – asiantuntija lataa: ”Se olisi käsittämätöntä”


Saudiarabialaiset jalkapalloseurat ovat tänä kesänä hankkineet lukuisia kansainvälisiä tähtipelaajia. Maanantaina uutisoitiin, että maan suurseuroihin kuuluva Al-Hilal on tehnyt 300 miljoonan euron maailmanennätystarjouksen Paris Saint-Germainin ranskalaishyökkääjä Kylian Mbappesta.

24-vuotias pikakiituri on uransa huippuvuosia elävä supertähti, josta on vuosikausia povattu Cristiano Ronaldon sekä Lionel Messin manttelinperijää jalkapallomaailman huomion keskipisteenä ja maailman parhaana pelaajana. Siirto lähi-itään olisi poikkeuksellinen ura-askel eurooppakeskeisessä huippujalkapallossa.

– On absurdi tilanne, että tällaista keskustelua käydään. Jalkapallomaailman suurimman tähden siirtyminen tuon tasoiseen sarjaan olisi käsittämätöntä, Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen lataa suoraan.

Saudi-Arabian pääsarjan taso ei Nuutisen mukaan ole lähelläkään Euroopan huippusarjoja. Hän ei löydä yhtäkään jalkapalloilullista perustetta ranskalaistähden siirtymiselle maan jalkapalloliigaan.

– Siirtoa ei voisi millään tavalla perustella jalkapalloilullisena askeleena oikeaan suuntaan, Nuutinen painottaa.

PSG:n pelaajat juhlivat mestaruutta.

PSG juhli viime kauden päätteeksi kahdeksatta Ranskan mestaruutta kymmeneen viime kauteen. Kuva: Corbis via Getty Images

Saudi-Arabian mestaruuden voitti viime kaudella Al-Ittihad. Kestomenestyjä Al-Hilal oli kolmas. Seurajoukkueiden maailmanmestaruutta ei ole koskaan voittanut yksikään saudiarabialainen joukkue, vaan turnausta ovat dominoineet eurooppalaiset suurseurat.

PSG on tarjonnut kaksi vaihtoehtoa

Mbappe on tehnyt kolmen viime kauden aikana Ranskan liigassa yhteensä 84 maalia. Viime vuoden MM-kisoissa hän iski kahdeksan maalia. Nuutinen arvioi Mbappen olevan lähellä uransa absoluuttista huippuvaihetta. Mbappen nykyinen sopimus PSG:n kanssa umpeutuu vuoden kuluttua eikä hyökkääjä ole tehnyt jatkosopimusta seuran kanssa.

PSG haluaa pitää kiinni supertähdestään tai ainakin saada korvauksen siirrosta muualle, vaikka kyseessä onkin qatarilaisomisteinen ökyrikas seura.

– On vaikeaa löytää pelaajaa, joka vaikuttaisi oman joukkueensa pelaamiseen enemmän kuin Mbappe. Olisi PSG:lle valtava imagotappio, mikäli maailman arvokkain jalkapalloilija kävelisi ulos ovesta ilmaiseksi vuoden päästä, Nuutinen avaa kokonaisuutta.

Kylian Mbappe kävelee maailmanmestaruuspokaalin ohi.

Mbappe oli viime talven MM-kisojen paras maalintekijä, mutta finaali päättyi pettymykseen, kun Ranska hävisi Argentiinalle. Kuva: ANP via Getty Images

Mbappe on usean vuoden ajan ”flirttaillut” siirtymisellä espanjalaisen suurseuran Real Madridin riveihin. On pidetty todennäköisenä, että vuoden päästä Mbappe siirtyisi Espanjaan. Al-Hilalin sopimustarjous on yksivuotinen, mutta esimerkiksi amerikkalaisen tv-yhtiön CBS:n mukaan sopimuksen kokonaisarvo ylittäisi jopa miljardin euron rajan.

Hyppy Saudi-Arabiaan olisi Nuutisen mukaan tahra paljon saavuttaneen pelaajan uralle.

– Hän on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo asioita, joita moni ei saavuta ikinä. Tämä tahraisi sitä perintöä, jonka hän on tähän mennessä urallaan luonut, Nuutinen analysoi.

Intohimoisena jalkapalloihmisenä Nuutista harmittaa kehityskulku, jossa vielä uransa huippuvuosia elävät pelaajat siirtyvät pois maailman kovatasoisimmista huippusarjoista eivätkä kaikki parhaat kilpaile toisiaan vastaan. Saudi-Arabian kohdalla on puhuttu paljon niin sanotusta urheilupesusta. Termi tarkoittaa, että maa pyrkii kiillottamaan imagoaan urheilun avulla.

– Jalkapallobisneksessä ajaudutaan välillä aika kauas jalkapallon syvimmästä olemuksesta. Tämä on äärimmäinen esimerkki, miten rikkaat valtiot pumppaavat omaa asiaansa jalkapallon avulla, Nuutinen pohtii.

Kylian Mbappe ohittaa vastustajan.

24-vuotias Mbappe on hurmannut jalkapallomaailmaa jo vuosia kyvyllään ohittaa puolustajia yksi vastaan yksi -tilanteissa. Kuva: Getty Images

Muuttuvatko lajin valtasuhteet?

Kesän aikana Saudi-Arabiaan on siirtynyt muun muassa Karim Benzeman, Kalidou Koulibalyn, Roberto Firminon sekä N’Golo Kanten tasoisia tähtipelaajia.

Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF eli Public Investmend Fund omistaa Al-Hilalin sekä kolme muuta seuraa maan jalkapalloliigassa. Julkisten varojen omistusta sekä valtiollisia rahastoja tutkivan SWFI:n (Sovereign Wealth Fund Institute) mukaan PIF:n arvo on 650 miljardia dollaria eli noin 604 miljardia euroa.

Maan pääsarjan mahtiseuroilla on siis todennäköisesti jatkossakin mahdollisuus hankkia tähtipelaajia. Nuutinen ei kuitenkaan vielä näe maan pääsarjaa haastamassa eurooppalaisia sarjoja. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Kiinan pääsarjaan siirtyi muutamia vuosia sitten äkillisesti laadukkaita huippupelaajia.

– Jotta jalkapallosarja on laadukas, tarvitaan niin paljon muutakin kuin vain muutama tähtipelaaja. Tarvitaan esimerkiksi toimivat ympäristöt, valmentajia, paljon pelaajia, faneja ja kaikkea muuta, mikä tekee liigasta kilpailullisen, Nuutinen avaa.

Karim Benzema esiteltiin uudessa seurassaan Al-Ittihadissa 8.6.2023.

Toinen ranskalaishyökkääjä Karim Benzema siirtyi Real Madridista tänä kesänä Al-Ittihadin riveihin. Kuva: Getty Images

Hän itse pitää epätodennäköisenä, että Mbappe lopulta siirtyisi Saudi-Arabiaan. Nuutinen uskoo, että parhaat Euroopassa pelaavat pelaajat nähdään myös ensi kaudella perinteisissä huippusarjoissa. Samalla Nuutinen korostaa, että Saudi-Arabian jalkapallossa on käytössä poikkeuksellisen paljon rahaa.

– Siinä mielessä sarjan nousu on otettava vakavasti. He ravisuttelevat jo nyt jalkapallomaailmaa. Mikäli Mbappen siirto toteutuisi, olisi sillä varmasti vaikutuksia, joita on vaikea ennustaa, Nuutinen toteaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *