• 24 elokuun, 2023

Vain yksi venäläinen sotabloggaaja ennustaa katastrofia Prigožinin kuoleman takia, moni vaikenee


Venäläiset sotabloggaajat ovat reagoineet palkka-armeijajohtaja Jevgeni Prigožinin kuolemaan varovaisesti. Vielä alkuvuonna he ylistivät häntä.

Kuvakollaasissa näkyy Telegram-sivustolta surunvalitteluviestejä Prigozinin kuoleman johdosta.

Sotabloggaajat kirjoittivat laajasti mutta varovaisesti palkka-armeijajohtaja Jevgeni Prigožinin kuolemasta keskiviikkona ja torstaina. Kuva: Kuvakaappaus / Telegram

”[Jevgeni] Prigožinin murhalla on katastrofaalisia seurauksia. Käskyn antaneet eivät ymmärrä lainkaan tunnelmaa ja henkeä armeijassa.”

Näin kirjoitti venäläinen sotabloggaaja Roman Saponkov viestipalvelu Telegramissa keskiviikkona vain hetki sen jälkeen, kun palkka-armeijajohtaja Jevgeni Prigožinin lentokoneen maahansyöksystä oli uutisoitu.

Saponkovin suorasanainen purkaus, jossa hän viittaa hallinnon murhanneen Prigožinin, on poikkeus.

Pääosin venäläiset sotabloggaajat ovat kirjoittaneet Prigožinin kuolemasta varovaisesti ja keskittyen välittämään uusimpia tietoja ja huhuja lento-onnettomuudesta.

Muutos on suuri tämän vuoden alkuun, jolloin monet bloggaajat arvostelivat sodanjohtoa avoimesti ja ylistivät Prigožinia.

Taustalla voi vaikuttaa pelko.

Tunnetuin sodanjohtoa arvostellut bloggaaja Igor Girkin pidätettiin noin kuukausi sitten. Myös Prigožinin kohtalo kapinansa jälkeen voidaan ymmärtää varoittavana esimerkkinä.

Erilaiset teoriat leviävät

Sotabloggaajat ovat vaikutusvaltaisia äärioikeistolaisia hahmoja, jotka välittävät tietoa ja propagandaa Venäjän hyökkäyssodan kulusta. Monilla on yhteyksiä asevoimiin, turvallisuuspalveluihin tai Prigožinin Wagner-palkkasotilasyhtiöön.

Bloggaajien tausta näkyy siinä, miten paljon he Prigožinin kuolemasta kirjoittavat.

Hallintoa lähellä olevat bloggaajat, kuten Komsomolskaja pravda -lehden Aleksandr Kots, ovat hukuttaneet Prigožin-uutiset muiden päivitysten joukkoon. Samoin ovat toimineet myös Venäjän valtiolliset uutisvälineet.

Hieman itsenäisemmät bloggaajat ovat seuranneet lento-onnettomuuteen liittyviä tapahtumia intensiivisesti ja välittäneet tutkinnasta vuotoja, joiden aitoutta on mahdotonta tarkistaa.

Bloggaajat ovat levittäneet erilaisia teorioita onnettomuuden syystä. Koneessa räjähti ehkä pommi, ja takana voisi olla länsi tai Ukraina.

Hallintoon syyttävät sormet eivät kuitenkaan osoita, ainakaan suoraan.

Venäjän hallinto on aiemmin levittänyt ristiriitaisia väitteitä teoista, joihin se on itse syyllistynyt. Näin tapahtumien todellinen kulku hämärtyy yleisön parissa.

”Valtaistuinpelissä joko voittaa tai kuolee”

Prigožinin oma Wagner-yhtiö on pitänyt matalaa profiilia. Se viestii Telegram-kanavallaan, ettei ole antanut mitään lausuntoja tapahtuneesta.

Wagneria lähellä oleva Telegram-kanava Grey Zone kirjoitti kuitenkin keskiviikkona, että Prigožin kuoli Venäjän petturien toimien takia.

Grey Zone on jakanut myös runsain määrin Prigožinin ja hänen kakkosmiehensä, samassa lento-onnettomuudessa ilmeisesti kuolleen Dmitri Utkinin, muistoa ylistäviä kuvia ja videoita.

Varsinaisista bloggaajista vain harva on ottanut kantaa kuolemaan.

Nimimerkki Vojenkor Kotenok kirjoittaa olevansa järkyttynyt, koska Prigožinin kuolema on kova isku Venäjälle. Wagner oli bloggaajan mukaan erityisen tehokas hyökkäyssodassa ja kasvatti Venäjän vaikutusvaltaa Afrikassa.

Nimimerkki Vojennyi Osvedomitel siteeraa televisiosarja Game of Thronesia tavalla, jonka voi ymmärtää verhotuksi viittaukseksi hallinnon syyllisyydestä.

”Valtaistuinpelissä joko voittaa tai kuolee. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole.”

Ihmiset ovat vieneet kukkia ja kynttilöitä Wagnerin Pietarissa olevan rakennuksen eteen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *