• 24 elokuun, 2023

Suomalaiskävelijän kehon lämpö oli 41,9 ja vointi kamalaa katsottavaa – sitten alkoi järjestäjien kummallinen sekoilu: ”Olin aika yksin”


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Yleisurheilun arvokisoissa 50 kilometrin kävelykisa opittiin tuntemaan erityisen raakana lajina. Matka vei kilpailijoista mehut totaalisesti niin henkisesti kuin fyysisesti.

Kisojen jälkeen pelottavalta näyttävät pyörtymiset, oksentelut, hoippumiset ja muut tuskaisat hetket olivat tuttua kuvastoa. Matka hyvästeltiin vuoden 2021 Tokion olympialaisissa. Samalla se poistui myös muiden arvokisojen ohjelmistosta.

Matkan poistamista perusteltiin tv-lähetyksen pituudella sekä sillä, että se oli liian raakaa touhua urheilijoille. Tosin urheilijat protestoivat 50 kilometrin jäämistä historiaan. Esimerkiksi Suomen tämän hetken ykköskävelijä Aku Partanen on kertonut, että päätös sai urheilijoiden keskuudessa murskaavan vastaanoton.

Partasen mielestä 50 kilometrillä juuri ne viimeiset 10–15 kilometriä olivat osuus, jolla katsottiin tosissaan, kuka kestää ja kuka ei.

Kilpakävelyn tulevaisuus on muutenkin ollut hämärän peitossa, ja urheilijat ovat antaneet murskaavaa kritiikkiä siitä, etteivät he pysty valmistautumaan pitkäjänteisesti, koska matkat vaihtelevat koko ajan.

Lue lisää: Yleisurheilun kohu-uudistukselle täysi tyrmäys – suomalaishuippu lataa kovaa tekstiä: ”Ei enää sama laji”

Ojalalla kisan jälkeen älyttömiä käänteitä

Aleksi Ojala pyörätuolissa 35 kilometrin kisan jälkeen.

Aleksi Ojala pyörätuolissa 35 kilometrin kisan jälkeen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

MM-kisoissa matkoina olivat nyt 35 kilometriä ja 20 kilometriä. Torstaiaamuna käydyt 35 kilometrin kisat tarjosivat – varsinkin Budapestin kovassa helteessä – riittämiin draamaa ja sellaista tv-kuvaa, jota 50 kilometriltä totuttiin saamaan.

Suomen toinen edustaja Aleksi Ojala joutui turvautumaan rankkoihin viilennystoimiin ja pysäytti vauhtinsa muutamaan kertaan. Hän saapui maaliin 25:ntenä ja käveli ajan 2.38.34. Ojala tuupertui maahan maaliin päästyään, ja hänet vietiin pois pyörätuolilla.

Ojala kertoi Yle Urheilulle maaliintulon dramaattisista hetkistä, joista ei tosin muista itse mitään.

– Muistikuvat ovat hatarat. Onneksi joukkueella on hyvä lääkäri. Ilkka Räsänen on aukkoja vähän avannut.

– Kehon lämpötila oli 41,9. Siitä sitten viilennykseen. Ilkka olisi toivonut tiputusta, mutta kisajärjestäjät eivät suostuneet sitä antamaan.

Kaiken lisäksi kisajärjestäjät eivät Ojalan mukaan antaneet Suomen joukkueen oman lääkärin tulla lääkintätelttaan.

– Se oli uusi tilanne MM-kisatasolla. Siellä oltiin aika yksin, ei siinä oikein tajunnut, oliko siellä muita urheilijoita.

– Sitten kun pääsin oikeisiin lämpöihin ja sain luvan liikkua, he eivät suostuneet luovuttamaan minua ilman joukkueen lääkäriä. Sitten haettiin Räsäsen Ilkkaa. Sitten Ilkan ohjeilla lähdettiin takaisin ensiaputelttaan.

Räsänen olisi halunnut, että Ojalalle olisi tässä vaiheessa vielä tarjottu tiputusta, mutta se ei kisajärjestäjille käynyt.

– Käydään vähän hitaammalla tämä päivä sitten, Ojala kuittasi päästyään Suomen joukkueen hotellille.

Aleksi Ojala kertoo videolla kummallisista hetkistä 35 kilometrin kävelyn jälkeen.

Ojalan Suomen ennätys 2.28.22 syntyi MM-kilpailuissa Oregonissa viime vuonna. Hän oli tuolloin 13:s. Nyt aika oli kymmenen minuuttia heikompi. Keskeyttäminen ei käynyt mielessä.

– Ei missään vaiheessa, ei tänne tulla keskeyttämään. Ainakin jätin kaiken radalle, siihen täytyy olla tyytyväinen.

Kisan kulkua Ojala tuoreeltaan pystyi avaamaan sen verran, että ensimmäinen tunti oli hyvää kulkua. Kisa alkoi aamulla kello 7 paikallista aikaa.

– Sitten kun aurinko pamahti reitin varralle, tuli kuin märkä rätti naamaan. Siinä tapahtui muutos ja sen näki kaikkien kohdalla. Aika paljon rupesi porukkaa tippumaan.

Aleksi Ojalan maaliintulo 35 kilometrin kilpailussa.

Aleksi Ojalan maaliintulo 35 kilometrin kilpailussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Aleksi Ojala uupuneena 35 kilometrin kisan jälkeen.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Partaselle ikävä uutinen maaliintulon jälkeen

Hienosti 20 kilometrillä kuudenneksi SE-ajalla yltänyt Aku Partanen ehti jo maaliintulonsa jälkeen iloita hetken 11. sijaa ja ennätysaikaansa 2.28.58. Maaliintulon jälkeen annettu kolmen ja puolen minuutin aikasakko muutti loppuajan lukemiin 2.32.28 ja sijoitukseksi 18.

– Lopussa ei kävelyssä ollut rentoutta, meni väkisin puurtamiseksi. Luulen, että siitä ne varoituslaikat tulivat, Partanen kertoi SUL:n tiedotteessa.

Partanen aloitti hyvin ja pysyi kärkijoukossa, kunnes vauhti osoittautui liian kovaksi. Viimeiset kymmenen kilometriä olivat tuskaa.

– Aku huusi, että jalat ovat tyhjät. Energiat ovat loppu. Vauhti hyytyy, Partasen valmentaja Valentin Kononen kertoi yhdeksän kilometriä ennen maalia.

– Aku on saanut kaksi punaista, väsähtäminen näkyy myös tekniikassa, Kononen jatkoi Partasen saamista varoituksista.

Aku Partanen nojaamassa polviinsa 35 kilometrin kävelyssä.

Aku Partanen ottaa happea maaliintulonsa jälkeen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Partanen kertoi kisan jälkeen, että tunnin kohdalla jalat olivat tyhjät, mutta h-hetkellä ei tehnyt mieli luovuttaa. Aikasakon jälkeen voimaan jäi ennätys 2.29.04, joka syntyi huhtikuussa Lappeenrannassa.

– 35 kilometrille tarvitaan enemmän lihaskestävyyttä. Viimeksi huhtikuussa kävelin tiellä yli 30 kilometriä. Ylävartalo ei kierrä tarpeeksi, ja silloin se menee jäpittämiseksi.

Partanen muistutti, että 20 kilometriä oli hänelle kisojen päämatka. 35 kilometriä oli bonusmatka. Kuumat olosuhteet ja palautumisajan huomioiden hän piti kisaansa ihan onnistuneena.

– Kokonaisarvosanaksi annan hyvän, vaikka toki aina haluaa parempaa tulosta. Harmittaahan se aina, kun kärki karkaa, mutta seuraavissa kisoissa sitten.

Aku Partasen koko haastattelu heti 35 kilometrin kävelykisan maaliintulon jälkeen.

Irtiottajakin sortui rikkeisiin

Miesten kisassa irtioton tehnyt ja kilpailua pitkään johtanut Ranskan Aurelien Quinion sortui tekniikkarikkeisiin ja liputettiin ulos voittotaistelusta. Espanjan Alvaro Martin voitti maailmanmestaruuden ennätysajallaan 2.24.30. Martinista tuli Budapestin kisojen tuplamestariksi, sillä hän juhli jo aiemmin 20 kilometrin voittoa.

Espanjalaiset keräsivät kävelymatkoilta jättipotin, sillä naisten puolella Maria Perez voitti niin ikään sekä 35 että 20 kilometriä. 35 kilometrillä hänen voittoaikansa oli 2.38.40.

Espanjalaiset Maria Perez ja Alvaro Martin juhlivat Budapestin MM-kisojen 35 kilometrin mestaruuksia. He voittivat myös 20 kilometrillä.

Espanjalaiset Maria Perez ja Alvaro Martin juhlivat MM-kisojen 35 kilometrin mestaruuksia. He voittivat myös 20 kilometrillä. Kuva: Getty ImagesSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *