• 24 elokuun, 2023

Oliver Helanderin tilanteessa merkittävä muutos aiempaan – Tero Pitkämäki nyökytteli tyytyväisenä, kun kuuli suojattinsa vastauksen


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

– Näin jos kulkee, se on varma MM-mitali.

Oliver Helander, 26, on päässyt nopeasti sisään jousiammunnan saloihin vaasalaisseura Diana 57:n harjoitusradalla. Nuolet tapailevat lajikokeilussa maalitaulun pientä keskustaa, kymppiä. Kunnes yksi lipsahtaa siitä todella kauas.

– Tällä jäädään kisoissa karsintaan, aktiivisesti toista tarkkuuslajia eli frisbeegolfia harrastava Helander naurahtaa.

MM-kisojen avajaisiin on haastatteluhetkellä aikaa puolitoista viikkoa ja loppusyksystä alkaneen harjoitus- ja kilpailukauden huipentuma käsillä.

Vierusradalla valmentaja Tero Pitkämäki ampuu nuolia tauluun kuin aikanaan keihäitä kenttään: tasaiseen läjään, mutta ulommas keskustasta kuin Helander.

Tuula ja Tapio Ketelän opastama lajitutustuminen huipentuu keskinäiseen viiden nuolen mittelöön. Sen Helander voittaa 38–35, vaikka sadattelee viimeisen nuolen lipsahdettua taulun reunamille.

Symboliset tulokset

Vaikka kyse oli tosiaan kummankin debyytistä ikivanhan urheilu- ja ruuanhankintamuodon parissa, tulokset erikoisella tavalla kuin symboloivat Helanderin heitto- ja Pitkämäen valmennushaasteita.

Vaasalaistunut karjaalainen on parhaimmillaan absoluuttinen maailmanluokan tekijämies, mutta pahimmillaan jo saman kilpailun sisällä kuin kansallinen kyky, perusvälitykset akselilla 70–90 metriä. Heittopaikan Jekyll ja Hyde.

– Potentiaali on ihan eri luokkaa kuin minulla, mutta tasaisuus vastaavasti myös, parhaimmillaan 91,53 vain 22-vuotiaana heittänyt valmentaja huokaisee.

Kuvaus näkörajotteiselle.

Valmentajan ja urheilijan jousiammuntakilpailun piti olla leikkisä tapahtuma, mutta viiden nuolen finaalissa kilpailuvietti otti kummastakin vallan. Helander vei numeroin 38-35. Kuva: Ari Hautamäki

Siinä missä Pitkämäki oli tuolloin, 2005, erittäin valmis keihäänheittäjä, Helanderille vielä 26-vuotiaana rakennetaan heittopohjaa. Se on uskomaton tilanne, kun puhutaan ennätystasoltaan 17:ää senttiä vaille 90 metrin kaverista.

– Tilanne on hyvin epätavallinen, mutta myös kiinnostava. Pidän haasteista, Helanderin valmennusvastuuseen syksyllä 2021 tarttunut Pitkämäki sanoo.

Helander oli tuolloin juuri, kolmannen kerran urallaan, jäänyt arvokisatasolla karsintaan, Tokion koronaolympiakisoissa. Se on miesten keihäänheitossa Suomen ennätys.

Vaikka Eugenen MM-kisojen 8. sija viime vuonna ei täysin vastannut odotuksia, Helander otti sen kuitenkin kovin helpottuneena vastaan.

– Olisi ollut turhan kovaa jäädä karsintaan neljännen kerran. Nyt on sen suhteen huomattavasti luottavaisempi olo.

Viime kauden jälkimmäiseen arvomittelöön eli Münchenin EM-kisoihin hän ei kylkivamman takia lähtenyt.

Karmea alku

Kausi 2023 alkoi katastrofaalisesti Dohan Timanttiliigassa 5. toukokuuta: ei tulosta. Sen jälkeen nousujohde huipentui Turun PNG:ssä kauden parhaaseen latinkiin, 87,32:een.

Heinäkuinen laskusuhdanne katkesi Lahden Kalevan kisoissa, kun Helander heitti, vastatuuleen, 85,32. Vauhtiradalle jäi vieläpä parin askelparin reservi MM-kisojen ratkaisuhetkiä varten.

– Heitin sitä ennen aivan etupainoisesti, irrotusvaiheen ajoitus oli pahasti pielessä.

Heinäkuussa yleisurheilupiirejä ihmetytti myös Helanderin ja Pitkämäen päätös kilpailla uudessa Mikkeli Games -tapahtumassa maailmaneliitin keränneen Monacon Timanttiliigan sijasta.

Syy päätökseen oli se, että Pitkämäki oli itsekin rakentamassa tapahtumaa kuopiolaisen yhtiön kanssa. Lisäksi kyseiselle ajanjaksolle oli suunniteltu harjoitustauko, jota valmentaja ei halunnut matkustamisen rikkovan.

Päästäkseen Timanttiliigan syyskuiseen finaaliin Eugeneen Helanderin täytyy nyt onnistua erinomaisesti Zürichin Timanttiliigassa MM-kisojen jälkeen.

Vaisu taso maailmalla

Viime vuonna arvokisojen alla Helanderin kauden paras oli noin 2,5 metriä parempi kuin nyt, mutta vastaavasti kuluva kausi on sallinut hänen heittää useammin täydet kuusi kierrosta kuin aiemmin. Kilpailujen määrä ennen arvokisamatkaa on sama kuin 2022 eli kuusi, kun Kalevan kisojen karsinta jätetään laskuista.

Herkkään paikkaan eli heittokäden olkapäähän on budjetoidusti ammuttu yksi, mutta vain yksi, annos kortisonia. Olkapää ei, poikkeuksellisesti, huoletakaan kaksikkoa kummankin elämän ensimmäisen Unkarin-matkan alla.

Helanderin kilpailutulosten keskiarvo tänä kesänä on ollut 83,15, viime kesänä 82,75. Vaikka kehitys on ollut näin maltillista, mies ei kursaile MM-tavoitteitaan lausuessaan.

– Kyllä uskallan sen sanoa ääneen, että tavoite on mitali.

Valmentaja nyökyttelee vieressä:

– Ainoa oikea vastaus. Tavoite on aivan realistinen.

Tavoitteen realistisuus ei kuitenkaan liity vain Helanderin suoritustasaisuuden parantumiseen ja hyvään terveystilanteeseen, vaan lajin tämänhetkiseen globaaliin näkymään.

Eugenessa maailmanmestari Anderson Peters nakkasi finaalissa kolmesti yli 90 metriä, Neeraj Chopra ja Jakub Vadlejch riitelivät hopeasta muutaman sentin välein yli 88 metrin tasolla. Kauden mittaan kolme miestä puhkaisi 90 metrin rajan, josta tilastoviitonen Helander jäi 17 senttiä. Peräti 11 miestä heitti yli 86 metriä.

Julian Weber on keihään EM-finaalin harvoja suosikkeja.

Saksan muutaman vuoden takainen keihäsdynastia on historiaa, mutta Julian Weber on vahva ehdokas maailmanmestariksi Budapestissa. Kuva: Getty Images

Vaikka kyse on olosuhdelajista, iso kuva on selvä. Kaudella 2023 kukaan ei ole heittänyt yli 90 metrin ja vain neljä atleettia yli 86 metrin. Näistäkin 87,35 korkeassa ilmanalassa Keniassa tuupanneen belgialaisen Timothy Hermanin oikea taso liikkuu 79–80 metrissä. Saksan tähdistä Andreas Hofmann lienee eturistisidevamman takia viimeisellä telakalla, eikä Johannes Vetterin järeään paluuseenkaan uskovista enää isoa porukkaa kerry.

Budapestissa MM-mitali voi hyvinkin lähteä matkaan jopa 85-alkuisella tuloksella, sillä nilkkavammasta kärsinyt Anderson Peters ei ole viime kauden iskussaan. Helander ei usko aivan näin matalaan vaatimustasoon Tonavan rantaan rakennetulla upouudella stadionilla.

Hän on Suomen rajojen ulkopuolella itse saanut aikaan yli 85-metrisen tuloksen kerran. Se tapahtui Tukholman Timanttiliigassa viime vuoden kesäkuussa.

Kuin eri henkilö

Weber (Julian, saksalainen Euroopan mestari 2022), Chopra, Vadlejch. Siinä ilman muuta ykkössuosikit, Helander luettelee.

Ruotsinkielisessä miljöössä kasvanut ja vahvasti suomenruotsalaista joukkuelajia eli käsipalloa maajoukkueessakin pelannut Helander on julkisissa esiintymisissään täysin eri henkilö kuin muutama vuosi sitten.

Esiintymisjännitys on tiessään. Huuli lentää ensimmäisellä kotimaisella, joka vielä 2010-luvun lopussa oli tervanjuontia. Paljosta on kiittäminen nimenomaan Pitkämäkeä, ei toki pelkästään.

Hyvä parisuhde ja ylipäätään erittäin suomenkielinen keihäsperhe ovat tehneet nekin hyvän osansa.

– Voi luoja, miten ne haastattelut ja muut silloin nuorempana jännittivät. Itseluottamus on nyt ihan eri tasolla, Helander nauraa.

Tero Pitkämäki ja Oliver Helander iskevät nyrkit yhteen. Kasvot kameraan päin oleva Pitkämäki virnistää. Helander on selin kameraan.

Tero Pitkämäki kehaisee Oliver Helanderia Turussa kesäkuussa, kun keppi lensi 87,32. Kuva: Tomi Hänninen

Pitkämäki antoi 2021 Tokion olympiakisojen aikana Ilta-Sanomille kovan haastattelun, jossa uskoi Helanderin uran vetelevän viimeisiään ilman radikaaleja muutoksia. Samalla huolestunut legenda teki selväksi, että hän on talentin uudeksi valmentajaksi valmis.

Tokiosta palattuaan Helander tarttui kuuliaisesti, mutta jännittyneenä luuriin. Hän ei sulje pois, että ilman kyseistä puhelua elämän pääsisältö ei enää olisi huippu-urheilu.

– Tuskin alle 80 metrin taso olisi paljon motivoinut.

Oliver Helander keihäänheiton karsinnassa.

Ennen Eugenen MM-kisoja 2022 Oliver Helander oli suomalaiselle mieskeihäänheittäjälle ennätyksellisesti jäänyt kolmesti putkeen arvokisoissa karsintaan. Kuva: Getty Images

Kun Pitkämäki syksyllä 2022 päätti yllättäen irtisanoutua Urheiluliiton lajivalmentajan työstä, hän ilmoitti samalla, että pysyy edelleen Helanderin tukena. Haaste on sen jälkeenkin ollut kaikkea muuta kuin helppo.

– Ei ole kertaakaan kaduttanut. Tästä on osittain tehnytkin niin hienoa juuri se, ettei ole menty mitään suoraa polkua kohti menestystä, vaan on ollut monenlaista säätöä. Suoraan sanoen en tiedä, olisiko edes kiinnostanut valmentaa itseni kaltaista urheilijaa, jonka uralla kaikki eteni niin loogisesti.

Miesten keihäänheiton karsinta on MM-kisojen ohjelmassa perjantaina kello 11.10 (A-ryhmä) ja kello 12.45 (B-ryhmä). Keihäänheiton finaali kilpaillaan sunnuntaina kello 21.20 alkaen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *