• 21 maaliskuun, 2023

Tässä on yksi maastohiihtokauden väriläiskistä – maailmancupin päätösviikolle jäi jännitettävää etenkin naisten sprinttiin


Maastohiihdon maailmancupkauden viimeisissä kisoissa suurin mielenkiinto kiinnittyy naisten sprinttiin. Kerttu Niskanen kamppailee distanssicupin voitosta.

Nadine Fähndrich.

Nadine Fähndrich voitti tällä kaudella vapaan sprintin Val Müstairissa. Kuva: Pierre Teyssot / Action Plus / Shutterstock / All Over Press

Yle välittää kanavillaan kaikki Salpausselän kisojen tapahtumat perjantaista sunnuntaihin 24.–26.3.

Maastohiihdon maailmancupkausi huipentuu tällä viikolla Tallinnassa ja Lahden Salpausselällä. Tallinnassa hiihdetään vapaan sprintti. Salpausselällä puolestaan ohjelmassa ovat vapaan parisprintit, vapaan henkilökohtainen sprintti sekä 20 kilometrin perinteisen yhteislähtö.

Jäljellä olevissa kisoissa ei ole enää hirveästi panosta. Kerttu Niskanen on vahvoilla normaalimatkojen kokonaiskisan voittajaksi. Hän on 22 pisteen johdossa ennen USA:n Jessie Digginsiä.

Perinteisellä Niskanen on kuitenkin lähtökohtaisesti yhdysvaltalaista parempi, joten lähinnä sairastuminen tai haaveri voi viedä suomalaiselta voiton.

Vaikka Niskasen voitto distanssicupissa vaikuttaakin todennäköiseltä, Nousiainen muistuttaa, kaikki on kuitenkin aina mahdollista.

– Voi sattua surkea voitelupäivä. Sitten on hän on vaikeuksissa Digginsin kanssa. Se on kuitenkin teoreettinen mahdollisuus.

Kerttu Niskanen lisäsi Falunin voitollaan eroa Jessie Digginsiin.

Mielenkiintoisin taistelu käydään naisten sprintticupin voitosta. Sveitsin Nadine Fähndrich johtaa ennen kahta viimeistä kisaa viiden pisteen erolla ennen Ruotsin Maja Dahlqvistia. Dahlqvist oli lauantain Falunin sprintissä kolmas ja Fähndrich neljäs.

Sveitsiläinen on yksi kauden väriläiskistä. Maailmancupkausi on ollut muuten lähinnä Norjan ja Ruotsin juhlaa. Fähndrich voitti alkukaudesta kolme maailmancupin osakilpailua.

Mistään puskista 27-vuotias Fähndrich ei ole kuitenkaan tullut. Hän voitti vuonna 2021 parisprintin MM-hopeaa Laurien van der Graaffin kanssa.

– Hän on pystynyt vielä tasaisemmin suoriutumaan. Fähndrichin kaltaisia hiihtäjiä tarvittaisiin Keski-Euroopan maista lisää. Olisi hyvä, että Norjan ja Ruotsin ylivaltaa saataisiin rikottua useamman maan ja useamman urheilijan voimin, Yle Uhreilun asiantuntija Ville Nousiainen sanoo.

Fähndrich on voittanut tällä kaudella niin vapaalla kuin perinteiselläkin. Nousiaisen mukaan Fähndrich ei ole teknisesti mitenkään erikoinen. Hän lähti sprintteihin aiemmin aina kaasu pohjassa.

– Teknisesti hän ei ole paras. Hän on enemmän runnojatyyppi. Nyt hänellä on paljon enemmän malttia ja taktista osaamista. Sitä tulee kokemuksen kautta.

Fähndrichillä on aihioita kehittyä myös kovaksi normaalimatkan hiihtäjäksi.

– Hänen tekniikastaan saisi tulla vähän sulavampaa. Siinä on koko ajan höyry päällä. Siihen sulavuutta lisää ja tatsia lumeen, niin normaalimatkalla meno vakioituu, Nousiainen analysoi.

Maja Dahlqvist hiihtämässä Lahden maailmancupissa

Maja Dahlqvist taistelee sprintticupin voitosta. Kuva: Tomi Hänninen

Iivo Niskanen pystyy pehmittämään

Norjan supertähti Johannes Höfslot Kläbo on tehnyt tällä kaudella miesten yhden kauden voittoennätyksen. Lauantain sprintin voitto oli hänelle 17:s.

Naisissa yhden kauden voittoennätys on Therese Johaugin 20 ykkössijaa. Kläbo voi sivuta sitä, mikäli hän voittaa kaikki jäljellä olevat kolme henkilökohtaista kilpailua.

Kläbolla ei ole juuri heikkouksia.

– Ainut heikkous hänellä on normaalimatkalla. Hän ei ole niin taloudellinen hiihtämään kuokkaa ylämäkeen kuten moni muu. Se on hänen heikkoutensa. Kaikilla muilla matkoilla hän voittaa, jos on kunnossa, Nousiainen sanoo.

Iivo Niskanen on voittanut urallaan yhdeksän arvokisamitalia. Niistä kahdeksan on matkoilta, jotka Ulvang haluaisi muuttaa.

Iivo Niskasen vire on Salpausselän kisojen mielenkiinnon kohteita. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Salpausselällä huomio kannattaa kohdistaa nuoriin suomalaishiihtäjiin. Nuorten maailmanmestari sekä Planican viestipronssimitalisti Niko Anttola on kuluvan kauden ehdoton ykkösnimi nuorten saralla.

– Niko Anttolan edesottamuksia normaalimatkalla kannattaa seurata. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten sprinttiporukamme pärjää.

Lahdessa on hiihdetty usein perinteisen väliaikalähtökisoja. Nyt ohjelmassa on siis 20 kilometrin pertsaa yhteislähtönä. Falunin viikonlopusta sivussa ollut Iivo Niskanen hiihti kyseisellä matkalla toiseksi alkuvuodesta Ranskassa.

– Se on Iivon näytönpaikka. Hän pystyy pommittamaan, mikäli kunto ei ole mennyt alaspäin. Hän on passaillut muutaman viikonlopun, joten hänellä on hyvät eväät.

– Salppurilla on hyvä maasto. Hän pystyy pehmittämään porukkaa siellä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *