• 21 maaliskuun, 2023

Nuoret äänestivät ennätysvilkkaasti varjovaaleissaan perussuomalaisia ja kokoomusta – katso suoraa tuloslähetystä


Nuoret ovat äänestäneet varjovaaleissaan ympäri Suomen. Kaikkiaan nuorten varjovaaleissa annettiin ennätykselliset 90 435 ääntä. Niistä noin 5 000 hylättiin.

Ennätyksellisen monta nuorta antoi äänensä Allianssin varjovaaleissa.

Reeta Cremin,

Rosa Lehtokari

Nuoret ovat antaneet taas äänensä kuulua nuorisoalan palvelu- ja vaikuttajajärjestö Allianssin järjestämissä varjovaaleissa.

Voiton veivät ylivoimaisesti perussuomalaiset 46 paikalla, kokoomus oli toiseksi suurin voittaja 31 paikalla, ja SDP olisi nuorten valitsemassa eduskunnassa kolmanneksi suurin puolue 29 edustajanpaikalla.

Nuorisovaalien eduskunnan paikkajko puolueittain. Lähde Allianssi Ry.

Perussuomalaiset veivät eniten paikkoja nuorten vaaleissa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ja näitä ehdokkaita nuoret äänestivät.

Nuorten vaaleissa eniten ääniä saaneet Top 10. Lähde Allianssi Ry.

Maan ääniharavien 10 eniten ääniä saaneita ehdokkaita. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tulokset julkistettiin tänään Helsingin Vuosaaressa Vuoniityn peruskoulussa. Yle striimaa tilaisuuden, jossa on paikalla Allianssista nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas sekä Allianssin eduskuntavaalien projektipäällikkö Paiju Pajunen.

Tilaisuuden juontaa Ylen toimittaja Reeta Cremin. Paikalla on myös Vuoniityn peruskoulun opettajia ja oppilaita.

Ääniharavina somesta tuttuja hahmoja

Nuorten vaalien tuloksen perusteella kansanedustajaksi valittaisiin 26 alle 30-vuotiasta ehdokasta.

Valtakunnallisiksi ääniharaviksi nuorten keskuudessa nousivat tubettaja Pasi Viheraho (ske.), Tiktokissa terapeutti-Villenä tutuksi tullut Ville Merinen (sd.) sekä kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.).

Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas arvioi, että paljon ääniä saaneissa korostuu se, että he ovat olleet jatkuvasti samoissa sosiaalisen median kanavissa, kuin nuoret.

– Ei voi ajatella että mennään kuukausi tai kaksi ennen vaaleja sosiaaliseen mediaan puhumaan vaaleista, vaan ollaan koko ajan ympäristöissä joissa nuoret on, vaikka sitten somessa, Uusikangas toteaa.

Vuoniityn peruskoulun oppilas Alisa Posio kertoo, että ei ollut yllättynyt perussuomalaisen suosiosta. Posion monet tutut ovat kertoneet kannattavansa kyseistä puoluetta.

– He ovat nähneet niin paljon erilaisia videoita siitä, mitä kaikkea perussuomalaiset kannattaa ja mikä on heidän aatteensa, Posio sanoo.

Posion mukaan somevdeoissa on korostuneet nuoriin liittyvät asiat sekä ehdokkaiden omat kertomukset vaalikampanjoistaan.

Myös oppilas Hilkka Kotilainen pitää omassa äänestyspäätöksessään nuorten asioita tärkeänä. Äänestyksessä hänelle tärkeää on myös mielenterveys, luonto, sekä tasa-arvoasiat.

Nuoret ovat kiinnostuneita samoista asioista, kuin muut ikäryhmät

Silja Uusikankaan mukaan Nuorten vaalien tulos kertoo siitä, että nuoret ovat osallistuneet vaaleihin valtavan hyvin. Tänä vuonna nuoret äänestivät ennätyksellisen paljon varjovaaleissaan.

– Aina joskus kuulee sellaista pohdintaa, tietävätkö nuoret tarpeeksi tai ymmärtävätkö politiikkaa. Minustä tämä osoittaa, että nuoret ovat samalla tavalla kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, kuin muutkin ikäryhmät, Uusikangas sanoo.

Allianssin nuorisovaaleissa on saanut äänestää kuka vain alaikäinen. Paiju Pajunen kertoo, että suurin osa äänestäjistä on yläkoululaisia, lukiolaisia ja ammattikoululaisia, mutta mukana on myös nuorempia.

– Riippuu siitä, kuka on halunnut järjestää äänestyksen. Äänestyksiä on järjestetty myös kirjastoissa ja harrasteryhmissä, Pajunen kertoo.

Nuorten vaalien tarkoitus on tarjota kokemus äänestämisestä ja siten luoda pohjaa äänestämiselle varsinaisissa vaaleissa, ja muulle päätöksentekoon osallistumiselle.

Uutinen päivittyy.

  • Lisää: Kaikki vaaleista Ylen verkkosivuillaSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *