• 24 heinäkuun, 2023

”Pikku Messin” siirtyminen arvostettuun La Masiaan oli vasta alkua – Eurooppaa hallitseva Barcelona haalii lupaavia nuoria


Giulia Dragoni, 16, debytoi jalkapallon naisten MM-kisoissa, kun Italia voitti Argentiinan. Nuori pelaaja on osa Barcelonan uutta strategiaa, jossa arvostettu La Masia -akatemia on isossa roolissa.

Italian Giulia Dragonin taidonnäyte Italiaa vastaan.

Italian avauskokoonpanossa nähtiin yksi tulevaisuuden lupaavimmista pelaajista. 16-vuotias Giulia Dragoni pelasi valtaosan ottelusta, kun Italia voitti Argentiinan 1–0 jalkapallon naisten MM-kisoissa.

– En uskonut pelaavani välittömästi. Sain tietää (paikasta avauskokoonpanossa) viime minuutilla. Mutta joukkuekaverien tuella sain hyvän tunteen ja rentouduin. He sanoivat: ”pelaa niin kuin aina pelaat, sillä omintakaisella tavallasi ja pärjäät hyvin”, Dragoni kertoi Italian jalkapalloliitolle ottelun jälkeen.

Dragoni oli ensimmäinen ulkomaalainen espanjalaisen FC Barcelonan avostetussa jalkapalloakatemiassa La Masiassa. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas sanoo, että Dragonin lempinimi ”Pikku Messi” varmaan kuvastaa aika paljon pelaajan laatua.

– Hän on linjojen välissä pelaava keskikenttäpelaaja, joka kontrolloi palloa poikeuksellisen hyvin ja vaihtaa pallon kuljetusrytmiä dynaamisesti. Dragoni on malliesimerkki monipuolisesta pelaajasta, jollaisia tarvitaan nykyfutiksen vaatimuksissa.

Italialaisen lempinimi viittaa yhteen kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, argentiinalaiseen Lionel Messiin, joka nousi huipulle juurikin La Masiasta.

La Masia avasi ovensa naisjalkapalloilijoille elokuussa 2021. Kunnas arvioi Barcelonan muuttaneen koko strategiansa joukkueen rakentamisessa, kun se nyt haalii lupaavia nuoria ympäri Euroopan.

Vaikka Dragoni oli ensimmäinen ulkomaalaispelaaja, hän ei ole viimeinen. Italialainen liittyi La Masiaan tammikuussa, mutta hänen perässään tuli kolme muuta ulkomaalaista: Emilia Szymczak (Puola), Martine Fenger (Norja) ja Onyeka Gamero (Yhdysvallat).

– Näin seura vahvistaa päätöstään avata akatemiansa lahjakkaille nuorille pelaajille, jotka ovat yksi osa Blaugranan naisjalkapallon tulevaisuuden identiteettiä, Barcelona julisti juhlallisesti tiedotteessaan.

Giulia Dragonin suorituksia Argentiina-ottelusta.

Akatemiahankinnat kuvastavat murrosta

Kunnaksen mukaan Barcelonan muutos kuvastaa murrosta, jossa naisissa mennään miesten jalkapallon maailman suuntaan. Pelaajia hankitaan jo ennen oletettua huippuikää. Yhä nuoremmat pelaajat yritetään sitouttaa seuraan jo aikaisemmin. Siinä on kaksi puolta.

– Pelaajassa on myyyntipotentiaalia vielä tulevaisuudessakin. Lisäksi seuraan saadan halvalla lupaava pelaaja.

Niin sanotuista valmiista pelaajista siirtokorvaukset ovat kasvaneet, vaikkeivat vielä räjähdysmäisesti. Pelaajamarkkinoiden kilpailusta nähtiin viitteitä englantilaisen Alessia Russon kohdalla, kun lontoolaisseura Arsenal tajosi Manchester Unitedille Russosta lähes 585 000 euroa siirtokorvausta.

– Barcelona varmaankin muutti lähestymistapaansa siirtokorvausten kasvamisen myötä. Väitän, että muut isot seurat ympäri Euroopan seuraavat perässä, Kunnas sanoo.

Lue myös: Manchester United menetti kaksi tähtipelaajaansa möhlittyään sopimusneuvottelut

Italian Giulia Dragoni juhlii joukkueen päävalmentajan Milena Bertolinin kanssa.

Dragoni iloitsi avausvoiton jälkeen Italian päävalmentajan Milena Bertolinin kanssa. Kuva: Hannah Peters / FIFA / Getty Images

Kunnas uskoo, että naispelaajien sopimusrakenteet muuttuvat sen mukana, kun maksetut korvaukset kasvavat. Seurat haluavat kiinnittää pelaajia pidemmillä sopimuksilla, jotta pelaajat eivät toistuvasti siirtyisi ilmaissiirroilla.

Esimerkiksi Englannin Lucy Bronze ja Norjan Caroline Graham Hansen ovat siirtyneet Barcelonaan ilman siirtokorvausta.

– Luulen, että olemme nyt murroskohdassa. Lisäksi kattojärjestöillä on iso rooli kasvattajarahan kehittämisessä, jotta kasvattajaseurat saisivat korvauksia.

Ranskalainen Lyon on hallinnut eurooppalaista naisten jalkapalloa 2010-luvulla. Kunnas sanoo, että Lyon oli ensimmäisiä seuroja, joka rakensi niin hyvät puitteet, että he pystyivät kasaamaan jopa ylivoimaisen joukkueen.

Nyt Barcelona on Mestarien liigan hallitseva mestari ja ylsi päättyneellä kaudella kolmatta kertaa peräkkäin loppuotteluun. Onko Barcelona karkaamassa muilta Euroopan seuroilta?

– En usko, että Barcelona lähtee yltiöpäiselle karkumatkalle. On useampia seuroja, jotka ovat tässä kilpailussa mukana. Barcelona on erinomaisessa tilanteessa ja he muokkaavat omaa strategiaansa – niin kuin pitääkin. Mutta Englannin, Ranskan ja Saksan seurat varmasti kehittävät toimintatapojaan, Kunnas arvioi.

Katso Italia–Argentiina-ottelun kooste napauttamalla kuvaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *