• 24 heinäkuun, 2023

nahistelevat majavat tukkivat tien ja uhittelivat autolle – ”Pelkäsin, että eturenkaat ottavat osumaa niiden etuhampaista”Pohjois-Karjalassa Tuupovaarassa oli lauantaina liikkeellä kaksi majavaa. Eläimet eivät osanneet väistää autoa, vaan tukkivat maantien hetkeksi.

Retkeilyalan yrittäjä Lauri Tukiainen oli lauantaina Tuupovaarassa matkalla kesämökille, kun mutkaisella ja mäkisellä autotiellä näkyi yhtäkkiä kaksi tummaa hahmoa.

– Katsoin, että seuraavalla mäellä juoksee kaksi supikoiraa. Lähempänä huomasimme, että ne olivat majavia kuivalla maalla, hän kertoo yllättyneensä.

Tukiainen hiljensi vauhtia ja kuvasi majavia kännykällään. Tarkoituksena oli ajaa varoen eläinten ohi, mutta ne alkoivatkin tehdä hyökkäyksiä autoa kohti.

Majavat eivät väistäneet, mikä teki ohittamisen mahdottomaksi.

– Pelkäsin, että auton eturenkaat ottavat osumaa niiden etuhampaista.

Asiantuntija: Tuttu pari, joka hermostui vieraasta hajusta

Tietokirjailija ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg kertoo, että videolla olevat majavat näyttävät täysikasvuisilta kanadanmajavilta.

– Majavat liikkuvat usein perheinä tai pareina tekemään jotain projektia. Tällä videolla näyttää, että kyseessä on toisilleen tuttu pari, Forsberg arvioi.

Eläimet ovat todennäköisesti kulkeneet hyvässä sovussa eteenpäin, mutta auton haju on saanut ne hermostumaan. Majavilla on heikko näkö ja ne havaitsevat lähinnä liikettä.

Hajuaisti on sen sijaan tarkka. Majava havainnoi ympäristöään myös äänimaailman perusteella.

– Vieraat äänet yhdistettynä vieraaseen hajuun todennäköisesti laukaisivat stressireaktion, kun ei ole sitä omaa turvaa, eli vesiallasta siinä.

Hämmentävä tilanne saa majavat hyökkäilemään myös toisiaan päin. Yhdessä kuvassa majava läiskäyttää päättäväisenä häntäänsä. Vedessä elettä näkee usein, mutta tällä kertaa häntä lätsähtää sateiseen asvalttiin.

– Tällaista en ole ennen nähnyt, että ne tiellä yrittävät läiskäyttää häntäänsä. Majava yrittää pelotella vierasta hajua.

Lauri Tukiaisen huoli auton eturenkaista oli asiantuntijan mukaan ihan aiheellinen

– Villi luonto on villiä. Kyllä ne hampaat kumista menevät, jos sattuvat kohdalle, Forsberg sanoo.

Majavat saattavat kulkea maalla pitkiäkin matkoja

Pepe Forsberg on kuvannut majavia paljon ja hänellä runsaasti kuvamateriaalia, missä eläimet kulkevat yhtä matkaa. Hänen mukaansa on aivan normaalia, että yksi majava kulkee edellä ja toinen perässä, sen hajua seuraten.

– Majava on sosiaalinen eläin, mikä yleensä tarkoittaa älykkyyttä. Näillä insinööreillä on kilometrien mittaisia suunnitelmia ja ne saattavat tehdä usean kilometrin matkoja kuivalla maalla.

Itärajalla Tuupovaarassa kanadanmajavien suunnitelmat etenivät hetken hämmennyksen jälkeen. Lauri Tukiainen pääsi ohittamaan eläimet turvallisesti ja kaikki pääsivät jatkamaan matkaansa.

– Kun majavat pääsivät metsään ja toimittamaan sitä asiaa, joka heillä oli mielessä, niin niiden elämä jatkui varmasti ihan normaalisti, Forsberg sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *