• 24 heinäkuun, 2023

Maria Huntington keskeytti uransa, apurahaa antava ministeriö odottaa häneltä lisätietoa – ”Vertautuu lopettamiseen”


Opetus- ja kulttuuriministeriön käytännöissä urheilu-uran laittaminen tauolle vertautuu lopettamiseen. Ministeriö odottaa Maria Huntingtonilta ilmoitusta, aikooko hän palata ollenkaan.

Maria Huntington pustar ut under sjukampen i OS.

Urheilu-uransa vähintään tauolle laittanut Maria Huntington sai päälajistaan 7-ottelusta tuloksen viimeksi Tokion olympiakisoissa 2021. Sijoitus oli 17:s. Kuva: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Urheilu-urallaan kahden viime kauden aikana suuria vastoinkäymisiä kohdannut Maria Huntington, 26, kirjoitti viime viikolla sosiaalisessa mediassa kadottaneensa kipinänsä huippu-urheiluun ja vievänsä 7-ottelu-uransa vähintään määrittelemättömän mittaiselle tauolle.

Kalevan kisoissa 2019 syntyneellä ennätyssarjallaan 6339 Huntington olisi kauden maailmantilastossa peräti 7:ntenä. Hän ei kuitenkaan ole vienyt täyttä ottelua loppuun kertaakaan sitten Tokion olympiakisojen 2021 muun muassa loukkaantumisten ja sairauksien takia.

Tällä kaudella Huntington kilpaili toukokuussa ja kesäkuun alussa pika-aidoissa ja pituushypyssä. Seitsenottelussa Suomea sekä olympia-, MM- että EM-tasolla edustanut tamperelainen ei ole saanut tällä kaudella tulosta kasaan.

Huippu-urheilijoille nykyään budjettivaroista jaettavia apurahoja maksavan opetus- ja kulttuuriministeriön toiminta on ollut johdonmukaista, kun urheilija ilmoittaa lopettavansa uransa. Apurahaurheilijalta on nopeasti hankittu esimerkiksi median kautta tulleeseen tietoon vahvistus, ja maksatus on lopetettu.

Pistesijapotentiaali

Aiempina vuosina verotonta apurahaa yhteensä 30 000 euroa saaneelle Huntingtonille myönnettiin kesälajien apurahajaossa helmikuussa 10 000 euroa, jota maksetaan hänelle kerrallaan runsaat 833 euroa kuussa. Status vaatii, että urheilijassa nähdään arvokisatasolla vähintään pistesijapotentiaali.

Henkilökuva

Urheilija-apurahat ovat yksi ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkolan työsarka opetus- ja kulttuuriministeriössä. Vuodet 2019-2020 hän työskenteli Maria Huntingtonin lajijärjestössä eli Urheiluliitossa valmennusjohtajana. Kuva: Mikko Koski / Yle

– Huntingtonin tekemä ilmoitus vertautuu ministeriön silmissä lopettamiseen, ja käytäntö on periaatteessa sama kuin lopettavan urheilijan kohdalla, sanoo ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola ministeriöstä.

Niemi-Nikkola korostaa, että ministeriö keskustelee aina urheilijan kanssa ennen minkäänlaista päätöstä.

– Odotamme urheilijan omaa ilmoitusta harjoittelun keskeyttämisestä. Kysymme myös, osaako hän sanoa, miten väliaikainen tilanne on mahdollisesti kyseessä.

Urheilijan tulee toimia ripeästi; ministeriö ei odota kuukausitolkulla.

– Sitten alamme aktivoitua asiassa Olympiakomitean tai Urheiluliiton kautta ja voimme oma-aloitteisestikin lopettaa maksamisen. Haluamme olla aina urheilijoita kohtaan erittäin kohtuullisia ja inhimillisiä. Mutta kun julkisten budjettivarojen kanssa läpinäkyvästi toimitaan, se antaa luonnollisesti meillekin vain tietyn liikkumavaran.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *