• 21 helmikuun, 2023

”Olin aivan seis” – Planicassa paineet ovat Niskasten suksia huoltavan seuraajan harteilla


Planican MM-kisojen maastohiihdossa katse kääntyy urheilijoiden lisäksi myös huoltajiin. Onnistuneella suksien testauksella ja voitelulla voi kääntää pienet marginaalit edukseen.

Huoltopäällikkö puolestaan pitää kaikki langat käsissään. Suomen maajoukkueessa pestiä on hoitanut kaudesta 2021–2022 lähtien Mika Venäläinen.

– Yritämme edesauttaa urheilijoita siihen tulokseen, johon kunto edellyttää, Venäläisen tiivistää huollon roolin.

Ennen Venäläistä puikoissa oli Martin Norrgård, joka peri pestin Aki Hukalta. Hän toimi huoltopäällikönä 2018–2020. Jo ennen sitä Hukka työskenteli Suomen huoltotiimissä.

Hukka myöntää, että vuodet olivat raskaita. Häntä kiinnosti tehtävän haasteellisuus.

– Vaimo oli kotona enemmän huolissaan jaksamisestani. Vaikka henkinen kuorma oli kova, huoltoporukka pysyi päällikön takana. Ilman sitä tukea en olisi jaksanut. Nukuin yöni kuitenkin hyvin.

Hukka jätti tehtävän omasta tahdostaan keväällä 2020. Hänellä oli optio kahdesta seuraavasta kaudesta.

Pestinsä jälkeen useiden vuosien raastavuus purkautui.

– Viimeisen maailmancupviikonlopun jälkeen olin aivan seis. Kun pääsin kotiin, nukuin ensimmäiset kaksi viikkoa, Hukka muistelee.

Aki Hukka.

Aki Hukka palasi täksi kaudeksi Suomen hiihtomaajoukkueen huoltotiimiin. Hän on mukana myös Planicassa. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

”Ei kärsi epäonnistua”

Huoltopäällikön pestinsä aikana Hukka joutui monta kertaa myrskyn silmään. Hänen mukaansa huoltopäällikön tehtävästä raskaan tekee se, että on yksin vastuussa kaikesta.

Huoltopäällikkö on se, joka menee epäonnistuneen kisan jälkeen median eteen kertomaan, miksi kalusto ei toiminut.

– Vaikka päätökset tehdään porukalla, huoltopäällikkö kantaa vastuun. Se menee median eteen ja selittää, jos on jotain selitettävää.

– Ei täällä kärsi epäonnistua. Urheilijoiden pitää olla kunnossa, heille pitää löytää parhaat mahdolliset sukset sekä paras mahdollinen voitelu. Se on menestyksen salaisuus.

Hukka palasi huoltotiimiin tällä kaudella parin vuoden tauon jälkeen. Hän on ollut tällä kaudella joissakin maailmancupin kisoissa, joiden lisäksi hän on mukana myös Planicassa.

– Mukava olla rivihuoltomiehenä, Hukka kuittaa.

Viime kaudella hän toimi Pekingissä Suomen paralympiajoukkueen huollossa.

– Ihan on virtaa eri tavalla. Olin kuitenkin ollut jo kuusi vuotta mukana.

Iivo Niskanen.

Iivo Niskanen tutustui Planican latuihin. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Menetettyjä mahdollisuuksia

Huoltopäällikön ominaisuudessa Hukka koki yhdet arvokisat. Vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa Suomi oli pitkään ilman mitalia. Yhdistelmäkisassa Iivo Niskasen mitalisauma karahti kaatumiseen perinteisen osuuden juottopisteellä. Niskanen oli lopulta neljäs.

Muutamalla muullakin matkalla Suomi oli lähellä mitalia. Paine kasvoi myös huoltopuolella.

Piina päättyi 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa, jossa Niskanen lykki pronssille. Hyvän ja huonon suorituksen ero voi olla häilyvän pieni.

– Nähtiin, että saimme vain yhden mitalin. Jos Iivo ei olisi kaatunut skiahtlonissa, siitä olisi tullut mitali. Jos Ristomatti Hakola ei olisi kaatunut parisprintin finaalissa, siitä olisi tullut mitali. Mikäli Krista Pärmäkoski oli hiihtänyt kaksi sekuntia nopeammin, olisi tullut mitali, Hukka luettelee.

– Kun mitali saatiin, se oli osoitus siitä, että meillä oli mahdollisuuksia. Karumpi niistä kisoista olisi ollut tulla ilman mitalia. Media ei muista sitä epäonnea, jota yksittäisissä kisoissa on ollut.

Hukka arvosti sitä, että urheilijat tulivat antamaan kasvotusten palautetta.

– Tarkoitus on se, että palaute tulee suoraan. Ollaan rehellisiä molemmin puolin. Kukaan ei voitele koskaan tahallaan huonosti.

Planicassa Suomen kovimmat menestysodotukset lepäävät Iivo Niskasen ja Kerttu Niskasen harteilla. Venäläinen vastaa sisarusten suksien pidosta ja Vesa Mäkiranta luistosta.

Venäläinen ei koe, että huoltopäällikön työ olisi pois henkilökohtaisesta huollosta.

– Koen, ettei voi olla sellaista päällikköä, joka ei osallistu testaukseen ja vähän voiteluunkin.

Mika Venäläinen.

Mika Venäläinen on Suomen nykyinen huoltopäällikkö. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Erilainen lumi

Venäläinen uskoo, että Planican radat suosivat Suomen joukkuetta. Kauden aiempiin kisoihin verrattuna tilanne on silti erilainen, sillä Planicassa on luonnonlunta.

Planicassa olosuhde on kutakuinkin samanlainen kuin neljä vuotta sitten Seefeldissä. Kisat käydään kovassa plussakelissä.

Hukka löytää kuitenkin yhden eroavaisuuden.

– Ehkä lumi on pikkaisen erilaista kuin Seefeldissä. Lumi oli siellä ongelma. Kaikilla urheilijoilla ei ollut suksea siihen keliin. Uskon, että näistä tulee meille hyvät kisat.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *