• 22 helmikuun, 2023

“Kyllä se on aika rankkaa”Euroopan keskuspankki EKP on aikeissa nostaa ohjauskorkoa jälleen maaliskuussa. Kehitys vaikuttaa myös asuntolainojen viitekorkoihin.

Taloustieteilijä Sixten Korkman arvioi, että asuntolainojen viitekorot voivat nousta vielä merkittävästikin.

Asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor, nousi tässä kuussa 3,5 prosenttiin. Suomessa asuntovelallisia asuntokuntia on arviolta 850 000.

Korkman muistuttaa, että asuntolainojen nousun taustalla vaikuttaa ohjauskorko, jota Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut kolme prosenttia puolen vuoden aikana.

– Kyllä se [viitekorko]voi vielä nousta prosentin, puolitoista. Kyllä se on aika rankkaa, Korkman arvioi tiistain A-studiossa.

EKP pyrkii koronnostoilla painamaan inflaation, eli hintojen nousun, kahteen prosenttiin.

Parhaillaan Suomessa vieraileva EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on perustellut ohjauskorkojen nostoja sillä, että inflaatiolla on suuri vaikutus euroalueen talouteen ja täten ihmisten elämään.

Keskuspankki on jo kertonut aikeistaan nostaa ohjauskorkoa myös maaliskuussa.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ei puolestaan usko EKP:n tekevän enää useita koronnostoja.

– Maaliskuun jälkeen ei välttämättä enää tule yhtään. En yllättyisi ollenkaan vaikka nämä euriborit ei enää juurikaan nousisi, Kangasharju totesi.

A-studion vieraana oli Korkmanin ja Kangasharjun lisäksi poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Voit katsoa A-studion tiistain 21.2 lähetyksen Yle Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *