• 8 huhtikuun, 2023

Ruotsalaisten kohutemppu Lahden maailmancupissa puhuttaa vieläkin – Norjan tähtihiihtäjiltä kritiikkiä sääntöpoukkoilusta


Moa Ilar diskattiin sprinttikilpailusta epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi. Toisinaan vastaavaa on katsottu Kansainvälisessä hiihtoliitossa läpi sormien.

Moa Ilar hiihtämässä sprintin alkuerää.

Ruotsalaissprintteri Moa Ilar Salpausselän alkuerässä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Hiihdon maailmancup-kausi on takana, mutta Salpausselän kisat ja etenkin niiden tuomarilinja puhuttavat edelleen. Sprinttikilpailun alkuerässä joukkuekaveriaan auttanut Moa Ilar hylättiin kilpailusta kokonaan epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi.

Ilar päästi juuri ennen maalia katkenneella sauvalla hiihtäneen Maja Dahlqvistin edelleen. Tempun myötä välieriin edennyt Dahlqvist varmisti itselleen samalla sprintticupin voiton.

Norjalaishiihtäjät kaipaavat Kansainväliseltä hiihtoliitolta selkeämpiä ohjeistuksia siihen, mikä kisoissa on sallittua. Salpausselän tapahtumien jälkeen useat maajoukkuehiihtäjät ovat kritisoineet hiihtoliittoa epäselvästä linjasta.

– Ei voi olla niin, että vain siksi, koska se on selvempää, siitä on rangaistava ankarammin. Tällöin arvioiminen alkaa olla vaikeaa, Pål Golberg arvioi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ilar kertoo ajatelleensa ainoastaan joukkuetoverinsa etua.

– Silloin ja siellä se tuntui oikealta päätökseltä. Joku voisi väittää, että voimani loppuivat. Sitä ei voi tietää, Ilar väitti.

Näin Moa Ilar päästi Maja Dahlqvistin ohitseen.

Norjan maajoukkuehiihtäjistä Johannes Hösflot Kläbo ja Ingvild Flugstad Östberg ovat Golbergin kanssa samoilla linjoilla siitä, että FIS:n tulee tehdä tarkempi linjaus siitä, mikä on joukkueen taktiikkaa ja mikä epäurheilijamaista käytöstä.

Kansainvälisen hiihtoliiton sääntöjen mukaan ”kaikenlainen urheilutuloksen manipulointi on kiellettyä, koska se voi heikentää luottamusta lajiin ja tulokseen, joka olisi ollut luonnollinen”.

– Heidän täytyy ehdottomasti tarkastella sääntöjä. On olemassa aina kaksi puolta, mutta Dahlqvistille tilanne oli ratkaiseva. Se oli ehkä vähän turhan selkeää, Kläbo arvioi.

Vastaavia tapauksia on ollut aiemminkin, mikä korostaa Östbergin mukaan sitä, että selkeämmille säännöille on tarvetta.

– Miten voidaan arvioida, antaako joku kaikkensa vai ei? Sellaisissa tilanteissa on aina sana sanaa vastaan, korosti Östberg.

Yksi esimerkki löytyy vuoden 2020 Tour de Skiltä. Tuolloin Erik Valnes päästi Tourin voitosta taistelleen Pål Golbergin ohitseen sprinttifinaaliin. Valnes selvisi tilanteesta ilman rangaistusta.

– Mielestämme linja on hieman liian epäjohdonmukainen, Golberg kertoi.

Salpausselällä Sveitsin Nadine Fähndrich johti sprintticupia ennen päätöskisaa 21 pisteellä. Fähndrichiltä kysyttiin, oliko peliliike epäurheilijamainen.

– On vaikea sanoa. He ovat joukkue. Totta kai he auttavat toisiaan, sveitsiläinen totesi kilpailun jälkeen.

Suomalaiset puolestaan ymmärsivät ruotsalaiskaksikon toimintaa.

– Se oli hienosti tehty Moa Ilarilta. Siinä näkyi ruotsalaisten tiimihenki. Majalla oli pelissä aika isot potit tuossa, esimerkiksi Jasmi Joensuu totesi.

Hiihtokausi Ylen kanavilla jatkuu vielä Rovaniemen Suomen cupin kisoilla 15.–16.4.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *