• 29 huhtikuun, 2023

Charles Leclerc saavutti tuplan – pari tallia käytti heti sääntöihin jääneen porsaanreiän


Bakussa ajettiin F1-viikonlopun toinen aika-ajo. Nopein oli jälleen Ferrarin Charles Leclerc. Valtteri Bottas jäi ensimmäiseen osioon, sijoitus 17:s.

Charles Leclerc.

Charles Leclercin aika-ajokyyti on ollut vankkaa Bakun ahtaalla katuradalla. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Formula ykkösissä ajettiin historian ensimmäinen sprinttikisan aika-ajo. Paalulle lauantai-iltapäivän sprinttikisaan ajoi eilistenkin aika-ajojen voittaja, Ferrarin Charles Leclerc. Toiseksi ja kolmanneksi ajoivat Red Bullin kuskit, Sergio Perez ja Max Verstappen.

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli 17:s.

Aika-ajon ensimmäinen osio keskeytyi hieman etuajassa punaisiin lippuihin, kun Williamsin yhdysvaltalainen tulokaskuski Logan Sargeant ajoi ulos. Ensimmäiseen osioon jäivät Alfa Romeon Zhou Guanyu ja Bottas, AlphaTaurin Yuki Tsunoda ja Nyck de Vries sekä Alpinen Pierre Gasly.

Sprintin aika-ajoissa ensimmäinen osio kestää vain 12 minuuttia, toinen kymmenen ja kolmas kahdeksan minuuttia. Bottaskin ehti ajaa vain yhden kierroksen ennen kuin Sargeantin ulosajo keskeytti session.

Sargeant oli avausosion 11:s, mutta auto meni pahaan kuntoon, joten hän ei luonnollisesti voinut ajaa kakkososiossa.

Toisessa osiossa putosivat McLarenin Oscar Piastri, Haasin Nico Hülkenberg, Alpinen Esteban Ocon, Haasin Kevin Magnussen ja Sargeant.

Viimeisessä osiossa Leclerc ehti ajaa kovimman ajan, vaikka pyörähteli myöhemmin ratavalliin.

Uusi formaatti

Sprinttikisa ajetaan tällä kaudella yhteensä kuuden F1-viikonlopun yhteydessä. Ensimmäinen on vuorossa nyt Azerbaidzhanin Bakussa. Tällä viikolla Kansainvälinen autoliitto FIA tiedotti merkittävistä muutoksista formaattiin.

Lue lisää: Formula ykkösissä historiallinen uudistus – tulevana viikonloppuna ajetaan peräti kaksi aika-ajoa

Tiivistäen muutokset tekivät sprinttikisaviikonloppujen aikataulusta sellaisen, että perjantaina ajettiin vapaat harjoitukset sekä aika-ajot, jotka määrittivät lähtöjärjestyksen sunnuntain osakilpailuun. Perjantaina paalulle ajoi Leclerc ennen Verstappenia ja Pereziä. Bottas oli 14:s.

Aiemmin perjantain aika-ajot määrittivät järjestyksen lauantain sprinttiin, jossa ratkottiin lähtöjärjestys sunnuntain kisaan. Nyt lauantain vapaa harjoitus jäi pois ja sen tilalle tuli sprinttikisan aika-ajo. Sprinttikisassa jaetaan pisteitä edelleen kahdeksalle parhaalle, mutta se ei vaikuta enää sunnuntain kisan lähtöjärjestykseen.

Muutoksilla tähdätään siihen, että kuljettajat uskaltaisivat ajaa sprinteissä totisemmin. Aiemmin sprinttikisoja on kritisoitu siitä, etteivät kuljettajat uskalla ottaa siinä riskejä pääkisan asetelmia ajatellen.

Rengaskohua

Muutokset aiheuttivat heti myös pienimuotoisen sääntö- ja rengaskohun. Sprinttiaika-ajon ensimmäisessä ja toisessa osiossa tallien tulee käyttää uusia medium-renkaita, päätösosiossa uusia pehmeitä renkaita.

Tämä kuitenkin antoi mahdollisuuden pieneen taktikointiin. Säännöt eivät määränneet, että tallien olisi pakko säästää tuoreet, pehmeät renkaat sprintin aika-ajoon. Niinpä ne tallit, jotka ajattelevat muutenkin jäävänsä ensimmäiseen tai toiseen osioon, voivat perjantain aikana käyttää kaikki pehmeät renkaansa.

Autosportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) FIA yritti vielä perjantaina tehdä viime hetken muutosta sääntöihin – jotta tallien olisi pakko säästää pehmeät renkaat lauantain sprinttiaika-ajoon – mutta sääntömuutos ei saanut riittävän montaa tallia taakseen.

Näin toimivat McLarenin Lando Norris ja AlphaTaurin Yuki Tsunoda. Heillä ei ollut lauantain sprinttiaika-ajoon enää uusia pehmeitä renkaita, sillä he käyttivät ne perjantaina. Norris pääsi sprinttiaika-ajon viimeiseen osioon, mutta oli kymmenes, koska hän ei voinut enää lähteä radalle.

Perjantaina taktikointi toimi. Norris oli varsinaisen kisan aika-ajossa seitsemäs ja Tsunoda kahdeksas.

17 kierroksen mittainen sprinttikisa ajetaan lauantaina kello 16.30 ja varsinainen osakilpailu sunnuntaina kello 14.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *