• 8 huhtikuun, 2023

Jenni Hiirikoski saavutti uskomattoman merkkipaalun – pelottava loukkaantuminen muutti suhtautumista pelaamiseen ja nyt hän haluaa nauttia joka hetkestä


Naisleijonien 3–0-voitto Saksasta ei pelillisesti jättänyt juurikaan jälkipolville kerrottavaa.

Merkitystä tuolla MM-kisojen B-tasolohkon ottelulla kuitenkin oli. Suomi otti tietenkin pudotuspelien kannalta tärkeät kolme pistettä, mutta ottelussa rikottiin kuitenkin myös yksi upea merkkipaalu.

Naisleijonien arvostetulle kapteeni Jenni Hiirikoskelle se oli nimittäin A-maaottelu numero 400. Juhlaottelussaan Hiirikoski oli Suomen tehokkain kahdella syöttöpisteellään.

Ei kuitenkaan ollut varmaa, pelaisiko maajoukkueen kapteeni uransa 15. MM-kisoissa. Tähtipuolustaja sai nimittäin SDHL:n finaalisarjassa iskun kaulaansa ja joutui leikkaukseen – vain kaksi ja puoli viikkoa ennen MM-kisojen avausottelua.

Hiirikoski kuitenkin toipui pikavauhtia.

– Heti tapahtuman jälkeen leikkaus sujui hyvin, haava lähti tosi hyvin paranemaan. Onneksi oli viikko aikaa keskittyä siihen, että haava paranee hyvin. Se näytti hyvältä ja pääsi lähtemään tänne, Hiirikoski aloittaa.

Luistimen viillon kaulaansa saanut Jenni Hiirikoski seurasi SDHL:n ratkaisevaa loppuottelua vaihtopenkin takaa.

Jenni Hiirikoski seurasi SDHL:n finaaliottelua vaihtoaitiosta. Kuva: TT/Lehtikuva

Erityisen tärkeää oli päästä luistimille pian tapahtuneen jälkeen.

– Oli myös kiva päästä heti viiden päivän jälkeen tapahtuneesta takaisin jäälle. Itselleni oli tosi tärkeä hetki, että pääsi tosi nopeasti takaisin luistimille.

”Ihmiset ympärillä

Kaudella 2003–2004 alkanut A-maajoukkueura on jatkunut jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Hiirikoski on pelannut arvokisoissa jokaisen ottelun ensimmäisistä MM-kisoistaan (2004) lähtien lukuun ottamatta vuoden 2006 olympialaisia. Silloin hän jäi sivuun loukkaantumisen takia.

Näinä vuosina hän on saavuttanut kolme olympiapronssia, seitsemän MM-pronssia ja yhden MM-hopean, joka tuli Espoon kotikisoissa vuonna 2019.

– Kaikkia hienoja hetkiä on ollut. Monesti olen nostanut (hienoimmaksi saavutukseksi) ihan ensimmäiset MM-kisat ja hetket, jolloin on nähnyt, mitä arvokisamitalin voittaminen merkitsee. Upea hetki oli varmasti kotikisat 2019. Tuntui, että ihmiset elivät ja hengittivät mukanamme sitä turnausta.

Mutta olisiko 16-vuotias Hiirikoski uskonut pelaavansa kiekkoa vielä 2023 MM-kisoissa?

– Ei sellaista silloin osannut ajatella niin pitkälle. Siinä ympärillä silloin oli kokeneita pelaajia, joilla oli pitkä ura. Heitä katsoi ylöspäin ja yritti imeä kaikki vinkit. He ovat meille tietä raivanneet, Hiirikoski muistelee ja nostaa esiin Sari Marjamäen (Frisk), Emma Terhon, Karoliina Rantamäen, Saija Tarkin ja Riikka Sallisen.

Jenni Hiirikoski.

Jenni Hiirikoski on johtanut Naisleijonia yli kymmenen vuotta. Kuva: Tomi Hänninen

Niin kuitenkin kävi. Pitkän uran salaisuus löytyy nöyrän kapteenin mukaan ihmisistä ympärillä.

– Niin omassa seurajoukkuearjessa kuin maajoukkueessakin. Hyvä porukka ympärillä vie itseäkin eteenpäin. Meillä on ollut aina kovat tavoitteet seurassa ja maajoukkueessa, ne ohjaavat tekemistä. Hyvät valmentajat potkivat eteenpäin ja antavat uusia vinkkejä, Hiirikoski aloittaa.

– Urheilijana oleminen on parasta, mitä tällä hetkellä tiedän. Nautin suuresti, että saan elää urheilijan arkea ja kehittää itseäni.

Jenni Hiirikoski nostaa puntteja.

Jenni Hiirikoski tunnustautuu suureksi harjoittelun rakastajaksi. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

”Hattua päästä”

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen muistaa Hiirikosken ensimmäiset kansainväliset ottelut.

– Jos joku olisi minulle silloin sanonut, että Jenni Hiirikoski tulee pelaamaan 400 A-maaottelua, olisin sanonut, että nyt lääkitys kuntoon, Lehkonen heittää mutta vakavoituu pian.

– Että oikeasti jaksaa noissa puitteissa, noissa olosuhteissa tarpoa matkaa läpi… Hattua päästä, hän on tehnyt huikean uran tähän asti ja ollut tärkeä esikuva niin nuorille tytöille kuin kokeneille pelaajillekin. Kyse on todellisesta huippu-urheilijasta.

Michelle Karvinen lohduttaa Jenni Hiirkoskea.

Viime syksyn MM-pettymys otti kapteenia koville. Kuva: Tomi Hänninen

Lehkosen mukaan Hiirikoski on osoittanut johtajuutta etenkin vaikeina aikoina. Naisleijonien viime vuosiin on mahtunut lukuisia kohuja. Myöskään otteet kaukalossa eivät ole vastanneet odotuksia, ja Suomi putosikin viime syksyn MM-kisojen jälkeen katastrofaalisesti B-tasolohkoon.

– Hän on esikuva. Liideri. Helppohan silloin on olla mukana, kun menestystä tulee ja kaikki menee kuten on suunniteltu. Matkan varrella on ollut vaikeita hetkiä ja kuinka tyylikkäästi Jenni on esiintynyt sillon ja ottanut vastuuta, Lehkonen ylistää.

Samoilla linjoilla on myös maajoukkueen päävalmentaja Juuso Toivola.

– Jennin merkitys Naisleijonille on ollut, on ja tulee olemaan todella suuri. Hän on hieno ihminen, upea urheilija ja suuri esikuva. Hän on todella vahva tukipilari nykyisellekin joukkueelle, Toivola lausui Saksa-ottelun jälkeen.

Monta pelivuotta jäljellä

Hiirikoski juhlisti vastikään 36-vuotissyntymäpäiviään, mutta pelivuosia on vielä jäljellä. Hänellä on sopimusta ruotsalaisseura Luulajan kanssa jäljellä vielä kaksi vuotta.

– En osaa sanoa, miten pitkään minut nähdään vielä maajoukkueessa. Luulajan kanssa on sopimusta parisen vuotta jäljellä. Kovasti teemme hommia, että maajoukkuekutsu käy, Hiirikoski pyörittelee.

Jenni Hiirikoski juhlii MM-pronssia 2015.

Jenni Hiirikoski juhli MM-pronssia 2015. Kuva: EPA/Claudio Bresciani

Kysymykseen siitä, mitä uralla on vielä saavuttamatta hän vastaa nauraen.

– Kyllä minua päivittäinen tekeminen vie eteenpäin ja arjesta nauttiminen ja hetkessä eläminen. Varsinkin tämän viimeisen loukkaantumisen jälkeen pyrkimys on nauttia jokaikisestä hetkestä ja päivästä, kun saa joukkueen mukana olla, pelata ja pääsee jäälle taistelemaan joka pelin voitosta.

– Ne on varmasti hyvin yksinkertaisia, arjen pieniä asioita, jotka minua eteenpäin vievät. Haluan nauttia joka päivästä ja antaa sitä kautta itsestäni parhaan joukkueelle.

Hiirikoski ja Välilä juhlimassa SM-kultaa.

Jenni Hiirikoski ja Riikka Sallinen juhlivat SM-kultaa 2016. Kuva: Jari Pekkarinen / All Over Press

Myös Lehkonen kannustaa pelaamaan mahdollisimman pitkään.

– Jos rakastaa jotain urheilua, miksi ei voi pelata niin kauan kuin huvittaa. Kun ajatellaan Jennin urheilullisia pohjia, taitoa, luistelutaitoa ja ymmärrystä pelistä, hän voi mielestäni pelata niin kauan kuin huvittaa, Lehkonen lataa.

– Ei missään nimessä pidä ajatella, että on liian vanha vaikka viiden kuuden vuoden kuluttua. Jos tykkää pelistä, niin peliä!

Suomen MM-turnaus jatkuu sunnuntaina, kun kello 18.00 Suomen aikaa pelattavassa ottelussa vastaan asettuu Ruotsi.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *