• 9 elokuun, 2023

Oletko huomannut tämän ilmiön? Ilmassa leijuu nyt valtavasti ruskeita siemeniä, joiden määrästä jopa tutkija yllättyi


Koivun siemensato on tänä vuonna poikkeuksellisen runsas. Siemeniä leijailee ilmassa vielä todennäköisesti elokuun ajan, mutta pahin vaihe on jo ohitettu.

Parkkipaikalla on suuria kasoja koivunsiemeniä.

Tuuli on kerryttänyt koivunsiemeniä paikoin suuriksikin kasoiksi. Kuvituskuva Tampereelta. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Manu Saarela,

Marja-Liisa Kämppi

Muun muassa kaduille, teiden varsille ja pihoille kautta Suomen on kertynyt kasoittain ruskeita koivunsiemeniä. Pieniä siemeniä leijailee myös sisätiloihin tiuhaan tahtiin.

Syy siemenmyrskyyn on koivun siemensato, joka tänä vuonna oli poikkeuksellisen runsas, kertoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Metsäkeskuksesta.

Koska viime kesänä oli kuumaa ja kuivaa sopivaan aikaan, koivut muodostivat paljon kukkasilmuja. Se näkyi tämän vuoden keväällä rehevänä kukintana ja nyt myöhemmin runsaana siemensatona.

– Kun nurmikkoa tuossa pihamaalla laitoin, oli se kauttaaltaan siementen peitossa ja niin ovat kadutkin. Kyllä nyt on tulossa runsaasti koivua, Remes sanoo.

 Terassikalusteiden päällä on koivun siemeniä.

Siemeniä on saanut putsata viime aikoina muun muassa ulkokalusteiden päältä. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Koivunsiemeniä leijailee ilmassa eniten tyypillisesti heinä- ja elokuun vaihteessa. Remeksen mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa siemeniä tuli voimakkaimmin alas heinäkuun viimeisenä päivänä voimakkaiden tuulien ja sateiden vuoksi.

– Kyllä niitä edelleenkin ilmassa on. Pääosa siemenistä on kuitenkin tullut jo alas etelässä ja Keski-Suomessa, Remes sanoo.

Siemensadon runsaus vaihtelee vuosittain. Remeksen mukaan esimerkiksi ensi vuoden sadosta odotetaan keskimääräistä maltillisempaa.

Siementen määrä yllätti tutkijan

Myös puunkuoren kunto vaikuttaa siementen määrään. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen kertoo, että hyvässä kunnossa oleva puu lisääntyy mielellään ja tuottaa paljon siemeniä.

Himanen kertoo yllättyneensä siemenien määrästä tänä kesänä. Himasen mukaan koivun kukinta oli keväällä hyvä ja runsas, mutta ei kuitenkaan tavattoman runsas.

Himanen spekuloi, onko siemeniä todellisuudessa tavanomainen määrä, mutta niitä on vain varissut poikkeuksellisen paljon samanaikaisesti. Koivu varistaa siemeniä vaihtelevalla vauhdilla heinäkuusta aina ensi kevääseen saakka.

– Kävi mielessä onko mahdollisesti niin, että hyvin suuri osa siemenistä varisee kerralla, mikä johtaa vaikutelmaan, että siementä olisi valtavasti? Himanen pohtii.

Koivun siemeniä on kertynyt terassin laudoituksen väliin.

Valtaosa siemenistä päätyy paikkoihin, joissa niillä ei ole itämismahdollisuuksia. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Keskimäärin mitä enemmän siementä varisee, sitä enemmän taimia syntyy. Vain pieni osa siemenistä kasvaa isoiksi puiksi.

– Suurin osa siemenistä varisee sellaisiin kohtiin, joissa niillä ei ole edellytyksiä itää. Tai sitten itäneistä taimista läheskään kaikki ei kehity isoksi puuksi asti, Himanen sanoo.

Siemeniä leijailee ilmassa jossain määrin vielä elokuun ajan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *