• 31 heinäkuun, 2023

Nigeria nousi rajun riidan keskeltä huipputuloksiin MM-kisoissa – Roosa Ariyo avaa toisen kotimaansa menestystarinan taustat


Suomalais-nigerialainen Roosa Ariyo puolustaa Nigerian päävalmentaja Randy Waldrumia, joka on joutunut poikkiteloin maan lajiliiton kanssa: ”Nigerian jalkapalloliitossa on korruptiota”.

Naisjalkapalloilija Roosa Ariyo

Roosa Ariyo oli kesällä 2021 Nigerian maajoukkueen testiringissä antamassa näyttöjä MM-kisoihin, mutta ei tullut lopulta valituksi. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Juuso Koskinen,

Hinni Hirvonen

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjän, ohjelman, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.

Jalkapallon MM-kisoissa säväyttänyt Nigerian maajoukkue on hyvin tuttu Roosa Ariyolle.

Suomalais-nigerialainen hyökkääjä Ariyo osallistui vuoden 2021 kesällä Nigerian maajoukkueleiritykseen Yhdysvalloissa. Kiertueen otteluissa USA:ta, Portugalia ja Jamaikaa vastaan Nigerian maajoukkueen pelityyli, valmentaja ja tähtipelaajat tulivat Ariyolle tutuksi.

Nigerian kisat ovat sujuneet hyvin. Länsiafrikkalaiset majailevat B-lohkon jaetulla piikkipaikalla neljällä pisteellä hallitsevan olympiavoittajan Kanadan kanssa.

– Menestys ei ole yllättänyt. Nigerialla on todella hyvä joukkue. Kunhan he pelaavat yhteen, silloin vain taivas on rajana. Pelkillä yksilöillä menestystä ei yleensä tule, Belgiassa asuva ja Club Bruggen naisten joukkuetta YLA:a edustava Ariyo kertoo videopuhelun välityksellä.

Lohkon jatkopaikat ratkeavat maanantaina klo 13 alkavissa otteluissa, joita seurataan hetki hetkeltä tämän linkin takaa löytyvässä liveseurannassa.

Roosa Ariyo harjoittelee liivi päällä.

Ariyo on tehtaillut tällä kaudella Club Bruggen naisten joukkueessa, Club YLA:ssa yhteensä 14 maalia liigassa ja cupissa. Kuva: Joan Valls/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Myös yksilöloistoa Nigerian maajoukkueesta löytyy. Joukkueen suurin tähti on Barcelonan taituri Asisat Oshoala, joka valittiin vuonna 2014 Afrikan parhaaksi naispelaajaksi ja parhaaksi nuoreksi naispelaajaksi.

– Oshoala on ilman muuta esikuva kaikille. Hän on nöyrä, tekee hurjasti töitä ja tukee kaikkia muita ympärillään, Ariyo sanoo.

Ariyo nostaa joukkueen tärkeimpien pelaajien joukkoon myös Atlético Madridin Rasheedat Ajibaden sekä Paris FC:n maalivahdin Chiamaka Nnadozien, joka torjui Nigerialle tärkeän pisteen avausottelussa Kanadaa vastaan pysäyttämällä Kanadan kipparin Christine Sinclairin rangaistuspotkun.

Peli-ilo paistaa kulissien vaikeuksista huolimatta

Nigerian joukkue on ollut kisoissa esillä positiivisen latauksensa vuoksi. Ennen kentälle menoa pelaajat ovat tanssineet ja laulaneet yhdessä pukukoppikäytävällä.

– Se on kiva perinne ja samalla upea tunnelmannostattaja. Tanssi ja laulu kuuluvat afrikkalaiseen kulttuuriin, myös Etelä-Afrikka on tehnyt sitä kisoissa, Ariyo kertoo.

Roosa Ariyo i Dickursby sommaren 2021.

Roosa Ariyo pelasi viimeksi Kansallisessa liigassa TiPSin riveissä kaudella 2021 ennen siirtymistään UDG Tenerifen riveihin. Kuva: Mikael Oivo / Yle

Ennen kisoja Nigeria joutui ikävän turbulenssin kohteeksi, kun liitto ei suostunut maksamaan maajoukkueen palkkoja. Lisäksi Nigeria joutui perumaan turnaukseen valmistavan leirinsä eikä matkajärjestelyissä huomioitu Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vaatimuksia.

Päävalmentaja Randy Waldrum asettui pelaajien puolelle kritisoimaan Nigerian liittoa ja kostoksi häntä uhattiin potkuilla. Ariyo tutustui Waldrumiin kaksi vuotta sitten, jolloin hän oli vasta aloittanut Nigerian peräsimessä.

– Nigerian jalkapalloliitossa on korruptiota, kuten Fifan dokumentissa paljastettiin. Waldrum on reilu ja rehti tyyppi, en epäile yhtään, etteikö hänen väitteensä asiasta olisi totta, Ariyo linjaa.

Waldrum valmentaa Nigerian maajoukkueen ohella Yhdysvalloissa Pittsburghin yliopistossa.

– Hänen Yhdysvaltojen yliopistopesteistään on tarttunut hyvin organisoitu pelitapa. Silloin systeemi oli 4-3-3, mutta se on myös kehittynyt tässä kahden vuoden aikana.

Randy Waldrum huutaa kentällä.

66-vuotias Waldrum otti Nigerian naisten maajoukkueen vastuulleen vuonna 2020. Kuva: FIFA via Getty Images

Maanantaina Nigeria kohtaa Irlannin, jolla ei ole vielä pisteitä. Lohkojumbon kaatamisella Nigeria olisi hyvin lähellä lohkovoiton varmistamista paremman maalieron turvin. Kanada kohtaa samaan aikaan emäntämaa Australian.

– Vaikea sanoa, kuka vie MM-kultaa, pelit ovat menneet ristiin rastiin ja huippumailla on ollut vaikeuksia. En usko, että Nigeria ihan maailmanmestaruutta vie, Ariyo nauraa.

Ariyo on pelannut myös yhden ottelun Suomen nuorten maajoukkueessa. Kutsu Helmareihin olisi mieluinen.

– Kyllä Suomen edustaminen kiinnostaisi tulevaisuudessa. Ensin pitää keskittyä arkeen ja peleihin. Katsotaan sitten, miten käy, Ariyo tuumaa.

Nigeria kohtaa lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan Irlannin maanantaina klo 13. Lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa klo 12.30.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *