• 6 elokuun, 2023

Nostalginen tv-sarja ja someähky saivat Matias Sillanpään hankkimaan simpukkapuhelimen: “Maailman siistein vehje”


Tamperelainen Matias Sillanpää, 23, vaihtoi kesällä älypuhelimensa vanhaan nokialaiseen simpukkapuhelimeen. Innostuksen hän sai katsomalla 2000-luvun alun hittisarja O.C:tä.

– Sarjassa näyttelijä otti simpukkapuhelimen esiin ja mietin, että tuo on kyllä maailman siistein vehje.

Sillanpää katsoi Tori.fi:stä, löytyisikö vastaavanlaisia puhelimia myynnistä. Lopulta hän osti Nokian 2760-mallisen kännykän kymmenellä eurolla.

– Akku kestää hyvin. Matopelit ja sudokut löytyvät, Sillanpää kuvailee retropuhelintaan.

Simpukkapuhelimet suosiossa, kiitos Tiktokin

2000-luvun alkuvuosien trendit elävät nyt uutta kulta-aikaansa. Matalavyötäröisten farkkujen, velour-asujen ja digikameroiden lisäksi myös simpukkapuhelimien suosio näkyy sosiaalisessa mediassa.

Erityisesti Tiktokissa huomiota ovat herättäneet yhdysvaltalaisen college-opiskelijan Sammy Palazzolon videot simpukkapuhelimista. Palazzolon käyttämällä hashtagilla #bringbackflipphones on yli 50 miljoonaa näyttökertaa Tiktokissa.

Simpukkapuhelimia bongaa myös muista nollarityyliä ihannoivista videoista. Hashtagilla #y2kaesthetic on Tiktokissa 3,3 miljardia katselukertaa.

Laulaja Camila Cabello julkaisi puolestaan Instagramissa kuvia perinteinen simpukkapuhelin kädessään tammikuussa. ”I’m team flip phone revolution” hän julisti kuvatekstissä.

Markkinoille ennustetaan hyvää

Pöytälaatikoista löytyvien vanhojen simpukkapuhelimien lisäksi myös uudet mallit tekevät kauppansa.

Nokian puhelimia valmistava HMD Global julkaisi vuonna 2022 uudistetun simpukkapuhelinmallin, Nokia 2660 Flipin. Tämän vuoden toukokuussa yhtiö julkaisi saman puhelinmallin kahdessa uudessa värissä.

Nokian perinteisten simpukkapuhelimien myynti kasvoi Yhdysvalloissa vuonna 2022.

– Olemme kaksinkertaistaneet simpukkapuhelimien markkinaosuutemme, kertoi Nokia Phonesin ja HMD Globalin markkinointijohtaja Lars Silberbauer Euronews Nextille kesäkuussa.

Perään Silberbauer lisäsi, että markkinoiden nähdään piristyvän nyt myös Euroopassa.

Simpukkapuhelin vaakatasossa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Nokian simpukkapuhelin julkaistiin vuonna 1998. Kuvassa vuonna 2005 julkaistu N9-malli. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Suomessa perinteisiä simpukkapuhelimia myyvät muun muassa Verkkokauppa, Gigantti ja Power. Elektroniikkaliikkeistä kerrotaan, että kiinnostus simpukkapuhelimia kohtaan on pysynyt kaikesta huolimatta maltillisena.

Esimerkiksi Powerissa simpukkapuhelimien myynti pysyy marginaalisena 5G-älypuhelinten kattaessa yli 90 prosenttia kaikesta puhelinmyynnistä.

Muiden peruspuhelimien joukossa simpukat ovat kuitenkin suosituimpia malleja, kertoo Gigantin Telecom-tuoteryhmän apulaismyyntipäällikkö Juuso Ketolainen.

Ketolainen arvelee, että Nokian uudet simpukkamallit voivat lisätä kiinnostusta.

– Niiden myynnissä ei ole nähty vielä merkittävää kasvua. Lähiaikoina on kuitenkin luvassa aktiivisempaa kampanjointia, se lisää varmasti kuluttajien kiinnostusta ja myyntimääriä, Ketolainen sanoo.

Vanha nokialainen simpukkapuhelin.

Kuvassa oleva Nokia 2760 -malli on julkaistu vuonna 2007. Sen uudempi versio, Nokia 2660 Flip, julkaistiin vuonna 2022. Kuva: Antti Eintola / Yle

Nuoret tarvitsevat digipaastoa

Simpukkapuhelimien markkinoinnin kohteena ovat etenkin nuoret.

Nokia perustelee simpukkapuhelimen tuomista markkinoille muun muassa sillä, että millenniaalit sekä Z-sukupolvi haluavat vähentää ruutuaikaansa. Perinteinen simpukkapuhelin voi sisältää nettiyhteyden, mutta siihen ei saa ladattua sovelluksia, kuten Tiktokia tai Instagramia.

Millenniaalien katsotaan yleensä edustavan 1980-luvun alussa ja 1990-luvun lopussa syntyneitä. Z määrittää usein 1990-luvun puolivälin jälkeen tai 2000-luvun alussa syntynyttä sukupolvea.

Matias Sillanpää käyttämässä vanhaa nokialaista simpukkapuhelinta.

Matias Sillanpää on ottanut simpukkapuhelimellaan kuvia kavereistaan, vaikka kuvista ei hänen mukaansa saa ”kauheasti selvää”. Kuva: Antti Eintola / Yle

Matias Sillanpää kertoo, että myös hän oli kyllästynyt sosiaalisen median käyttöön ja jatkuvaan ruudun tuijottamiseen. Simpukkapuhelimen avulla hän sai tauon somesta.

– Minua ärsyttää Instagramissa se, että näen siellä aina maailman kauneimmat ja komeimmat ihmiset ja hulluimmat jutut joka päivä. Se vääristää kuvaa todellisuudesta, mutta silti somessa tulee vietettyä paljon aikaa.

Älypuhelimesta luopuminen ei ollut vaikeaa, mutta se näkyi arjessa. Instagramin selaamisen sijaan kotiin tullessa piti miettiä, mitä tekee seuraavaksi.

– Laitoin radion päälle, istuskelin vain pöydän ääressä ja join kahvia. Siitä tuli aika erilainen fiilis.

Älypuhelin voittaa lopulta

Sillanpää pärjäsi lopulta simpukkapuhelimellaan vajaan kahden viikon ajan. Sen jälkeen älypuhelin voitti helppoudellaan, koska sillä sai hoidettua esimerkiksi koulutehtäviä.

Matias Sillanpää käyttämässä vanhaa nokialaista simpukkapuhelinta.

Sillanpään ystävät ovat olleet innoissaan nähdessään simpukkapuhelimen. Moni on kuitenkin sanonut, ettei pystyisi luopumaan älypuhelimestaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Sillanpää ei kuitenkaan näe mahdottomana, että vaihtaisi joku päivä älypuhelimen simpukkapuhelimeen kokonaan. Esimerkiksi tietokoneella voi korvata älypuhelimen tarvetta.

– Se olisi oikeasti ihan mahdollinen idea ja hauska toteuttaa.

Minkä 2000-luvun alkuvuosien asian sinä haluaisit palauttaa arkeen? Voit kommentoida aihetta 7.8. kello 23:een asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *