• 6 elokuun, 2023

Dramaattinen ratkaisu! Ruotsalaisvahdin huipputorjunnat pudottivat hallitsevan mestarin MM-kisoista

Yhdysvaltain ja Ruotsin odotettu huippukohtaaminen pysyi pitkään maalittomana ruotsalaisvahti Zećira Mušovićin ansiosta. Torjunnat kantoivat lopulta jatkoon saakka.

Ruotsi juhlii jatkopaikkaa.

Ruotsi juhlii jatkopaikkaa. Kuva: Getty Images

MM-kisojen toistaiseksi odotetuin huippuottelu Yhdysvaltain ja Ruotsin välillä venyi lopulta maalittomana aina dramaattiseen rangaistuspotkukilpailuun saakka.

Ratkaisu saatiin seitsemännestä parista, kun Kelley O’Hara epäonnistui ja Linda Hurtig viimeisteli Ruotsin jatkoon. Tilanne oli dramaattinen, sillä Alyssa Naeher oli hyvin lähellä torjua tilanteen. Pallo ylitti maaliviivan juuri ja juuri teknologian perusteella.

Ottelun ehdoton hahmo oli ruotsalaisvahti Zećira Mušović, joka torjui varsinaisella peliajalla kaikiaan kymmenen kertaa. Torjunnoista kaksi oli todellisia paraatipelastuksia pelin toisella puoliajalla.

Ruotsi kohtaa puolivälierissä kisoissa vakuuttavasti pelanneen Japanin, joka voitti oman neljännesvälieräottelunsa Norjaa vastaan 3–1. Hallitsevan maailmanmestarin Yhdysvaltojen kisat sen sijaan päättyvät neljännesvälieriin.

Ruotsin maalivahti Zecira Musovic (punaisissa) ilmeilee torjuntansa jälkeen.

Maalivahti Mušović oli huimassa vireessä Ruotsin maalilla. Kuva: Alex Grimm / FIFA / Getty Images

Yhdysvallat petrasi huomattavasti

Jos aiemmissa otteluissa Yhdysvaltain pelaaminen herätti kysymysmerkkejä, Ruotsia vastaan pelaaminen oli alusta saakka paljon jouhevampaa.

Pelin painopiste siirtyi varsinkin avauspuoliajan viimeisen 15 minuutin aikana täysin Ruotsin kenttäpuoliskolle. Yhdysvallat pääsi haastamaan, sai laukauksia ja keskityksiä maalille. Erityisesti Trinity Rodman väläytti vihaista laukaustaan muutamaan kertaan.

– Vaaran tuntua on, ja se on puuttunut Yhdysvalloilta aikaisemmissa peleissä, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas kommentoi lähetyksessä.

Pallo osuu Ruotsin maalin ylärimaan.

Lindsey Horanin yritys osui ylärimaan. Kuva: Robert Cianflone / Getty Images

Parhaimpaan paikkaan ylsi kuitenkin Lindsey Horan, joka puski kulmapotkusta ylärimaan. Ruotsi ei saanut luotua tilanteita paria kulmapotkua ja vastahyökkäystä huolimatta. Erityisesti Ruotsin syöttäminen oli heikkoa.

– Yhdysvaltojen peli oli parantunut huomattavasti. Yleisrauhallisuus pallon kanssa ja etenemistä rauhassa. Ei ollut hätää, vaan he ottivat iisisti ja pelasivat futista, Yle Urheilun asiantuntija Liisa-Maija Rautio totesi puoliajalla.

Mušović otti huimia torjuntoja

Toisen puoliskon alussa Ruotsin ahdinko jatkui. Yhdysvallat oli alkuun hyvin lähellä avausmaalia, kun Lindsey Horan päätti laukoa suoraan syötöstä. Ainoastaan Zećira Mušovićin huima torjunta esti valkoisten johtomaalin.

Tämän jälkeen peli oli pitkään rauhallisempaa odottelua, eikä kumpikaan päässyt vaarallisiin paikkoihin.

Katso Mušovićin upeita torjuntoja napauttamalla kuvaa.

80. minuutin jälkeen alkoi tapahtua. Ensin Ruotsin Sofia Jakobsson pääsi paikkaan ja juuri ennen 90 minuutin täyttymistä Alex Morgan puski kohti vasempaa kulmaa. Tälläkin kertaa Mušović vei uskomattomalla torjunnallaan pidemmän korren.

– Eikä mene! Musocivilta jo toinen aivan maailmanluokan venytys. Ei ole paljoa aikaa reagoida tähänkään, mutta niin vain sähköisästi liikkuu Zećira Mušović Ruotsin maalilla, selostaja Matti Härkönen hämmästeli.

Jatko-ottelussa Yhdysvallat oli edelleen niskan päällä. Mušović ei ollut kuitenkaan yllätettävissä, kun Sophie Smith pääsi kokeilemaan läheltä ruotsalaisen ohittamista. Näin ollen peli venyi aina rangaistuspotkukilpailuun, joka päättyi ruotsalaisjuhliin.

Päivän aiemmassa pudotuspeliottelussa Hollanti kukisti Etelä-Afrikan 2–0 Jill Roordin ja Lineth Beerensteynin maaleilla. Hollanti saa vastaansa puolivälierissä Espanjan, joka voitti Sveitsin 5–1.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.